Η «τρόικα» βάζει στον πάγο την ελληνική οικονομία!

Ο Γ. Στουρνάρας θα ζητήσει αύριο συμπαράσταση από τους ομολόγους του στο Eurogroup, επιδιώκοντας μια πολιτική συμφωνία για «χαλαρή» αξιολόγηση, κάτι όμως που ο ολλανδός προεδρεύων του Συμβουλίου φαίνεται εκ των προτέρων να αποκλείει.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωνε παλαιότερα ότι σε κάθε άφιξη της «τρόικας» στην Αθήνα ακόμη και οι καταναλωτές φοβούνται να ψωνίσουν, όμως αυτή τη φορά η μη άφιξη των «τροϊκανών» και τα σενάρια για σκληρά μέτρα μοιάζουν να «παγώνουν» την οικονομία:

Τραπεζίτες και επιχειρηματίες φοβούνται ότι η τεράστια καθυστέρηση (ο παρών έλεγχος διαρκεί από τον Σεπτέμβριο) «παγώνει» την πρόοδο της οικονομίας και είναι πιθανόν να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της «τρόικας» για πολύ σκληρά μέτρα, κάτι που θα δημιουργήσει όχι μόνο οικονομικούς κινδύνους, αλλά και σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους για τη δικομματική κυβέρνηση εν όψει των διπλών εκλογών.

«Δημιουργούνται ουσιαστικά ερωτήματα για το τι ακριβώς επιδιώκεται με τις νέες καθυστερήσεις», σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Alpha Bank. Και προσθέτουν: «Το βέβαιο είναι ότι επιδρούν αρνητικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και αυξάνουν τους κινδύνους μη ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014 και δημιουργίας, εκ του μη όντος, χρηματοδοτικών κενών τα οποία κάλλιστα μπορούν να αποφευχθούν αν η ελληνική οικονομία αφεθεί, επιτέλους, να αναπνεύσει».

Η διεθνής αγορά ομολόγων, ως ευαίσθητος δέκτης όλων των ανησυχιών, έχει ήδη ξεχωρίσει την Ελλάδα από την ομάδα χωρών (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) που μπορούν ξανά να δανεισθούν με χαμηλά επιτόκια. Ενώ και στις τρεις αυτές χώρες έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων από την αρχή του έτους, τα δεκαετή της Ελλάδας έχουν σημειώσει άνοδο απόδοσης κατά 0,57%. Το ομόλογο λήξεως του 2023 έχει απόδοση που πλησιάζει το 8,5%, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου είχε υποχωρήσει στο 7,8%, υποστηρίζοντας τις διακηρύξεις Στουρνάρα για επάνοδο στις αγορές ομολόγων. Αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών σταμάτησε η ανοδική κίνηση του δείκτη από τις αρχές του μήνα και πλέον ο γενικός δείκτης «ταλαιπωρείται» καθημερινά από τους πωλητές.

Χαοτική διαφορά προβλέψεων

Για το τι ακριβώς συμβαίνει στην εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση με την «τρόικα», ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε και με δηλώσεις του, την Παρασκευή, ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με αιτήματα της «τρόικας» για νέα μέτρα, αλλά απλώς οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται (για ποιο θέμα, άραγε;). Γεγονός είναι, όμως, ότι το βασικό πρόβλημα της διαπραγμάτευσης είναι οι χαοτικές διαφορές προβλέψεων μεταξύ των δύο πλευρών, κυρίως για τα έσοδα του 2014:

– Ο κ. Στουρνάρας, ως γνωστόν, πέρασε τον προϋπολογισμό του 2014 για ψήφιση από τη Βουλή χωρίς να τον έχει εγκρίνει η «τρόικα». Οι «τροϊκανοί» έρχονται τώρα και υποστηρίζουν ότι είναι υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις για τα έσοδα από ΦΠΑ εστίασης και ενιαίο φόρο ακινήτων, αλλά κυρίως εκτιμούν ως υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις για τα έσοδα των ταμείων, με δεδομένο ότι πρέπει να μειωθούν οι εισφορές και οι πόροι υπέρ τρίτων που ενισχύουν τα ταμεία.

– Με βάση τις δικές της προβλέψεις, η «τρόικα» εκτιμά ότι θα πρέπει να παρουσιασθούν μέτρα εξοικονόμησης 2 δισ. ευρώ προκειμένου να «κλειδώσει» το προγραμματισμένο για το 2014 πλεόνασμα των 2,75 δισ. ευρώ.

– Το υπουργείο Οικονομικών ανταπαντά -και αυτό θα υποστηρίξει αύριο στο Eurogroup ο κ. Στουρνάρας για να ζητήσει από τους ομολόγους του να… μαζέψουν την «τρόικα»- ότι η κατάσταση της οικονομίας και των μηχανισμών συλλογής εσόδων έχει βελτιωθεί ουσιωδώς και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το 2013 «πιάσαμε» για πρώτη φορά τους εισπρακτικούς στόχους του Μνημονίου. Συνεπώς, υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας, δεν έχει νόημα να κάνουν απαισιόδοξες προβλέψεις και, με βάση αυτές, να επιβάλλονται νέα μέτρα, όταν η πραγματική κατάσταση στην οικονομία είναι τόσο βελτιωμένη.

Αυτά τα επιχειρήματα θα προβάλει στο αυριανό Eurogroup ο κ. Στουρνάρας ελπίζοντας σε πιο «χαλαρή» στάση της «τρόικας», ύστερα από σχετικές πολιτικές εντολές των υπουργών προς την «τρόικα».

Η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν σε αυτή τη φάση να «χαλαρώσουν τον κλοιό» στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να υποστηριχθεί εν όψει και των ευρωεκλογών. Όμως, ακόμη και αν αυτή η πολιτική εντολή δοθεί στους Ευρωπαίους μετέχοντες στην «τρόικα», δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα «συντονιστεί» ανάλογα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο ως τώρα κρατάει πολύ σκληρή γραμμή προς την Αθήνα.


Σχολιάστε εδώ