Μια εξαίρετη πτήση για τα F-15

>>Μου γράφει: Συγχαρητήρια που παρουσιάσατε στο «Π» τόσο αδρά και τεκμηριωμένα το θέμα της διαμάχης Σημίτη – Τσοχατζόπουλου για το F-15. Το κείμενο ήταν απολαυστικό. Σαν αξιωματικός της ΠΑ, όμως, ένιωσα άσχημα για την εικόνα που θα έλαβαν οι πολίτες από το επεισόδιο αυτό. Αποκαλύπτεται ότι, εφόσον η δράση της κλίκας Άκη άρχισε αρκετά πριν αναλάβει το υπουργείο, υπήρχε «ομάδα προσευχής» (όπως είχαν ονομάσει οι αχρείοι Γερμανοί την ομάδα εκμαυλισμών για τα υποβρύχια), που προετοίμαζε το κλίμα μέσα στην ΠΑ αλλά και με τον Τύπο. Θλίβομαι, βέβαια, γιατί μαζί με τους Ακοσμπώκους εμάχοντο για τη «σωτηρία της πατρίδος», δηλ. τα F-15, και ηγετικά στελέχη της ΠΑ.

Ας υποθέσουμε ότι ήταν μια άποψη. Η πώρωση, τότε, είχε ισοπεδώσει τα πάντα, πράγμα που έγινε χειρότερο από το 2000 και μετά, μέχρι το 2010! Εκείνο, δε, που με ενόχλησε, με πρόσβαλε περισσότερο, είναι ότι ο συντάκτης του βαρυσήμαντου άρθρου υπέρ των F-15 που δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ (07.07.96) ήταν εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός της ΠΑ! Τον χρησιμοποιούσαν για ηχείον! Και ουδείς ανησύχησε για το παράνομο της υπόθεσης. Ανώτατος αξιωματικός να ξιφουλκεί δημοσίως υπέρ μιας προμήθειας! Τι έκανε ο τότε Α/ΓΕΑ; Δεν έπρεπε να διατάξει ΕΔΕ, να αποκαλύψει τον δράστη και να τον εξοβελίσει; Ο τότε ΥΦΕΘΑ, πτέραρχος ε.α. κ. Ν. Κουρής, με τις τόσες ευαισθησίες; Εσιώπησε κι αυτός…

Και «ομάδες προσευχής»…

>>Η πτήση συνεχίζεται και φθάνουμε στο 2004. Πριν δούμε πού θα μας πάνε, ο πτέραρχος σημειώνει ότι η Ελλάδα του 1996-2000 είχε «πήξει» από «ομάδες προσευχής». Όπως αποκαλύπτει η «Κ» (12.01.14) υπήρχε και ομάδα προσευχής για τα LEOPARDS. Τι γινόταν, σύντροφοι; Λιβάνια, κεριά, συλλείτουργα, αρχιερείς της μίζας… Σε ποια χώρα βρισκόμασταν;

>>Αφήσαμε, όμως, τον πτέραρχο να πιλοτάρει στο 2004, λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Καραμανλή, που μόλις είχε διακηρύξει, υπό τη σκιά των κρασοβαρελίων του ιστορικού σουβλατζίδικου Μπαϊρακτάρη, ότι θα εξοντώσει τη διαφθορά και τους πέντε – έξι νταβατζήδες (τελικά τους προστάτευσε πλήρως και συγκάλυψε τα σκάνδαλα).

>>Οι Ακοσμπώκοι είχαν προμηθευτεί, με απευθείας ανάθεση φυσικά, από τη Γαλλία πολλά αντιαεροπορικά CROTALE N-G για την ΠΑ και το ΠΝ, των οποίων η τύχη σήμερα αγνοείται. Ίσως χρησιμοποιούνται, δε γνωρίζω. Τα Α/Α αυτά ήσαν ακατάλληλα, αλλά η προμήθειά τους έγινε με ταχύτατες διαδικασίες («ΒΗΜΑ» 14.02.99). Το υλικό που παραδόθηκε ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που παραγγέλθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Αυτά και άλλα πολλά έλεγε μια συντριπτική για την προμήθεια έκθεση του ταξίαρχου κ. Ζάνου Πατέλη (15.01.98) και ομιλεί για προμήθεια ΝΟΥΛΑ. Δεν γνωρίζω την περαιτέρω τύχη του κ. Πατέλη, αλλά έμαθα ότι αποστρατεύθηκε επειγόντως (όχι, θα τον άφηναν).

>>Ο πτέραρχός μας, λοιπόν, ήταν τότε σε υψηλή θέση στο ΓΕΑ και του έφεραν μια εισήγηση κατασκευασμένη από κάποια «καλά παιδιά» (good fellas, τα έλεγε ο Σκορτσέζε στο ομότιτλο γκανγκστερικό φιλμ), για την αγορά ακόμη 10 CROTALE!

>>Ο πτέραρχός μας κατάλαβε ότι, αν δεν ενεργούσε αντιδεοντολογικά, η πρόταση μπορούσε να προχωρήσει.

>>Έσπευσε, παρακάμπτοντας την ιεραρχία, στον τότε φρεσκοδιορισμένο ΥΕΘΑ, αεροπόρο κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλο και το ανέφερε. Έξαλλος ο Σπήλιος διέταξε να διακοπεί πάσα ενέργεια αγοράς υλικών, αν δεν είχε προέγκριση του υπουργού.

>>Ε, αυτός εκεί ο Σπηλιωτόπουλος έστειλε και μερικούς φακέλους στον Εισαγγελέα, πάτησε και μία – δύο μπανανόφλουδες που του έριξαν, εξόργισε τον Καραμανλή που άλλα είχε αποφασίσει για τους Σημιτοάκηδες και τον πέταξαν από το υπουργείο. Πληγώθηκε ο Σπήλιος και αποχώρησε από την πολιτική και ψαρεύει τώρα στην Πάρο. Άγια έκανες, Σπήλιο μου. Πρόλαβες κι έφυγες νωρίς.

>>Και κάτι που θέλω να προσθέσω ως θαυμαστής των πιλότων μας, που είναι οι μόνοι που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά: Βαγγέλη, Γιώργο, Κώστα, Αλέξη, να τα ξέρετε αυτά αλλά να μην τα βάλετε στην ψυχή σας. Πετάτε υπερήφανοι και αγέρωχοι. Έρχονται καλύτερες μέρες… Θα φύγει η σαβούρα…


Σχολιάστε εδώ