«Πόλεμο» προκαλούν οι ημερομηνίες των εκλογών

Την δεύτερη Κυριακή είναι καθορισμένο να διεξαχθούν και οι ευρωεκλογές. Κόμματα, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και μεμονωμένοι δήμαρχοι θέτουν θέμα νομιμότητας των εκλογών και υποστηρίζουν ότι ο πρώτος γύρος πρέπει να συμπέσει με τις ευρωεκλογές και ο δεύτερος να ορισθεί για την 1η Ιουνίου. Με το επιχείρημα ότι βάσει του νόμου οι δήμαρχοι πρέπει να εκλέγονται ταυτόχρονα με τους ευρωβουλευτές, κάτι που αντικρούει η κυβέρνηση κι επιμένει στη θέση της για τον χρόνο των εκλογών. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θέλουν ο πρώτος γύρος των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση να διεξαχθεί στις 18 Μαΐου διότι προσδοκούν ότι οι πολίτες θα εκτονώσουν τη δυσφορία (οργή) τους και θα πάνε με άλλη διάθεση την επόμενη Κυριακή στις ευρωεκλογές. Επιπλέον στον δεύτερο γύρο θα αυξηθεί η αποχή, κάτι που ενδεχομένως να ευνοήσει τα κυβερνητικά κόμματα. Για τον λόγο αυτό και από την Κουμουνδούρου αντιδρούν με έντονο τρόπο κι επιχειρούν να αποτρέψουν τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι αιτιάσεις που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχουν πολύ από τους σχεδιασμούς και τις… φιλοδοξίες των ηγεσιών της Νέας Δημοκρατίας πρωτίστως και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ. Η βασική τους στόχευση έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές κι εκεί θα δώσουν το κύριο βάρος των προσπαθειών τους. Πρώτον, διότι τα πολιτικά συμπεράσματα θα βγουν από τα αποτελέσματα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η αναμέτρηση θα γίνει σε επίπεδο θέσεων και προτάσεων και όχι προσώπων, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεύτερον, διότι πιστεύουν -στη Λ. Συγγρού τουλάχιστον- ότι η Νέα Δημοκρατία θα πάει καλά στις εκλογές για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων.

Πιο συγκεκριμένα, θεωρούν ότι θα διατηρήσουν όλες τις περιφέρειες που κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές και θα διεκδικήσουν επιπλέον δύο (Πελοπόννησο – Στερεά Ελλάδα) με αυξημένες πιθανότητες να τις κερδίσουν. Ποντάρουν πολλά στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι που θα στηρίξει το κόμμα είναι περισσότερο αναγνωρίσιμοι από εκείνους που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου έχουν σοβαρό προβάδισμα. Οι εκτιμήσεις τους ενισχύονται από το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου δυσκολεύεται να βρει τους κατάλληλους υποψήφιους, ενώ όσοι ακούγονται και συζητούνται είναι σχετικώς άγνωστοι. Εκείνο που ανησυχεί τη Λ. Συγγρού είναι το ενδεχόμενο στον δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι να κινηθούν με αντικυβερνητική διάθεση και να στηρίξουν τους αντίπαλους υποψήφιους. Θεωρούν ότι η κατάσταση θα ισορροπήσει από την αύξηση της αποχής, η οποία θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τον χώρο της αντιπολίτευσης.


Σχολιάστε εδώ