Δεν αντέχουμε, δεν έχουμε για να πληρώσουμε άλλους φόρους

Σε 1,7 δισ. ανέρχεται η πρόσθετη αφαίμαξη από τη φοροεπιδρομή 21 νέων επιβαρύνσεων, όπως τονίζει ο Βασίλης Κορκίδης και χαρακτηρίζει τα πρόστιμα ως πρόστιμα «εξόντωσης και όχι συμμόρφωσης», ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που απειλεί την αγορά με χιλιάδες νέα λουκέτα δηλώνοντας ότι:

«Όσοι μικρομεσαίοι επιβιώσαμε από την κρίση, την παρατεταμένη ύφεση και την “εκτέλεση” του Μνημονίου κινδυνεύουμε από τη “χαριστική βολή” της αλόγιστης υπερφορολόγησης και των εξωπραγματικών προστίμων. Ούτε αντέχουμε, ούτε έχουμε για άλλους φόρους».

Στην ίδια ακριβώς γραμμή είναι και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος, ο οποίος χαρακτηρίζει σε υπόμνημα που έστειλε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξοντωτικά και εξωπραγματικά τα πρόστιμα. Επισημαίνει πολύ χαρακτηριστικά:

«Το ύψος των προστίμων δεν μπορεί κανείς ούτε καν να το προφέρει. Πόσω μάλλον να το πληρώσει. Μια μικρή καθυστέρηση για χρέος 100 ευρώ τιμωρείται με 1.000 ευρώ. Για μια παράβαση μη έκδοσης πέντε αποδείξεων μέχρι 20 ευρώ η μία, το πρόστιμο μπορεί εντέλει να φτάσει ακόμη και τα 10.000 ευρώ»!

Ο κ. Μίχαλος τονίζει στο υπόμνημά του ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο, απλό, αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα γιατί το υφιστάμενο επιτείνει τις κοινωνικές αδικίες και δημιουργεί αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ως απόδειξη της κατάρρευσης της αγοράς και την αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων προς την εφορία, την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα σε έναν χρόνο από 56,1 δισ. ευρώ που ήταν το 2012 σε 63,3 δισ. ευρώ στους 11 μήνες του 2013!


Σχολιάστε εδώ