Πιέζουν υπουργοί και βουλευτές για τριπλές εκλογές

Θεωρούν δε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι αναστρέψιμη, ενώ επισημαίνουν ότι σε περίπτωση μεγάλης ήττας στις ευρωεκλογές (με διαφορά πάνω από 5 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ) η κυβέρνηση όχι μόνον δεν θα μπορέσει ν’ αντέξει τις πιέσεις της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας, αλλά επιπρόσθετα θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων πολύ σύντομα σε εθνικές εκλογές υπό σαφώς χειρότερες συνθήκες. Τα συγκεκριμένα στελέχη εκφράζουν την άποψη (ελπίδα) ότι οι πολίτες ενδεχομένως να θελήσουν να εκτονωθούν στην κάλπη για τις ευρωεκλογές και για τις εθνικές να επιλέξουν με μεγαλύτερη νηφαλιότητα. Παρότι αντιλαμβάνονται, βέβαια, ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη που να ενισχύει τη συγκεκριμένη θεωρία.

Υπουργοί και βουλευτές δεν συμμερίζονται επ’ ουδενί τη θεωρία που αναπτύσσεται τελευταία από στελέχη προσκείμενα στον πρωθυπουργό ότι αν η Χρυσή Αυγή τεθεί εκτός νόμου και δεν μετάσχει στις εκλογές αυτό θα ωφελήσει και τη Νέα Δημοκρατία. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων είναι περιορισμένες, επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος όσοι στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή να θελήσουν να τιμωρήσουν με την ψήφο τους τα κόμματα που θα αποκλείσουν το κόμμα της από τις εκλογές. Χαμένοι στην περίπτωση αυτή θα είναι πρώτα και κύρια η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως τα άλλα κόμματα.

Το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης προβληματίζει και ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου, εξ ου ο κ. Σαμαράς επίμονα το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να αναπτερώσει το ηθικό των στελεχών και κατ’ επέκταση των ψηφοφόρων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι κατ’ επανάληψη δημόσιες δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και πρόσφατα (από το Στρασβούργο) εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. «Αν το κλίμα ηττοπάθειας διευρυνθεί και φτάσει μέχρι την βάση της παράταξης, τότε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι καταστροφικό», προειδοποιούν κυβερνητικά στελέχη. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αναγνωρίζουν ότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα, αλλά υποστηρίζουν ότι η μάχη των ευρωεκλογών δεν έχει ακόμη κριθεί και κατά συνέπεια αν αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί. Να επανακάμψουν και όσοι ψηφοφόροι της παράταξης έχουν αποστασιοποιηθεί τους τελευταίους μήνες κι ενδεχομένως περιμένουν ένα… φως από την πλευρά της κυβέρνησης. Από την άλλη επισημαίνουν ότι «καμιά μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί αν οι στρατιώτες που έχεις προετοιμάζονται για την ήττα» διατυπώνοντας σαφείς αιχμές για αρκετά στελέχη. Στρέφουν ακόμη τα «πυρά» τους και εναντίον πρωτοκλασάτων υπουργών που «κρύβονται» και δεν στηρίζουν ενεργά το κυβερνητικό έργο προκειμένου να μην έχουν πολιτικό κόστος. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αναστροφής του κλίματος κι ενός θετικού αποτελέσματος στις εκλογές θα διαδραματίσουν και οι πιστωτές με τις αποφάσεις που θα λάβουν ή δεν θα λάβουν πριν από τις ευρωεκλογές. Δεδομένου ότι τίποτα δεν πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το τέλος Απριλίου, από αρκετούς εκφράζεται το ερώτημα για το κατά πόσο θα επαρκεί ο χρόνος για να εμπεδωθούν από την ελληνική κοινωνία οι θετικές εξελίξεις. Κι είναι αυτός ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός θέλει να παρατείνει τη θητεία της κυβέρνησης ούτως ώστε να αξιολογηθούν σωστά αποφάσεις όπως η ρύθμιση του χρέους, η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος κ.ά. Την όποια αισιοδοξία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ψαλιδίζει η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο σ’ ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Από το να αλλάξει αρχηγό μέχρι ακόμη και να διασπαστεί με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνοχή και την σταθερότητα της κυβέρνησης. Άπαντες πάντως συμφωνούν ότι για τις τελικές αποφάσεις του κ. Σαμαρά ρόλο θα παίξουν οι δημοσκοπήσεις Μαρτίου- Απριλίου.


Σχολιάστε εδώ