«Πέπλο μυστηρίου» για τον… «τρίτο πόλο»!

Η πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Εκτελεστικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης σε ήρεμο σχετικά κλίμα, ωστόσο η ατμόσφαιρα στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να παραμένει βαριά. Τα άκρως αποθαρρυντικά ευρήματα που αποτυπώθηκαν και στην πρώτη δημοσκόπηση για το 2014 σε συνδυασμό με το «φρένο» που έχει βάλει η ηγεσία στην επισημοποίηση των συνεργασιών επιτείνει την ανάγκη για εξωστρεφή δράση. Το πολιτικό τοπίο, άλλωστε, μοιάζει με κινούμενη άμμο που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να φέρει τις κάλπες κοντά, γι’ αυτό και οι συμμαχίες και οι ζυμώσεις καθίστανται κάτι περισσότερο από επιτακτικές.

Το «Π» αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο πίσω από το «μυστήριο» της κωλυσιεργίας που διαπιστώνεται στο «κεφάλαιο» των συνεργασιών εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, απόφαση που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος, καθώς πιέζουν για την προώθησή τους, ώστε το κόμμα να «πάρει τα πάνω του». Ενδεικτικό της «υπόγειας», προς στιγμήν, κινητικότητας που επικρατεί -αφού δεν έχει υπάρξει επίσημη συνάντηση Κουβέλη – Λοβέρδου- αποτέλεσε το τετ-α-τετ που είχαν την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης με τον Χρήστο Αηδόνη από τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, ένα ραντεβού που για πολλούς έμεινε «κρυφό» και δε γνωστοποιήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης. Αξιόπιστες πηγές επιβεβαίωσαν στο «Π» πως «υπάρχει αγαστή συνεργασία Κουβέλη – Λοβέρδου», υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο εκτιμούν πως «σύντομα θα κληθούν να συμπράξουν με κάποια κυβέρνηση»! Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε πως «η συμπαράταξη δεν είναι ανακοινώσιμη κυρίως λόγω των εσωκομματικών ισορροπιών που καλείται να διαχειριστεί στο κόμμα του ο κ. Κουβέλης, ο οποίος δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο λόγω των εσωκομματικών τριβών και των πιθανών μετακινήσεων». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άλλωστε, όπως αποκάλυψε στο «Π» κορυφαίο στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου που ήταν «παρών» πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, «όταν ρωτήθηκε για το πώς πάει η συνεργασία με τον Ανδρέα Λοβέρδο, απέφυγε να απαντήσει», ενδεικτικό των χαμηλών τόνων που, προφανώς, θέλει ο ίδιος να κρατήσει. Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Οικονόμου, σε δήλωσή του στην εφημερίδα, επέμεινε ζητώντας την «άμεση και ολοκληρωμένη συνεργασία με τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου».

Ανανέωση στελεχών στη ΔΗΜΑΡ

Νέο γραμματέα, εκπρόσωπο Τύπου και Εκτελεστική Επιτροπή έχει πια, σηματοδοτώντας σε γενικές γραμμές τη στροφή σε στελέχη της νεότερης γενιάς.

Ο 35χρονος οικονομολόγος Θανάσης Θεοχαρόπουλος ήταν πρόταση του Κουβέλη, η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε όλες τις πτέρυγες του κόμματος. Η τοποθέτηση ενός νέου και με μικρή πολιτική εμπειρία στελέχους στην κομβική θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής καταγράφει, σαφώς, την πρόθεση της ηγεσίας να τοποθετήσει ένα πρόσωπο που δεν θα αναμειγνύεται με τον κομματικό μηχανισμό «Νο2», ενώ εξυπακούεται πως φαινόμενα αντιπαραθέσεων μεταξύ προέδρου και γραμματέα δεν θα υπάρχουν πια… Ο κ. Θεοχαρόπουλος εντάχθηκε στη ΔΗΜΑΡ πριν από τρία χρόνια, όταν ιδρύθηκε το κόμμα, χωρίς να έχει προηγούμενη πολιτική δράση. Κατάγεται από τη Βέροια Ημαθίας και είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην ειδίκευση Αγροτικής Οικονομίας και διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας στο ΑΠΘ. Διετέλεσε μέλος του τομέα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Αγροτικού Τμήματος του κόμματος, με ευθύνη το αγροτικό τμήμα του Περιφερειακού Οργάνου Κεντρικής Μακεδονίας, και από τη θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τη φήμη του ήπιου και μεθοδικού στελέχους.

Από αύριο, Δευτέρα, καθήκοντα αναλαμβάνει και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Χρήστος Μαχαίρας, έμπειρος δημοσιογράφος, με πολυετή εμπειρία στον έντυπο Τύπο και το πολιτικό ρεπορτάζ και αξίζει να σημειωθεί πως τον συνέδεε προσωπική φιλία και με τον αείμνηστο ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Μιχάλη Παπαγιαννάκη, η προσωπικότητα του οποίου υπήρξε ηγετική στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Ο κ. Κουβέλης «έχασε» ένα επιτυχημένο στέλεχός του, τον Ανδρέα Παπαδόπουλο – ο οποίος διεφώνησε κάθετα από το βράδυ που η ΔΗΜΑΡ εγκατέλειψε την κυβέρνηση και έχει φανερά πια απομακρυνθεί από το πλευρό του προέδρου. Οι σχέσεις των δύο είναι πλέον ψυχρές και ο Παπαδόπουλος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τους «58» και το ΠΑΣΟΚ για την ενιαία Κεντροαριστερά, κλείνοντας την «πόρτα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Το μεσημέρι της Παρασκευής, αποχαιρέτησε τους στενούς του συνεργάτες στο πλέον πρώην γραφείο του, αφήνοντας πίσω θετικά σχόλια και κριτικές για την πορεία του όλο αυτό το διάστημα σε ένα τόσο σημαντικό πόστο, ενώ για τους καλά γνωρίζοντες δεν αποκλείεται, μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου, να υπάρξουν «εκπλήξεις» αφού οι ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα είναι όλο και πιο ζωηρές.


Σχολιάστε εδώ