Τα προεκλογικά δώρα της Μέρκελ στον Σαμαρά

Η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει σταδιακά το κλίμα στην οικονομία, θα διαμορφώσει συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας, ενώ ως έναν βαθμό θα επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι οι σχετικές ανακοινώσεις δεν θα βραδύνουν πολύ, τις προσδιορίζει χρονικά μέσα στον Απρίλιο, ταυτόχρονα με την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο; Μείωση των επιτοκίων και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων σε βάθος 50 και περισσότερων χρόνων.

Σύμφωνα με παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, η ρύθμιση αυτή θα απαλλάξει από ένα μεγάλο βάρος το Ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση, τη σημερινή αλλά και όσες ακολουθήσουν. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι σήμερα η χώρα πληρώνει για τόκους (από τα δάνεια) 9 δισ. σε ετήσια βάση, αν υπάρξει η παραπάνω ρύθμιση τον πρώτο χρόνο θα πληρώσει 4 δισ., τον επόμενο 2 και προϊόντος του χρόνου το ποσό θα μειώνεται σταθερά. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση ένα σημαντικό ποσό που πήγαινε για την αποπληρωμή των τόκων θα μπορεί να το διαθέσει σε άλλους σκοπούς, μεταξύ άλλων και για την ανακούφιση των πληγέντων από την παρατεταμένη πολιτική λιτότητας. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν κι ένα δεύτερο «δώρο»-πέραν της ρύθμισης του χρέους- από τους δανειστές. Τη μετάθεση για μετά τις ευρωεκλογές των διαπραγματεύσεων και ιδίως των αποφάσεων για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το χρηματοδοτικό κενό της τριετίας 2014-2016.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Απριλίου η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα επικυρώσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει προ μηνών. Να διαθέσει το 70% σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που αδικήθηκαν περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα της τελευταίας διετίας, όπως π.χ. οι ένστολοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά.

Προτάσεις Σάλλα

Κομβικό σημείο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θεωρούν οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας τη βιωσιμότητα του χρέους. Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλας, μιλώντας στην ημερίδα του ΣΕΒ, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ένα ρεαλιστικό σενάριο προς την κατεύθυνση να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος με τρόπο πειστικό για τις αγορές- περιοριζόμενο μέχρι το 2020 κάτω του 100% του ΑΕΠ- προϋποθέτει σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας:

• Τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 50% στο κρατικό χρέος (των 210 δισ.) καθώς και την εξασφάλιση σταθερών επιτοκίων μέχρι το 2020.

• Τη μετακύλιση των 17,5 δισ. (που αφορούν την ECB και άλλες κεντρικές τράπεζες) από τα 41 δισ. που λήγουν το 2014 και 2015 για τουλάχιστον 15 έτη και

• τη μεταφορά στον ESM χρέους 25 δισ., ποσό με το οποίο το ΤΧΣ χρηματοδότησε τα κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών».


Σχολιάστε εδώ