Ψήνεται η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

Ήδη ανησυχητικά μηνύματα φθάνουν στο Μαξίμου από επαγγελματικούς φορείς (σχετικό ρεπορτάζ στη διπλανή στήλη) και ως διέξοδος-ανάσα στους επιχειρηματίες και γενικά σε όλους τους φορολογουμένους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για περαίωση όλων των εκκρεμών υποθέσεων που έχουν εταιρείες και ιδιώτες.

Το θέμα, μάλιστα, το έχουν θέσει δημόσια ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος.

«Θα πρέπει να γίνει άμεσα ένα μεγάλο βήμα, οριστική φορολογική περαίωση περιουσίας, για εταιρείες και ιδιώτες, έναντι καταβολής ενός περιορισμένου ποσού.

Αυτό δημιουργεί την κατάλληλη ηρεμία που απαιτείται για το επενδυτικό περιβάλλον και επιπλέον οδηγεί στην άνετη κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας», τόνισε ο Μιχάλης Σάλλας μιλώντας στην ημερίδα του ΣΕΒ.

Και είναι πολύ πιθανό ο κ. Σάλλας, λόγω της στενής προσωπικής σχέσης που έχει εδώ και πολλά χρόνια με τον Αντώνη Σαμαρά, να είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την ανάγκη προσφυγής στην περαίωση.

Εξάλλου, ο Κώστας Μίχαλος σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Οικονομικών ζητάει την επαναφορά της περαίωσης, τονίζοντας τα εξής: «Θα πρέπει να προχωρήσει, όσο κι αν κάποιοι έχουν αντιρρήσεις, η διαδικασία περαίωσης όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και όλων των φορολογικών αντικειμένων».

10 δισ. ευρώ θα μπουν στο Ταμείο

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η απόφαση για περαίωση δεν πρέπει να αποκλείεται.

Αντίθετα, μάλιστα, ίσως να είναι πολύ κοντά. Άλλωστε, θα φέρει οφέλη στην κυβέρνηση, όχι μόνο οικονομικά -υπολογίζεται ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα προσεγγίσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ- αλλά και πολιτικά.

Αφενός, θα αλλάξει κάπως το κλίμα στην Αγορά, θα κρατηθούν ανοικτά πολλά μαγαζιά και θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοί τους και, αφετέρου, θα είναι ένα «όπλο» για τη μάχη των διπλών εκλογών.

Μπλόκο από την «τρόικα»

Ο μόνος κίνδυνος που εμφανίζεται στον ορίζοντα είναι η «τρόικα», η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο διαφωνεί αλλά και απαιτεί να γίνει έλεγχος όλων των εισοδημάτων. Τον λόγο έχει τώρα ο πρωθυπουργός. Αν, δηλαδή, θα λάβει υπόψη του τις αντιρρήσεις του κ. Τόμσεν και ΣΙΑ ή θα αδιαφορήσει και θα δώσει εντολή να ξεκινήσει η περαίωση.


Σχολιάστε εδώ