Όμηρος του ΠΑΣΟΚ το Μαξίμου

Το «αλαλούμ» που επικράτησε για αρκετές ημέρες έπληξε την αξιοπιστία της κυβέρνησης, είχε πολιτικό κόστος και για τη Νέα Δημοκρατία. Τα… χειρότερα, ωστόσο, έπονται. Καθώς το θέμα, με τις διαστάσεις που πήρε, σηματοδότησε την αλλαγή στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, που εν όψει ευρωεκλογών υιοθετεί πιο σκληρή γραμμή και στο εξής θα μπλοκάρει όσες αποφάσεις έχουν κοινωνικό κόστος. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι όμηροι των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Τα πράγματα δείχνουν εξαιρετικά περίπλοκα για τον κ. Σαμαρά, δεδομένου ότι η αλλαγή πλεύσης δεν αποτελεί απόφαση του Β. Βενιζέλου, αλλά του επιβλήθηκε από τα πρωτοκλασάτα στελέχη που φοβούνται συντριβή του κόμματος στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση στην κυβέρνηση, οι αποφάσεις της οποίας πλέον θα λαμβάνονται με επώδυνο τρόπο, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Παρά τις δημόσιες διακηρύξεις του κ. Σαμαρά ότι δεν ανησυχεί για τη συνοχή της κυβέρνησης, ωστόσο τον ανησυχεί ιδιαίτερα το σκηνικό που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ότι η ισχύς του κ. Βενιζέλου στο κόμμα του έχει περιορισθεί σημαντικά κι αυτό προκαλεί πολλαπλές αβεβαιότητες. Αποκορύφωμα ήταν η «επίθεση» που εξαπέλυσε η Χαρ. Τρικούπη εμμέσως εναντίον του ίδιου του κ. Σαμαρά, με αφορμή το θέμα του εισιτηρίου στα νοσοκομεία. Όταν ο Άδ. Γεωργιάδης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να προτείνει ισοδύναμα μέτρα σε αντικατάσταση του εισιτηρίου, στελέχη της Χαρ. Τρικούπη τον προέτρεψαν (δημόσια) να αναζητήσει τα χρήματα από τα «Ζάππεια» που χάθηκαν!.. Παραπέμποντας στις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Σαμαρά για τα μέτρα που θα υλοποιούσε ερχόμενος στην εξουσία. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αντέδρασαν στην πρόκληση μόνο και μόνο για να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις η υπόθεση και κυρίως να μην διαταραχθούν οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.

Δεν ήταν ωστόσο η μοναδική αιχμή από πλευράς ΠΑΣΟΚ για τον κ. Σαμαρά. Με αφορμή το «αλαλούμ» που επικράτησε λόγω και των χειρισμών του υπουργού Υγείας, πρωτοκλασάτα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη έθεσαν ευθέως θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης. Στη βάση ότι δεν συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι ο κ. Γεωργιάδης (αλλά όχι μόνον αυτός…) αυτονομείται και λαμβάνει αποφάσεις χωρίς προηγούμενη συνεννόηση σε επίπεδο κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση. Με την τροπή που πήρε το ζήτημα υπέστη πλήγμα και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος μέχρι να αποφασισθεί η αναστολή του μέτρου εμφανιζόταν υπέρμαχος και επιτίθετο εναντίον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούσαν. Παρά ταύτα αποδέχθηκε, χωρίς την παραμικρή ένσταση ή διαμαρτυρία, την απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει το μέτρο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η μετέπειτα επιμονή του, ότι το μέτρο και σωστό και δίκαιο ήταν, δεν περιορίζει την πολιτική ζημία.

Τώρα ο προβληματισμός του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι μήπως στην πορεία -κι εφ’ όσον το ΠΑΣΟΚ ακολουθήσει σκληρή γραμμή- υπάρξουν αντιδράσεις από μεμονωμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Στη βάση ότι οι του ΠΑΣΟΚ θα διαχωρίζουν τη θέση τους αναλαμβάνοντας το ρόλο του «καλού» έναντι των πολιτών, κι οι ίδιοι θα επωμίζονται εξ ολοκλήρου το κόστος των δύσκολων αποφάσεων. Όπως και να ‘χει στο εξής η συνύπαρξη Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα είναι δύσκολη κι επίπονη. Τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, διότι για τη συνέχεια κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ