Ως εν δυνάμει κυβέρνηση συμπεριφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του «ΠΑΡΟΝ» της 5ης Ιανουαρίου ότι θα ζητηθεί η υπογραφή του για μελλοντικά Μνημόνια κατά το πρότυπο της υπογραφής του Αντ. Σαμαρά όταν αυτός ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι όσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια πρέπει να τα ξεχάσουν. Ήταν ένα μήνυμα προς την «τρόικα» ότι η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μια «βολική και διαθέσιμη κυβέρνηση» αλλά μια κυβέρνηση που θα προτάσσει το συμφέρον του λαού και όχι των δανειστών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία όχι μόνο προηγούνται με διαφορά στη Β’ Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και ότι για πρώτη φορά είναι μπροστά από τη ΝΔ στην Α’ Αθήνας, εκτιμούν ότι πλέον όχι μόνο έχει δρομολογηθεί η πορεία του κόμματος για την πρωτιά στις εκλογές αλλά διαμορφώνεται και δυναμική ακόμα και αυτοδυναμίας.

Ως εκ τούτου, σχεδιάζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις αφού εκτιμούν ότι το εγχώριο αλλά και το ευρωπαϊκό κατεστημένο θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ανακόψουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βάλει υπογραφή σε Μνημόνια αφού «δεσμεύεται μόνο από τον ελληνικό λαό».

Στην Κουμουνδούρου εξετάζουν με προσοχή τα σενάρια που διακινούνται ότι θα απαιτηθεί η υπογραφή του Αλ. Τσίπρα ως προαπαιτούμενο για την πιστοποίηση από την ΕΕ του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη συνακόλουθη διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους. Έχουν επίγνωση ότι -εάν επαληθευθεί το σενάριο- πριν από τις ευρωεκλογές ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την άρνηση υπογραφής του ΣΥΡΙΖΑ και θα πει στους ψηφοφόρους ότι ο Αλ. Τσίπρας «μπλοκάρει» τη μείωση του χρέους και τη διάθεση μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στις κοινωνικές ομάδες που έχουν θιγεί περισσότερο από τις πολιτικές των Μνημονίων.

Μπούμερανγκ θα τους βγει…

Ωστόσο, εκτιμούν ότι μια τέτοια επιχείρηση συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για την κυβέρνηση αφού θα εμφανίζει τον Αλ. Τσίπρα ως τον μόνο πολιτικό αρχηγό που αντιστέκεται στην «τρόικα» και την Άνγκ. Μέρκελ σε αντίθεση με τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο που λένε πάντα «ναι» σε όσα επιτάσσουν οι δανειστές μας.

Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου έχουν καταλήξει ότι ο βίος της συγκυβέρνησης έχει ημερομηνία λήξης τις ευρωεκλογές -εάν φτάσει μέχρι εκεί- αφού τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι συντριπτικά για τη ΝΔ, πόσω μάλλον για το ΠΑΣΟΚ που εξαϋλώνεται με γεωμετρική πρόοδο. Έτσι, η συγκυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί την επόμενη μέρα αφού θα έχει απολέσει και τυπικά τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Ως εκ τούτου, συμπεριφέρονται ως μελλοντική κυβέρνηση και θέλουν να έχουν λόγο για τις εξελίξεις που δρομολογεί η σημερινή κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν κυβέρνηση που απέρχεται και για αυτό δεν μπορεί να δεσμεύει την επόμενη.

Χαρακτηριστικά, ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφόρησαν με τις γνωστές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια ότι είναι η τελευταία του χρονιά στην προεδρία (η θητεία του λήγει την άνοιξη του 2015) ξεκαθάρισε ότι «επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η Βουλή που θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που αντιμάχονται το Μνημόνιο και τις πολιτικές της καταστροφής».

Έκανε έτσι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσει με την προεδρική εκλογή «φιλί ζωής» στην κυβέρνηση, εάν αυτή υπάρχει μέχρι το 2015. Χαριτολογώντας στο περιστύλιο της Βουλής σε πηγαδάκι δημοσιογράφων και βουλευτών ειπώθηκε και η εξής ατάκα: «Και τον Π. Λαφαζάνη να προτείνει η συγκυβέρνηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν προηγηθούν εκλογές που θα αποτυπώσουν τον σημερινό πολιτικό συσχετισμό που δεν έχει καμία σχέση με τη Βουλή που υπάρχει σήμερα».

Μάλιστα σε μια επίδειξη «εν αναμονή πρωθυπουργού», ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να μην ορίσει τον επόμενο (για πέντε χρόνια) διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ακούγεται το όνομα του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα) χωρίς «τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και του κόμματος ιδίως που όλες οι ενδείξεις λένε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση με την επιθυμία και την εντολή του ελληνικού λαού».

Με βάση τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα στον προθάλαμο της εξουσίας σηκώνει ψηλά και το θέμα της διαπλοκής και των σκανδάλων αφού θεωρεί ότι μέσα από αυτά αποκαλύπτεται «το διεφθαρμένο σύστημα των κομμάτων εξουσίας, οι τράπεζες που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δεχόντουσαν αυτές τις δανειοδοτήσεις, ως επί το πλείστον όμιλοι που ήλεγχαν ή ελέγχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας την Παρασκευή στη Βουλή σε ερώτησή του προς τον Γ. Στουρνάρα.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ επισφαλών δανείων, είναι η κορυφή του παγόβουνου, τη στιγμή που το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα προσεγγίζει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά, κυρίως, τις συστημικές τράπεζες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να διατηρεί στην επικαιρότητα το θέμα των τραπεζών, αφού τα στελέχη του καταγγέλλουν ότι «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όμιλοι επιχειρηματικοί, με συσσωρευμένες ζημίες χρόνων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ συνεχίζουν να δανειοδοτούνται και ως εκ τούτου θα έχουμε ζημία επιπλέον για το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 25 δισ. ευρώ».

Με βάση τα παραπάνω δεν αποκλείουν ακόμα και την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο των τραπεζικών δανειοδοτήσεων ειδικά σε επιχειρήσεις που διαχειρίζονται «μεγκάλα» ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

Να οργανωθούμε

Την ίδια στιγμή ο Αλ. Τσίπρας, με γνώμονα ότι το κόμμα είναι πλέον στον προθάλαμο της διακυβέρνησης της χώρας, επιχειρεί να θέσει κανόνες κόμματος εξουσίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να αποτρέψει συμπεριφορές που ήταν συνηθισμένες για ένα κόμμα του 4%, αλλά δεν συνάδουν με κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι, με αφορμή και την υπόθεση Τατσόπουλου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που συνεδρίασε την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τους βουλευτές του κόμματος ότι «συμπεριφορές που προσβάλλουν δεν θα γίνονται αποδεκτές», αφού όπως είπε «έχουμε ευθύνη και χρέος συλλογικά να προστατεύσουμε την κοινή προσπάθεια και να αντιστοιχηθούμε στο ύψος των περιστάσεων εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων στη χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται κανονισμός λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το προεδρείο της εκλέγεται από τους βουλευτές ύστερα από εισήγηση του προέδρου της, ότι χρειάζεται να υπάρχει ενιαία στάση των βουλευτών σε κρίσιμα ζητήματα και ότι οι ερωτήσεις βουλευτών που αφορούν τοπικά ζητήματα πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με τις τοπικές κομματικές οργανώσεις.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόταση που προβλέπει ότι 20% της βουλευτικής αποζημίωσης πρέπει να κατατίθεται για τις «δομές αλληλεγγύης» και άλλο ένα 20% για ενίσχυση στο κόμμα αφού παρά το ότι η σχετική πρόβλεψη υπήρχε εδώ και καιρό αρκετοί βουλευτές δεν είχαν συμμορφωθεί.

Γιάννης Φωτούλας


Σχολιάστε εδώ