Δεν θα υπάρξει ανατροπή της πολιτικής λιτότητας…

Η ΚΙΔ: ΠΡΑΤΤΩ έχει καθιερώσει μηνιαίες εκδηλώσεις για ένα ανοικτό διάλογο με τους πολίτες σε θέματα άμεσου πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Ομιλητές ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Κίνησης ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑ Οδυσσέας Βουδούρης, ο Θανάσης Σταματούκος, μέλος του ΔΣ του ΠΡΑΤΤΩ, και ο γνωστός συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισε το θέμα από πολιτικής και κοινωνιολογικής άποψης. Αναφέρθηκε διεξοδικά σε μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις όπως του Μαΐου 2010 (γεγονότα ΜΑΡΦΙΝ), τις μαζικές διαδηλώσεις της πλατείας Συντάγματος τον Νοέμβρη 2011 για το β’ Μνημόνιο, την αντίστοιχη, έναν χρόνο μετά, για την ψήφιση του γ’ Μνημονίου, τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση για το «μαύρο» της ΕΡΤ και τελευταία, τον Σεπτέμβρη 2013, στην απεργία των εκπαιδευτικών. Για τον Φλεβάρη προέβλεψε ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για νέες μεγάλες κινητοποιήσεις. Ο Δ. Στρατούλης παραδέχτηκε ότι οι μέχρι τώρα λαϊκές κινητοποιήσεις δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δηλαδή την ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας όπως και της μνημονιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, παρατήρησε, προκάλεσαν την απομάκρυνση από την πρωθυπουργία του Γ. Παπανδρέου, την πτώση της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου και την αριθμητική συρρίκνωση της καταρρέουσας σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο Θανάσης Σταματούκος ανέπτυξε ένα ερμηνευτικό μοντέλο της συμπεριφοράς και των στόχων των λαϊκών κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας την ύπαρξη μιας αναντιστοιχίας και αντίφασης μεταξύ των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων και των περιορισμένης εμβέλειας και συμμετοχής σε αυτές των επιμέρους επαγγελματικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τις απέδωσε στα φοβικά σύνδρομα που έχουν προκαλέσει στα μέλη των οργανώσεων αυτών οι βίαιες κυβερνητικές παρεμβάσεις με απειλές απολύσεων και άλλα συναφή μέτρα καταστολής.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης αναφέρθηκε, διεξοδικά, στο ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), στα κινήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω σύνδεσης του λαϊκού κινήματος με τα κινήματα αλληλεγγύης.

Δεν φεύγω, δεν μεταναστεύω…

Ο Γιώργος Καραμπελιάς, με το γνωστό δυναμικό ύφος, επεσήμανε την ανάγκη ανανέωσης και επικαιροποίησης της γενικότερης λογικής των κινητοποιήσεων εστιάζοντας, κυρίως, στους νέους και τους ανέργους. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας κινήματος με σύνθημα «δεν φεύγω, δεν μεταναστεύω». Επέκρινε τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδος και των χωρών της Ν. Ευρώπης και ότι πρέπει ρητώς να διεκδικήσουμε την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και τις πολεμικές αποζημιώσεις. Πρόσθεσε δε ότι ο λαός με την ψήφο του πρέπει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές να τιμωρήσει εκείνους τους δημάρχους που συνεργάστηκαν με τον Φούχτελ.

Σε γενική εκτίμηση, σημειώθηκε σύμπτωση θέσεων ομιλητών και παραβρεθέντων πολιτών ότι χωρίς τις λαϊκές κινητοποιήσεις είναι δύσκολη η ανατροπή της πολιτικής λιτότητας και της κυβερνητικής πλειοψηφίας που την εφαρμόζει. Η επόμενη εκδήλωση της ΚΙΔ: ΠΡΑΤΤΩ έχει προγραμματιστεί για τις 10 Φλεβάρη με θέμα την τοπική αυτοδιοίκηση.

Χ.Θ.Μ.


Σχολιάστε εδώ