Casus belli η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και η αφομοίωσή του από τους «58»

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σχεδόν σε καθημερινή βάση μεταφέρουν στον Βενιζέλο, σε συναντήσεις και συνομιλίες μαζί του (όποτε είναι στην Ελλάδα λόγω των υποχρεώσεων του ως ΥΠΕΞ), τη ζοφερή εικόνα που υπάρχει για το άλλοτε κραταιό Κίνημα και του ζητούν να πάρει αμέσως πρωτοβουλίες που «θα βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ να πάει με κάποιες αξιώσεις στις ευρωεκλογές και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να μπει τέλος στην κατρακύλα».

Αρκετοί βουλευτές μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδόν παρακαλετά του ζητούν να αποχωρήσει άμεσα από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και να αναλάβει ένα άλλο στέλεχος να προετοιμάσει και να οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες του Μαΐου. «Δεν μπορεί να είσαι σε μια καίρια κυβερνητική θέση, αυτή του υπουργού Εξωτερικών και του αντιπροέδρου, να έχεις τόσες συσσωρευμένες υποχρεώσεις κυβερνητικές και από την άλλη να θέλεις να οδηγήσεις ένα βαριά τραυματισμένο κόμμα στις εκλογές. Δεν γίνεται αυτό, θα διαλυθούμε», φέρεται να του είπε σε κατʼ ιδίαν συνομιλία τις τελευταίες μέρες έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πολλά στελέχη και βουλευτές διαμηνύουν στον κ. Βενιζέλο να αφήσει τη θέση του προέδρου και να παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. «Πρόεδρε, ο προεκλογικός αγώνας έχει μεγάλες απαιτήσεις και είναι κρίσιμος για την επιβίωση του ΠΑΣΟΚ. Δώσε την ευκαιρία σε κάποιο άλλο στέλεχος να μας οδηγήσει στις εκλογές του Μαΐου και εσύ μείνε στην κυβέρνηση για να προωθήσεις τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και να αποτελέσεις αντίβαρο στις διαπραγματεύσεις με την “τρόικα”», του είπε πριν λίγες μέρες βουλευτής, ενώ του επεσήμανε πως «κανένας δεν μπορεί να κρατήσει 10 καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Ή θα αποφασίσεις να δουλέψεις για να πάμε καλά στις εκλογές ή θα ρίξεις το βάρος σου στην κυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις. Όλα μαζί δεν γίνονται, θα φάμε τα μούτρα μας».

Σε πρόσφατη συνάντηση σε σπίτι επώνυμου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, φέρεται να συμφωνήθηκε πως «ή ο Ε. Βενιζέλος διακριτικά και με τιμές θα αποχωρήσει τώρα από την ηγεσία του κόμματος, διατηρώντας τα κυβερνητικά του αξιώματα, ή αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τη διαφαινόμενη εκλογική συντριβή θα εκπαραθυρωθεί».

Οι εξελίξεις αναφορικά με τους «58» είναι ταχύτατες και αιφνίδιες και δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι «οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν αφενός έναν εκβιαστικό χαρακτήρα προς το ΠΑΣΟΚ, αφετέρου τελούν εις γνώσιν της ηγεσίας του Κινήματος που αναζητεί σωσίβιο για να μην καταβυθιστεί στις εκλογές του Μαΐου».


Σχολιάστε εδώ