Αποσύρονται τα εξοντωτικά πρόστιμα

Πρόστιμα που οδηγούσαν σε νέα λουκέτα και χιλιάδες νέους ανέργους.

Ύστερα από υπομνήματα που έστειλαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης και επαγγελματικοί φορείς της επαρχίας, τα εξοντωτικά πρόστιμα αποσύρονται.

Μάλιστα, χρειάσθηκε να κάνει παρέμβαση στον Σαμαρά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, για να επέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να δώσει εντολή να επανεξετασθούν όλα. Και, σύμφωνα με καλές πληροφορίες, η εντολή είναι για αναθεώρηση όλων των προστίμων, προς την κατεύθυνση της εκλογίκευσής τους, και ενδεχομένως η κατάργηση κάποιων.

Μια γεύση των εξωφρενικών προστίμων δίνει το ότι μια μικρή καθυστέρηση για χρέος 100 ευρώ τιμωρείται με 1.000 ευρώ, ενώ για μη έκδοση πέντε αποδείξεων μέχρι 20 ευρώ η μία το πρόστιμο μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 10.000 ευρώ!

Για να δείτε πόσο τρελά είναι τα πρόστιμα, συγκλονιστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα, τα οποία παρουσίασε αναλυτικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών:

• Από λάθος μια επιχείρηση δεν παρακρατά και δεν αποδίδει κάθε μήνα στο Δημόσιο το ποσό των 4 ευρώ. Δηλαδή, αντί για παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών 100 ευρώ, παρακρατούνται, λόγω σφάλματος του προγράμματος πληροφορικής, 96 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση και με το πέρασμα ενός έτους επανάληψης αυτού του σφάλματος, η επιχείρηση θα πρέπει να καταβάλει για πρόστιμα το ποσό των 43.055,68 ευρώ.

• Εταιρεία με διπλογραφικά βιβλία πρέπει για την περίοδο Μαρτίου 2014 να υποβάλει έως τις 20 Απριλίου δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών ύψους 9.200 ευρώ: Αν η δήλωση αντί για τις 20 υποβληθεί στις 29 Απριλίου, μόνο για πρόστιμα -πέραν του φόρου των 9.200 ευρώ- θα πρέπει να πληρώσει 2.500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή και άλλα 9.200 ευρώ, καθώς προβλέπεται και διπλασιασμός του οφειλόμενου φόρου. Έτσι, η αρχική οφειλή των 9.200 ευρώ, μαζί με τα πρόστιμα των 11.700 ευρώ, φτάνει στα 20.900 ευρώ.

• Επιχείρηση με απλογραφικά στοιχεία δεν εξέδωσε 10 αποδείξεις αξίας έως 20 ευρώ η καθεμία. Για κάθε απόδειξη επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και έτσι θα κληθεί να πληρώσει 10.000 ευρώ.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς αποφασίζουν στο πόδι, χωρίς να έχουν προηγουμένως ακούσει τις απόψεις της Αγοράς και να έχουν μετρήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα μέτρο, φέρνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Την ώρα, μάλιστα, που η κατάσταση είναι τραγική, και αυτό καταγράφεται από τους αριθμούς:

• Οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν το 2012 στα 645,7 εκατ. ευρώ.

• Ζημίες 34 δισ. ευρώ συσσώρευσε η ύφεση στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της ICAP.

• Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους.

****

Τι συμβαίνει;

Από τις αρχές του Ιανουαρίου μέχρι και προχθές καμία Εφορία σε όλη τη χώρα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη και από τη Μυτιλήνη μέχρι την Κέρκυρα, δεν δούλεψε! Ούτε μία έκθεση καταλογισμού δεν μπόρεσαν να εκδώσουν.

Υπάρχει πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα; Γιατί κάτι τέτοιο ακούγεται… Όλα, δηλαδή, σε κατάσταση διάλυσης είναι…


Σχολιάστε εδώ