από το Περιστύλιο…

Το θέμα επανέφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. «Πετάτε συνεχώς τη μπάλα στην εξέδρα κωλυσιεργώντας τη διεκδίκηση», είπε τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι στο τρέχον εξάμηνο έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ στις αρχές Μαρτίου θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο πρόεδρος της ΟΔ Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ και η κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη γερμανική πλευρά.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκούλα, η Ελλάδα περιμένει τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να καθορίσει τη στρατηγική της. Επιπλέον, θεωρεί ότι η εκκρεμότητα αυτή δεν πρέπει να γίνεται σενάριο συνωμοσιολογίας και να δίνει λαβή… πολιτικής καφενείου, ενώ πιστεύει ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν σχετίζεται ούτε… με την κρίση ούτε με το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας. Η τοποθέτηση του υφυπουργού προκάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο. Ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού και αφού δεν του δόθηκε εξέφρασε τον προβληματισμό του απευθείας στους δημοσιογράφους. Ότι δηλαδή οι ελληνικές κυβερνήσεις μπορεί να λένε ότι δεν παραιτούνται, το ερώτημα όμως είναι τι κάνουν, τη στιγμή που η Γερμανία έχει εκπληρώσει όλες τις επανορθώσεις που καθόρισε η Επιτροπή του Παρισιού και αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα.

• Υπέρ της περικοπής της αποζημίωσης των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής τάχθηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με πλειοψηφία 31-21, η Βουλή όμως δυσκολεύεται να αποφασίσει. Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι στην περίπτωση που κάποιος βουλευτής απουσιάζει πάνω από πέντε μέρες περικόπτεται η αποζημίωση κατά ένα τριακοστό για κάθε ημέρα απουσίας. Το θέμα απασχόλησε τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τα κόμματα όμως επιφυλάχθηκαν. Ειδικά στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι) υπήρχε αρνητικό πρόσημο καθώς προέτασσαν ότι η λύση του θέματος οφείλει να στηρίζεται σε πολιτικά κριτήρια. Ετσι οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο μέλλον και ίσως το ζήτημα τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας.

• Αδύνατον να συμφωνήσουν τα κόμματα στα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών ΕΣΡ, ΑΣΕΠ και ΑΔΑΕ που έχει λήξει η θητεία τους. Και από την τελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Πρόεδρων της Βουλής δεν βγήκε λευκός καπνός καθώς απαιτείται πλειοψηφία 4/5. Για την ακρίβεια, από τη στιγμή που ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δεν δέχονται και δεν ψηφίζουν καμία πρόταση, θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα άλλα κόμματα της Βουλής. Ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, όμως, ο Απόστολος Κακλαμάνης, που συμμετέχει στη Διάσκεψη μονίμως, διαφωνεί με τις προτάσεις…


Σχολιάστε εδώ