Αισιοδοξία υπό σκιά…

ΜΕ τα σκάνδαλα του παρελθόντος (Ταχ. Ταμιευτήριο, εξοπλισμοί, λίστα Λαγκάρντ) να ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, η κυβέρνηση επιχειρεί να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα που έχει μπροστά της. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επενδύει στο καλό σενάριο και σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει ότι εντός του 2014 η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση, δεν θα χρειαστεί νέο οικονομικό πρόγραμμα και άρα νέο Μνημόνιο. Παράλληλα θα βγει στις αγορές, ενώ θα υπάρξουν αποφάσεις για την ανακούφιση του δημόσιου χρέους. Προς το παρόν, η μοναδική βεβαιότητα έχει να κάνει με το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού οι πιστωτές στέλνουν διφορούμενα μηνύματα με τη στάση τους, ενώ οικονομικοί παράγοντες και αναλυτές προεξοφλούν ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές και κατά συνέπεια θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση. Τέλος του μήνα, εκτός απροόπτου, επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της «τρόικας», οπότε και θα αρχίσει ίσως να ξετυλίγεται το κουβάρι. Οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης του Δεκεμβρίου έχουν μετατεθεί για το Eurogroup του Φεβρουαρίου κι εκεί θα έχουμε το πρώτο δείγμα των προθέσεων των πιστωτών. Ανησυχίες για το ενδεχόμενο να ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας λόγων των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Έ-έ-έρχεται…

Με φόντο τις εξελίξεις στην οικονομία εξελίσσεται σφοδρή η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, που εντάθηκε μετά τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε βέβαιος για τη συνοχή και την αντοχή της κυβέρνησης, δήλωσε σίγουρος για τη νίκη στις ευρωεκλογές κι επανέλαβε την πάγια θέση του για εξάντληση της τετραετίας. Επισήμανε δε ότι όποιος προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 θα επωμιστεί το πολιτικό κόστος. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν μέσα στο 2014, όπου ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να ανατρέψει το φαύλο πολιτικό σκηνικό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «υπονομεύει την προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση», ενώ ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι Αντ. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας αγωνιούν για το ποιος θα γίνει ο εκλεκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον απόηχο της κόντρας αντιδράσεις προκάλεσαν τα δημοσιεύματα αντικατάστασης του Γ. Στουρνάρα. Το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον Γ. Προβόπουλο, ενώ ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν τον αφορούν οι συγκεκριμένες φήμες κι ότι ασχολείται με την προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις με τους επιτελείς της «τρόικας». Τα σενάρια τον θέλουν είτε να διαδέχεται τον κ. Προβόπουλο είτε να αναλαμβάνει καθήκοντα ευρωπαίου επιτρόπου. Ως πιθανοί αντικαταστάτες του φέρονται ο… Αντ. Σαμαράς και ο σύμβουλός του Στ. Παπασταύρου.

«Κορυφή»

Στην επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση του Άγγ. Φιλιππίδη από την Τουρκία και τον εντοπισμό του ζεύγους Γριβέα – Βάτσικα έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους οι δικαστικές αρχές που ερευνούν το σκάνδαλο με τα επισφαλή δάνεια του Ταχ. Ταμιευτηρίου. Το Δικαστικό Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση του ανακριτή κι άφησε ελεύθερο τον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά, επιβάλλοντας ωστόσο αυστηρούς όρους (εγγύηση 5 εκατ. ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα). Ο Εισαγγελέας είχε προτείνει την προφυλάκισή του. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε και ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Μ. Βαρότσης, 300.000 ευρώ εγγύηση – απαγόρευση εξόδου, ενώ ανάλογες ήταν οι αποφάσεις και για τους άλλους εμπλεκόμενους. Σε πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τον πλήρη έλεγχο όλων των δανείων που χορήγησε το Ταχ. Ταμιευτήριο ενώ σημείωσε ότι το σκάνδαλο είναι η κορυφή του παγόβουνου στο σάπιο καθεστώς διαπλοκής του δικομματισμού και των εκπροσώπων του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Καθ’ οδόν…

Στο μέτωπο των σκανδάλων, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται δεν έχουν παραγραφεί, άνοιξε ο δρόμος για την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία, νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η θέση του έχει καταστεί ιδιαιτέρως δυσχερής μετά την ανακάλυψη ότι οι συγγενείς του, των οποίων τα ονόματα φέρεται να απάλειψε από τη λίστα, είχαν αποκρύψει καταθέσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ, μη δηλωμένες στην εφορία. Στο σκάνδαλο των υποβρυχίων είχαμε δύο ακόμη συλλήψεις: Του Γ. Μπέλτσιου, στενού συνεργάτη του Ά. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα των δωροδοκιών, αλλά και του πρώην προέδρου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτ. Εμμανουήλ.

Οπλισμός

Εξονυχιστικές έρευνες πραγματοποιούν οι αστυνομικές αρχές προκειμένου να εντοπίσουν τον βαρύ οπλισμό της Χρυσής Αυγής, που όπως προκύπτει από φωτογραφικά ντοκουμέντα έχουν στην κατοχή τους τα μέλη της. Την ίδια στιγμή, από τους ελέγχους που κάνει το ΣΔΟΕ στα οικονομικά της οργάνωσης, ανακάλυψε την ύπαρξη δύο offshore στην Κύπρο που πιθανόν συνδέονται με τη χρηματοδότησή της. Βρήκε, επίσης, έναν λογαριασμό του προφυλακισμένου Γ. Λαγού με περισσότερα από 100.000 ευρώ, παρότι έχει δηλώσει άνεργος. Στο μεταξύ, τρεις ακόμη βουλευτές, οι Γ. Γερμενής, Π. Ηλιόπουλος και Στ. Μπούκουρας, προφυλακίσθηκαν με την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και νέες αποκαλύψεις, ενδεχομένως και νέες διώξεις. Η Χρυσή Αυγή αμφισβητεί τη σημασία των ντοκουμέντων και καταγγέλλει… «βρώμικο πόλεμο»! Ταυτόχρονα εντείνονται οι φήμες για το ενδεχόμενο η οργάνωση να τεθεί εκτός νόμου και να απαγορευτεί η συμμετοχή της στις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ