Βαθιά πόλωση για το μεταναστευτικό στην Ιταλία

Οι ηπιότερες κατηγορίες που της απευθύνονται είναι ότι αποτελεί εθνικό κίνδυνο και στοχεύει στην καταστροφή της ιταλικής εθνικής ταυτότητας ενώ ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι, αντιπρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας και μέλος της Λίγκας του Βορρά Ρομπέρτο Καλντερόνι την παρομοίασε τον Ιούλιο με ουρακοτάγκο.

Πολιτικοί του δεξιού και ακροδεξιού χώρου σε όλη τη χώρα συνέχισαν τον ανταγωνισμό σε ακρότητες, με γυναίκα δημοτική σύμβουλο να αναρωτιέται αν θα βρεθεί κάποιος να βιάσει την Κιέντζ (για να καταλάβει υποτίθεται τι περνούν τα θύματα των μεταναστών βιαστών), και τον αντιδήμαρχο πόλης της Λιγουρίας να τη συγκρίνει με τις ιερόδουλες που κάνουν πιάτσα στην πόλη του, ενώ διάσημος παραγωγός κρασιού τη χαρακτήρισε «βρωμερή μαύρη μαϊμού». Στο ξεκίνημα της θητείας της άγνωστοι της πέταξαν μπανάνες σε δημόσια παρέμβασή της ενώ έξω από δημαρχείο όπου θα γινόταν ομιλία της τοποθετήθηκαν τρεις κούκλες βιτρίνας καλυμμένες με αίμα. Και μπορεί στις πιο ακραίες εκδηλώσεις να πρωτοστατούν μέλη του νεοφασιστικού κόμματος «Forza Nuova», συμπληρώνονται όμως από πολιτικούς και υποστηρικτές της Λίγκας του Βορρά (του αποσχιστικού ακροδεξιού κόμματος που συγκυβέρνησε για χρόνια με τον Μπερλουσκόνι) και από οπαδούς του χώρου της Δεξιάς. Παρόλα αυτά η Σεσίλ Κιέντζ επιμένει όλους αυτούς τους μήνες να δηλώνει ότι η Ιταλία δεν είναι ρατσιστική χώρα, ενώ στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου μετά τον διορισμό της είχε τονίσει ότι «είμαι μαύρη, όχι έγχρωμη και είμαι περήφανη γι’ αυτό» και αργότερα ότι «είμαι Ιταλοκογκολέζα, ανήκω σε δύο πολιτισμούς, σε δύο χώρες, έχω μία διπλή ταυτότητα».

Το ποτήρι, όμως, ξεχείλισε την εβδομάδα που μας πέρασε, με την επίσημη εφημερίδα της Λίγκας του Βορρά να ξεκινάει την περασμένη Τρίτη στήλη στην οποία δημοσιεύει το καθημερινό πρόγραμμα της υπουργού για να μπορούν να τη βρουν οι οπαδοί του κόμματος, αλλά και με φάκελο με άγνωστο αποστολέα που περιείχε άσπρη σκόνη να φτάνει στο γραφείο της και να προκαλεί πανικό και με βουλευτή της Λίγκας του Βορρά να βάφει την Πέμπτη -μέσα στο Κοινοβούλιο- το πρόσωπό του μαύρο κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί τη θέση της για να υποστηρίξει τη μαύρη φυλή και τους μετανάστες σε βάρος των Ιταλών. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου, εκτός της Ακροδεξιάς (περιλαμβανομένου και του ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Αντζελίνο Αλφάνο), καταδίκασε τις ενέργειες αυτές ως απόπειρα εκφοβισμού της υπουργού και η ίδια η Κιέντζ τόνισε ότι «το Σύνταγμά μας είναι ένα ισχυρό όπλο κατά του ρατσισμού, αλλά ποτέ δεν εφαρμόζεται», καθώς και ότι «ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί απέναντι στον ρατσισμό και να τον καταδικάσει προτού γίνει ένα επικίνδυνο όπλο που θα σκοτώσει τη δημοκρατία».

Οι αλλαγές στον μεταναστευτικό νόμο και η ελεύθερη πτώση των ποσοστών της Λίγκας του Βορρά

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν δύο ως τους σημαντικότερους λόγους πίσω από τη συνεχώς ανατροφοδοτούμενη ένταση: Την αντίδραση στις αλλαγές που επιδιώκει να φέρει η Κιέντζ στην ιταλική μεταναστευτική νομοθεσία και την πολιτική στρατηγική της Λίγκας του Βορρά που στις εκλογές του Φεβρουαρίου είδε τα ποσοστά της να κατακρημνίζονται.

Η Κιέντζ έχει δηλώσει από την αρχή ότι στόχος της είναι να επικρατήσει στην ιταλική νομοθεσία για την απόδοση υπηκοότητας η αρχή του εδάφους (ius soli), ώστε τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα να μπορούν να πάρουν την ιταλική υπηκοότητα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα που πρέπει να φτάσουν πρώτα στην ηλικία των 18 ετών. Παρότι η υπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν υπερασπίζεται μια ευρεία, αμερικανικού τύπου ρύθμιση και ότι θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως η μακροχρόνια παραμονή των γονιών στο ιταλικό έδαφος, η γνώση της γλώσσας και των εθίμων της χώρας κ.ά., οι αντιδράσεις είναι μεγάλες. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των παιδιών και εφήβων που θα αφορούσε η αλλαγή αυτή στον νόμο αγγίζει το 1.000.000 και ότι το 15% των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ιταλία έχει γονείς μετανάστες. Επιπλέον, η Κιέντζ στηρίζει την αλλαγή του νόμου που ψηφίστηκε στο παρελθόν από την κυβέρνηση Μπόσι – Φίνι το 2009 με την υποστήριξη της Λίγκας του Βορρά ο οποίος έκανε την παράνομη μετανάστευση ποινικό αδίκημα. Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την αλλαγή αυτή ξεκίνησε την Τρίτη, συμπίπτοντας με τις τελευταίες, ακραίες ενέργειες κατά της Κιέντζ.

Η Λίγκα του Βορρά, με την αποχώρηση το 2012 του χαρισματικού της ηγέτη Ουμπέρτο Μπόσι, που κατηγορήθηκε για διαφθορά, βρίσκεται σε εκλογική περιδίνηση και σε αναζήτηση ταυτότητας. Με την εκλογική της δύναμη να μειώνεται στο μισό τον Φεβρουάριο (από 8% σε 4%), ο ηγετικός της κύκλος έχει επιλέξει να φέρει ξανά το μεταναστευτικό στο προσκήνιο υιοθετώντας μια ακραία ρητορική και πρακτική προκειμένου να συσπειρώσει τους οπαδούς της. Το έδαφος στην Ιταλία σήμερα είναι πρόσφορο για μια τέτοια στρατηγική καθώς η απενοχοποίηση του φασιστικού παρελθόντος της Ιταλίας από τις κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι, η πραγματική πίεση που ασκεί το μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα (ενώ το 2000 ζούσαν στη χώρα 1.000.000 μετανάστες, υπολογίζεται ότι στην Ιταλία σήμερα ζουν 5.000.000 νόμιμοι μετανάστες, ποσοστό που αγγίζει το 8% του πληθυσμού και 750.000 παράνομοι, ενώ στους πρώτους 11 μήνες του 2013 40.244 παράνομοι μετανάστες έφτασαν στις ακτές της χώρας, 4 φορές περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά) και η οικονομική κρίση που βυθίζει τη μεσαία τάξη της χώρας στην ανέχεια πυροδοτούν την άνοδο αισθημάτων ξενοφοβίας.

Να θυμίσουμε εδώ ότι τα τελευταία χρόνια δραματική είναι η άνοδος των ακροδεξιών οργανώσεων στην ιταλική νεολαία, ακόμη και στις σχολικές ηλικίες, με ολόκληρες γειτονιές της Ρώμης να γίνονται απροσπέλαστες για τους… διαφωνούντες και τους υποστηρικτές των ιταλικών ποδοσφαιρικών ομάδων να γιουχάρουν επανειλημμένα τους ποδοσφαιριστές αφρικανικής καταγωγής. Ακαδημαϊκοί και αναλυτές τονίζουν ότι η ξενοφοβία στην Ιταλία ιδεολογικοποιείται όσο περνά ο καιρός και ότι είναι πλέον απτός ο κίνδυνος για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Σημαντικό είναι να επισημάνουμε ότι, σε σχέση με την επίδραση που έχουν στη διαμόρφωση του κλίματος τα πολιτικά κόμματα που τάσσονται κατά των μεταναστών και επιτίθενται στη Σεσίλ Κιέντζ, τα εκλογικά τους ποσοστά είναι πολύ μικρά, καθώς στις εκλογές του Φεβρουαρίου η Λίγκα του Βορρά έφτασε το 4,08%, η νεοφαστιστική Forza Nuova το 0,26% και οι Fratelli d’ Italia το 1,95%.


Σχολιάστε εδώ