Γιγαντώθηκε το ΤΕΕ

Οι ρυθμίσεις, που προβλέπουν νέες αυξημένες αρμοδιότητες για το ΤΕΕ, υπερψηφίστηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με (μόλις) 145 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 12 «παρών», μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη συμπολίτευση καταψήφισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος επέμεινε στις απόψεις του που οδήγησαν στη μεγάλη προσωπική κόντρα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπως αναφέραμε την περασμένη εβδομάδα.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι το ΤΕΕ γίνεται φορέας πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μητρώων όλων των τεχνικών επαγγελμάτων σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, παρά την έντονη αντίδραση όλων των εκπροσώπων τεχνικών επαγγελμάτων που δεν είναι πτυχιούχοι (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί κ.λπ.).

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέτρο θα συμβάλει στην ποιότητα των κατασκευών, την ασφάλεια των πολιτών και στην αντιμετώπιση παθογενειών όπως η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Επιπλέον, το ΤΕΕ γίνεται «φορέας τιμολογίων και τιμών τεχνικών έργων», δημιουργώντας έναν αξιόπιστο (κατά την κυβέρνηση) μηχανισμό τιμολόγησης των έργων ώστε να προωθηθούν ενιαίες προδιαγραφές, προϋπολογισμοί και η διαφάνεια στα δημόσια έργα. Όσον αφορά τα «εσωεπιμελητηριακά», το ΤΕΕ ορίζεται ως μηχανισμός μιας στάσης στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) επιδιώκοντας να μειωθούν τα διοικητικά βάρη τόσο για τον τεχνικό κόσμο όσο και για τις δεκάδες υπηρεσίες, αφού η διεκπεραίωση θα γίνεται με ταχύτητα, οικονομία και διαφάνεια από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ.

Επίσης προβλέπεται ίδρυση νέων τμημάτων εντός ΤΕΕ όπου απόφοιτοι ανωτάτων σχολών Πληροφορικής, Περιβαλλοντολόγοι και άλλοι θα μπορούν να συμμετέχουν από κοινού και ισότιμα με τους μηχανικούς σε επαγγελματικά και επιστημονικά τμήματα, με αιρετή διοίκηση.


Σχολιάστε εδώ