Μεγάλη η εξοικονόμηση ενέργειας από τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια

Από την έναρξη εφαρμογής του θεσμού έχουν εκδοθεί συνολικά περισσότερα από 509.000 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) τα οποία αποτελούν ένα πρώτο δείγμα για την ενεργειακή απόδοση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Ειδικότερα, το έτος 2011 έχουν εκδοθεί 60.640 ΠΕΑ, το έτος 2012 219.804 ΠΕΑ, το έτος 2013 226.077 ΠΕΑ και μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2014 2.501 ΠΕΑ. Ένα σημαντικό ποσοστό κτιρίων βρίσκεται στη χαμηλότερη ενεργειακή κλάση (Η) και αφορά κτίρια χωρίς θερμομόνωση και με παλαιά και μη αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Τα περισσότερα ΠΕΑ έχουν εκδοθεί στη Νομαρχία Αθηνών (30,77%), στον Νομό Θεσσαλονίκης (12%), στη Νομαρχία Πειραιώς (4,7%) και στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής (4,3%). Οι χρήσεις μονοκατοικία, πολυκατοικία (κυρίως διαμερίσματα), γραφεία και καταστήματα, καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό (85%) των χρήσεων ακινήτων για τα οποία έχει εκδοθεί ΠΕΑ, ενώ κτίρια του τριτογενούς τομέα υπολείπονται των προηγούμενων. Από τα στοιχεία για τη Μέση Κατανάλωση των κτιρίων ανάλογα με τη χρήση και την κλιματική ζώνη και το Ποσοστό Εξοικονόμησης Ενέργειας κτιρίων ανά Κλιματική Ζώνη αναδεικνύεται το τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι «μετά από τρία χρόνια εφαρμογής, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της χώρας» και σημείωσε ότι «αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε με τις χρηματοδοτήσεις που δίνουμε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη αλλά και το Πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ για τα δημόσια κτίρια. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος “εξοικονομώ κατ’ οίκον” το οποίο έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες και το οποίο συνεχίζουμε». Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο των μηχανικών τονίζοντας ότι οι μηχανικοί που διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις είναι πολύτιμοι συνεργάτες της Πολιτείας και των πολιτών στη μάχη για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη απόδοση των ενεργειακών πηγών και θύμισε ότι με πρόσφατη ρύθμιση για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, διευρύνθηκε το πλήθος των μηχανικών που μπορούν να απασχοληθούν σε αυτή τη δραστηριότητα.

Μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει 10.221 Ενεργειακοί Επιθεωρητές δικαιώματα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων, 1.763 Ενεργειακοί Επιθεωρητές δικαιώματα διενέργειας επιθεωρήσεων συστημάτων θέρμανσης και 1.347 Ενεργειακοί Επιθεωρητές δικαιώματα διενέργειας επιθεωρήσεων συστημάτων κλιματισμού. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εγγεγραμμένων Ενεργειακών Επιθεωρητών στο οριστικό Μητρώο είναι 87% διπλωματούχοι μηχανικοί και ειδικότητας πολιτικού μηχανικού (41%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών ήταν ειδικότητας πολιτικού μηχανικού (40%), ενώ το 92% των προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών ήταν διπλωματούχοι μηχανικοί. Μέχρι 9 Ιανουαρίου, 8.399 Ενεργειακοί Επιθεωρητές (59,5%) έχουν εκδώσει από 1 έως 100 ΠΕΑ, 39 Ενεργειακοί Επιθεωρητές έχουν εκδώσει από 500 έως 1.100 ΠΕΑ, ενώ μόλις 12 Ενεργειακοί Επιθεωρητές έχουν εκδώσει άνω των 1.100 ΠΕΑ. 4.317 Ενεργειακοί Επιθεωρητές (31%) δεν έχουν εκδώσει κανένα ΠΕΑ. Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (53,86%) στο «οριστικό» Μητρώο έχει έδρα την Περιφέρεια Αττικής (34,75%) και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (19,11%). Σημειώνεται ότι οι επιθεωρητές έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν επιθεωρήσεις σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως της έδρας που έχουν δηλώσει.

===

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1

Πλήρης επιβεβαίωση του «Π»

Τρεις φορές τους τελευταίους έξι μήνες γράψαμε ότι υπάρχει διελκυστίνδα μεταξύ του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της κατάργησης των Οργανισμών Ρυθμιστικών Σχεδίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Με πιο παραστατικό τρόπο δεν μπορούσε να αποτυπωθεί η ασυνεννοησία και η υποβόσκουσα ενδοκυβερνητική «κόντρα». Την ίδια ημέρα, με λίγες ώρες διαφορά, που ο Γιάννης Μανιάτης παρουσίαζε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ΕΠΕΛΕΞΕ να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις καταργήσεις των οργανισμών. Η μοναδική αρμοδιότητα των δύο οργανισμών είναι τα ρυθμιστικά σχέδια! Απέλπιδα προσπαθούσε ο Μανιάτης να πείσει τον Μητσοτάκη από το καλοκαίρι να μην τους καταργήσει. Νικητής στα σημεία αναδείχθηκε ο Μητσοτάκης. Το μόνο που κατάφερε ο Μανιάτης ήταν να τον καθυστερήσει ώστε να προλάβει να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο με το Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης. Οπότε, ο Μητσοτάκης επέλεξε, με «κρύο αίμα», να ανακοινώσει την κατάργηση την ίδια ημέρα που ο υπουργός ΠΕΚΑ έκανε τις επικοινωνιακές του κινήσεις στη συμπρωτεύουσα και ανακοίνωνε αστικές παρεμβάσεις στην Αθήνα, μαζί με τον Καμίνη… Πάντως, τα σχέδια νόμου για τα δύο ρυθμιστικά, τουλάχιστον στη μορφή που γνωρίζουν όλοι πλην ΥΠΕΚΑ, περιέχουν πολλές και συγκεκριμένες διατάξεις για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των δύο οργανισμών. Ελπίζουμε να έχουν σκεφθεί να τις αφαιρέσουν, διότι διαφορετικά μάλλον θα γίνουν ρεζίλι.


Σχολιάστε εδώ