Όλα μαύρα κι άραχνα…

Άλλα λένε όμως δύο Οργανισμοί, για τους οποίους ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει ότι είναι αναξιόπιστοι. Αντίθετα, απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης.

Το ΙΟΒΕ, στο οποίο ήταν πρόεδρος ο κ. Στουρνάρας πριν γίνει υπουργός Οικονομικών, καταγράφει κάθε άλλο παρά αισιόδοξες τις προσδοκίες των νοικοκυριών για το 2014:

• Το 69% των πολιτών αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και το 76% των καταναλωτών νέα αισθητή επιδείνωση της οικονομίας, με το 57% να δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», κάποιους να λένε ότι αντλούν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους και ένα 17% ότι έχει χρεωθεί.

• Το 84% των νοικοκυριών προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί αισθητά και το 80% ότι θα περιορίσει πολύ τις δαπάνες του.

• Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), πρόεδρος της οποίας είναι ο προστατευόμενος του Μαξίμου κ. Γεωργίου, κατέγραψε ότι το 2011 το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε σε σχέση με το 2010 κατά 1.171 ευρώ, από 19.918 ευρώ στα 18.747 ευρώ. Με μεγάλους χαμένους τους κατοίκους της επαρχίας (Ιόνια Νησιά, Νότιο Αιγαίο και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), σε αντίθεση με την αίσθηση που υπήρχε ότι στην επαρχία θα ήταν λιγότερες οι συνέπειες της οικονομικής τραγωδίας. Πιο πτωχή περιφέρεια, η Ήπειρος, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2011 ήταν μόλις 12.957 ευρώ.

• Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει τις δραματικές επιπτώσεις από τη φτώχεια, την ανεργία και τα λουκέτα και αφορά το αύριο των νέων μας είναι ότι το 42% δηλώνει πως δεν συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταλυκειακό επίπεδο γιατί δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης.

• Την ίδια ώρα, σε έρευνα που έκανε η Randstad Workmonitor για την οικονομική κατάσταση των 32 χωρών που συμμετείχαν, το 75% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν πιστεύει ότι το 2014 θα επιδεινωθεί η οικονομική του κατάσταση, ενώ στην ηλιακή ομάδα 44 – 55 ετών το 84% δεν είναι καθόλου αισιόδοξο για τις προοπτικές της οικονομίας.

Και το «διά ταύτα» αυτής της θύελλας είναι οι διαπιστώσεις της Επιτροπής Απασχόλησης της ΕΕ για το πού οδήγησαν και οδηγούν οι πολιτικές της αδίστακτης λιτότητας. Σε μελέτη της που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα σημειώνει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάθηκαν 2.000.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία! Ακόμη, επισημαίνοντας τα υψηλά ποσοστά φτώχειας, τονίζει ότι πίσω από τα στατιστικά στοιχεία κρύβεται μια πολύ σκληρότερη πραγματικότητα, η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι «το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ συνεπάγεται χαμηλότερο όριο φτώχειας»!

• Όλα αυτά φέρνουν λουκέτα και ανέργους. Στα πέντε χρόνια του οικονομικού πολέμου -που αποδεικνύεται πολύ χειρότερος από τον πόλεμο του ’40 και τη γερμανική κατοχή, η οποία κράτησε μόλις τριάμισι χρόνια, ενώ σήμερα βαδίζουμε προς τον έκτο χρόνο- το ΙΚΑ μετράει 103.580 κλειστές επιχειρήσεις και 411.504 λιγότερους εργαζομένους!

Και το ποιος κερδίζει από την τραγωδία που βιώνει η χώρα μας, όπως και οι γειτονικές χώρες του Νότου, είναι γνωστό: Η Γερμανία, που εσκεμμένα οδήγησε σε αυτήν την καταστροφή, σκοτώνοντας λαούς, είχε εμπορικό πλεόνασμα 260 δισ. ευρώ!

Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, Αντώνη Σαμαρά, τι ισχυρότερο όπλο χρειάζεσαι για να βάλεις ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραπέζι των 27 ένα ερώτημα και μόνο: Πού πάμε; Σε μια Ευρώπη με ζωντανή μόνο τη Γερμανία και τους δυο τρεις κολαούζους της, και όλες τις άλλες χώρες στην πείνα; Τι θέλετε; Αυτό ήταν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης;

Είναι η ευκαιρία της ζωής σου, Αντώνη Σαμαρά, να ανοίξει ο δρόμος για μια Ευρώπη που θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για όλους και από κει και πέρα ο καθένας να μπορεί να παλεύει για πιο πάνω.


Σχολιάστε εδώ