«Τρόικα» και στο ΠΑΣΟΚ!
Η μέχρι τώρα αδυναμία σύγκλησης των διάφορων εν ενεργεία «δελφίνων» και των διάφορων ομάδων επανενεργοποίησε -μέσα στο μεσοδιάστημα Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς- κορυφαία και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σε έναν νέο κύκλο μεταξύ τους συνεννοήσεων επανέφεραν στο τραπέζι το σενάριο μιας «τρόικας» με μεταβατικό χαρακτήρα που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη μέρα και θα το παραδώσει σε μια νεότερη άφθαρτη γενιά στελεχών που δεν θα έχουν φορτωθεί «μνημονιακές υποχρεώσεις» και πρακτικές συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπεσαν στο τραπέζι και ονόματα στελεχών που θα συγκροτήσουν την «τρόικα» (η πρώτη φόρμουλα περιλάμβανε δύο γνωστά ιστορικά στελέχη και μία γυναίκα που έχει περάσει από καίρια πόστα και κινήθηκε κοντά στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα).
Ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει καμία κατάληξη και επ’ αυτού του ζητήματος ορισμένα από τα παλιά και ιστορικά στελέχη που μετείχαν σε αυτές τις συνεννοήσεις επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν, ενώ κάποια άλλα ζήτησαν μια μικρή πίστωση χρόνου ώστε να γίνει ένας νέος κύκλος επαφών με τους επίδοξους δελφίνους και τις ποικίλες εσωκομματικές ομάδες.
Έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διεργασίες και συνολικά την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Κίνημα, επεσήμαινε ότι «η όλη κατάσταση θυμίζει Τιτανικό που βυθίζεται και οι διάφοροι μαέστροι προσπαθούν να επιβάλλουν, σε μια αποψιλωμένη ορχήστρα, ο καθένας το δικό του ρεπερτόριο για να διασκεδάσουν τον φόβο των κυμάτων που θα σκεπάσουν το υπερωκεάνιο». Κάποιοι άλλοι, εξάλλου, σημείωναν ότι παρά το γεγονός πως αρκετά από τα υπάρχοντα στελέχη έζησαν τη διάλυση της Ένωσης Κέντρου στη Μεταπολίτευση, κάνουν ό,τι ακριβώς έκαναν τότε τα στελέχη της ΕΚ.
Όλοι πλέον νοιώθουν τη μεγάλη πίεση του χρόνου καθώς πλησιάζουν τουλάχιστον οι προγραμματισμένες αναμετρήσεις των ευρωεκλογών και των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε ήδη το όριο πέραν του οποίου δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω, δηλαδή ότι θα περιμένει για την όποια κρίση ή διαδικασία τις εθνικές εκλογές, καθώς διαμήνυσε ξεκάθαρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής πως δεν σκέπτεται το παραμικρό σενάριο για την διαδοχή του -παρά τις πιέσεις που υπάρχουν και το κλίμα που διαμορφώνεται- αν δεν κριθεί σε κανονικές εκλογές και ότι δεν θα ανεχθεί αμφισβήτηση από τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο σπαράσσεται από διαφωνίες και έριδες. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αυτό ισχύει ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ δημιουργήσει την ελληνική «Ελιά» και υποστεί βαρύτατη ήττα στις ευρωεκλογές. Βέβαια, τόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του αντιλαμβάνονται ότι μια βαριά εκλογική ήττα τον Μάιο θα την χρεωθεί προσωπικά ο ίδιος και η εσωκομματική αμφισβήτηση θα ενταθεί, χωρίς τότε να αποκλείονται εξελίξεις.
Από την πλευρά τους οι «11» (Θ. Μωραΐτης, Φ. Σαχινίδης, Μ. Όθωνας κ.ά.) που με την επιστολή που είχαν αποστείλει στον Βενιζέλο για έκτακτη σύγκλιση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αναζωπύρωσαν την εσωκομματική αμφισβήτηση, εκτιμούν ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν ορόσημο για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο δείχνουν διστακτικότητα και αμφιθυμία, όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στο να προχωρήσουν σε μια ευθεία και συγκροτημένη πολιτική αμφισβήτηση του Βενιζέλου. Όπως λένε τα ίδια στελέχη η στάση που τήρησαν οι «11» στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή προκαλούσε σύγχυση, καθώς δεν απαίτησαν διενέργεια ψηφοφορίας κατά το κλείσιμο της διαδικασίας ώστε να καταγραφεί η διαφωνία τους και οι αποστάσεις που παίρνουν από τις επιλογές της ηγεσίας.
Στο μεταξύ, η άλλη εσωκομματική τάση, η «κίνηση των 75» με τον Μιχάλη Καρχιμάκη, αφενός ανεβάζει διαρκώς τους τόνους της κριτικής προς την ηγεσία, αφετέρου λειτουργούν ανταγωνιστικά προς την ομάδα των «11». Όμως ούτε και η «κίνηση των 75» έχει ακόμα προχωρήσει σε ευθεία και με έμφαση αμφισβήτηση του Ε. Βενιζέλου. Και εδώ υπάρχει ένα κενό καθώς ναι μεν οι «75» έχουν ευθείες αναφορές στον Γ. Παπανδρέου, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να μπαίνει ως ιθύνων νους αυτής της ομάδας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων στελεχών, ο Ε. Βενιζέλος θα επιχειρήσει στην πορεία να ενσωματώσει και να αδρανοποιήσει αρκετά από τα στελέχη της ομάδας των «11» και της «κίνησης των 75» και να τους αναθέσει κεντρικούς ρόλους εν όψει των ευρωεκλογών και των περιφερειακών δημοτικών εκλογών.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ από κοντά και, στο γραφείο του στη Βουλή, τις τελευταίες μέρες, έχει πυκνές συσκέψεις με τους συνεργάτες του, ενώ βλέπει κατ’ ιδίαν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του αναφέρουν πως έχει αγωνία για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και μήπως αυτό διαλυθεί. Αλλά για την ώρα σιωπά. Αφήνουν δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει και κάποια παρέμβαση πριν από την αναμέτρηση των ευρωεκλογών ώστε να συσπειρώσει κάποιους παραδοσιακούς και «παπανδρεϊκούς» ψηφοφόρους.
Στο μεταξύ, ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων επιχειρεί να έχει η περιβόητη κίνηση των «58» για την Κεντροαριστερά, που παρά τις εσωτερικές κόντρες που υπάρχουν και κυρίως για το ποιος θα ηγηθεί (ο Γ. Βούλγαρης που προωθεί ο Ε. Βενιζέλος ή ο Τάσος Γιαννίτσης που στηρίζει ο Κ. Σημίτης).
Οι «58» αμφισβητούν τον ηγεμονικό ρόλο που θέλει να έχει η Χαριλάου Τρικούπη στο εγχείρημα της ελληνικής «ΕΛΙΑΣ».
Η «ελιτίστικη», όπως την χαρακτηρίζουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στάση των «58» πυροδοτούν συνεχώς νέες αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ για το όλο εγχείρημα. Και οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από την «κίνηση των 75» ή την ομάδα των «11», αλλά και από στελέχη του επιτελείου του Ε. Βενιζέλου, καθώς όπως λένε αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία που πρέπει να έχει στο όλο εγχείρημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Κρίσιμο τεστ για το εγχείρημα της «ΕΛΙΑΣ» αποτελεί η περιβόητη Συνδιάσκεψη της Κεντροαριστεράς για τις ευρωεκλογές, προς το τέλος Ιανουαρίου, στην οποία ΠΑΣΟΚ και «58» θα πρέπει να συμφωνήσουν και για το κείμενο αναφορικά με τις εκλογές στην Ευρώπη, αλλά και για το πιο δύσκολο θέμα που αφορά στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών.