Διχάζει την κυβέρνηση η Χρυσή Αυγή

Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών με βουλευτές και μέλη της να κρατούν και να εκπαιδεύονται με πολεμικά όπλα, πέρα από το «σοκ» που προκάλεσε στην κοινωνία, ήρθε να «δικαιώσει» όσους εξαρχής υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση και απώτερο στόχο έχει την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι τελευταίοι θεωρούν ότι με τα εντυπωσιακά αυτά ευρήματα οι δικαστικές αρχές μπορούν να στοιχειοθετήσουν επαρκώς τη συγκεκριμένη κατηγορία πάνω στην οποία θα στηριχθεί νομικά η απόφαση προκειμένου να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. «Δεν πρόκειται να φτάσουν μέχρι τις ευρωεκλογές», προεξοφλούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει ανάλογη βιασύνη. Η δημοσιοποίηση των επίμαχων φωτογραφιών ακολούθησε (με διαφορά λίγων 24ώρων) της προφυλάκισης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, τριών ακόμη βουλευτών (Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλου, Στ. Μπούκουρα). Ανεβάζοντας έτσι στους έξι τους βουλευτές που βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ενδεχομένως να τους ακολουθήσουν και άλλοι τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στην κυβέρνηση διχάζονται οι απόψεις ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής. Υπάρχουν εκείνοι, που αυξήθηκαν μετά τα τελευταία γεγονότα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες εκείνες, νομικές και άλλες, που θα θέσουν τέρμα κατά τρόπο οριστικό και αμετάκλητο όχι μόνο στη δράση αλλά και στην (πολιτική) παρουσία της οργάνωσης. Ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν ότι ακόμη και με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς μπορεί να τεθεί εκτός νόμου, αρκεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει κάποια «παραθυράκια» που αφήνει ο νόμος. Επισημαίνουν ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί μια τέτοια απόφαση και ως εκ τούτου τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα θελήσουν να διαχωρίσουν τη θέση τους. Οι θιασώτες της δυναμικής αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής επιμένουν ότι κάθε άλλο μέτρο είναι ημίμετρο και δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. «Ακόμη κι αν κλείσουμε τους μισούς βουλευτές φυλακή, αυτοί που θα απομείνουν ελεύθεροι θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις δυνάμεις της οργάνωσης», λένε με έμφαση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι όσοι την ακολουθούν δεν το κάνουν με βάση τα πρόσωπα. Επικαλούνται δε το γεγονός ότι μετά τις πρώτες συλλήψεις βουλευτών, μεταξύ αυτών και του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου, η επιρροή μειώθηκε, αλλά πολύ σύντομα ανέκτησε τις δυνάμεις της, όπως έδειξαν και οι μετέπειτα δημοσκοπήσεις.

Στην αντίπερα όχθη υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να νικηθεί ιδεολογικά, διαφορετικά στην πορεία θα επανέλθει δριμύτερη. Χωρίς αυτό να σημαίνει, λένε, ότι τα μέλη δεν πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά για όσα αδικήματα βαρύνονται. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη φάση, λόγω οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, είναι πολύ δύσκολο να νικηθεί ιδεολογικά. Στη μεγάλη πλειονότητά τους οι ψηφοφόροι δεν την επιλέγουν με βάση τις απόψεις και τις θέσεις της οργάνωσης για τα φλέγοντα ζητήματα του τόπου, αλλά από αντίδραση για την κατάσταση που βιώνει η χώρα και με τιμωρητική διάθεση έναντι των άλλων κομμάτων. Κυρίως, δε, εκείνων που κυβέρνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες και είναι αυτά που φέρουν τη μεγάλη ευθύνη για όσα οι ίδιοι υφίστανται την τελευταία τετραετία.


Σχολιάστε εδώ