ΑΣΥΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ δίνουν για 25 χρόνια!

Κάτι περίπου ανάλογο με την ετεροδικία που ίσχυε από το 1952 και για πάρα πολλά χρόνια για τους Αμερικάνους που υπηρετούσαν στις βάσεις τους στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για εικασίες. Είναι πραγματικότητα, γεγονός.

Η κυβέρνηση υπέκυψε στους όρους που έβαλαν ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού Κόλπου. Απαίτησαν να έχουν καθεστώς φορολογικής σταθερότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της 25ετίας της παραχώρησης! Και η κυβέρνηση το αποδέχθηκε, τη στιγμή που το αρνείται στους έλληνες πολίτες. Και το ζητούν επίμονα όλοι οι φορείς της αγοράς. Οι ανάδοχες κοινοπραξίες Edison – Petroceltic – ΕΛΠΕ για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και Energean Oil – Petra Petroleum για την περιοχή των Ιωαννίνων έθεσαν ως απαράβατη προϋπόθεση για την υπογραφή των συμβάσεων τη φορολογική σταθερότητα, υποστηρίζοντας ότι η απόδοση μιας μακροχρόνιας επένδυσης, όπως εν προκειμένω η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας. Μετά το «ok» της κυβέρνησης (τη διασφάλιση φορολογικής σταθερότητας για 25 χρόνια), είναι θέμα ημερών η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης. Ήδη οι ανάδοχες εταιρείες έχουν παραλάβει τα τελικά κείμενα των συμβάσεων στα οποία εμπεριέχεται ο ειδικός όρος που διασφαλίζει τη φορολογική σταθερότητα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Αν αυτή η δέσμευση που προσφέρει σήμερα η κυβέρνηση αμφισβητηθεί από τις επόμενες κυβερνήσεις, τότε τι γίνεται;

Γιατί όχι και για τους… ιθαγενείς;

Με προϋποθέσεις αλλά και δεσμεύσεις, όπως π.χ. αν είναι μεγαλύτερα τα αποθέματα και καλύτερη η ποιότητα ή αν αλλάξει το διεθνές κλίμα και οι τιμές και η ζήτηση, να υπάρχει πρόβλεψη στις συμβάσεις αυτές για επαναδιαπραγμάτευση ώστε να μη θυμίζουν τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί τη δεκαετία του ʼ50, που έχουν μείνει στην ιστορία ως αποικιοκρατικές. Συμβάσεις τις οποίες θα μπορούσε κανείς να τις συζητήσει και να συμφωνήσει στον κεντρικό άξονα.

Αυτό, όμως, που δεν μπορεί να δεχθεί είναι συμβάσεις που βάζουν τους πολίτες της χώρας μας σε δεύτερη μοίρα από τους ξένους -στις περισσότερες περιπτώσεις όρνια- στους οποίους προσφέρουμε, ουσιαστικά, ασυλία από τους ελληνικούς νόμους.

Οποιαδήποτε νομική παραχώρηση και ειδικό φορολογικό και επενδυτικό καθεστώς δοθεί στους ξένους πρέπει να ισχύει και για τον τελευταίο έλληνα πολίτη.

Δεν είναι δυνατόν, κύριε πρωθυπουργέ, να προσφέρετε φορολογικό συμβόλαιο 25ετούς διάρκειας για τους ξένους και να μην ισχύει και για τους έλληνες φορολογούμενους. Δεν μπορεί να αλλάζει σχεδόν κάθε μέρα η φορολογική νομοθεσία, να βγαίνουν σωρηδόν… ερμηνευτικές εγκύκλιοι και τελεσίγραφα με επιβολή προστίμων από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων -όπως συμβαίνει σήμερα- και για τους ξένους, που αύριο το πρωί φεύγουν, να μην ισχύει τίποτε.

Και όπως γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Σαμαρά, τα επιμελητήρια, οι εμπορικοί σύλλογοι και όλοι οι φορείς της αγοράς ζητούν μόνιμο φορολογικό σύστημα που δεν θα αλλάζει, τουλάχιστον για μία δεκαετία, ούτε σε μία τελεία. Μόλις προχθές ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος, με υπόμνημά του προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητά καθιέρωση ενός νέου, απλού, αποτελεσματικού και δίκαιου φορολογικού συστήματος. Καλοδεχούμενοι οι ξένοι επενδυτές, όχι όμως ως αποικιοκράτες και μπόσηδες και πιο ίσοι από τους πολίτες αυτής της χώρας.

Όποια παραχώρηση δοθεί σε αυτούς να δοθεί και για τον ντόπιο επενδυτή, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση.


Σχολιάστε εδώ