Τορπίλες «τρόικας» – Γερμανών στο success story Στουρνάρα

Η «τρόικα» παραμένει αδιάλλακτη στις διαπραγματεύσεις για νέα σκληρά μέτρα και απειλεί να αναβάλει την προγραμματισμένη για τις 15 Ιανουαρίου επίσκεψή της στην Αθήνα, ενώ το Βερολίνο λέει ωμά: «Ξεχάστε τα σχέδια για διάλυση της “τρόικας” και ελάτε να υπογράψετε για τη διαιώνιση της διεθνούς επιτήρησης». Και, μέσα στη γενική σύγχυση, ο Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι είχε πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ για διαγραφή χρέους, αλλά την απέρριψε υπό τον φόβο του Σόιμπλε!

Τα νέα βαριά σύννεφα στις σχέσεις κυβέρνησης-«τρόικας» γίνονται πλέον ορατά καθώς:

• Οι «τροϊκανοί» αξιώνουν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει όλα τα εισπρακτικά μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, ύψους 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ζητούν, επικαλούμενοι μνημονιακές δεσμεύσεις, να δοθούν αποδείξεις και ονόματα για τον επόμενο γύρο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Θέλουν, επίσης, να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα (για απολύσεις πέραν του 5% του προσωπικού απαιτείται έγκριση του υπουργείου Εργασίας, η οποία ουδέποτε έχει δοθεί). Τέλος, απαιτούν να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων και να καταργηθούν οι πόροι υπέρ τρίτων, που στηρίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία (ο συνδυασμός αυτών των μέτρων οδηγεί σε μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης των Ταμείων, άρα και σε νέες μειώσεις στις συντάξεις).

«Στοπ» στο σχέδιο για τράπεζες

• Ένα άλλο θέμα που φέρνει σε σύγκρουση την κυβέρνηση με την «τρόικα» είναι οι αλλαγές που επιθυμεί να περάσει ο κ. Στουρνάρας στο πλαίσιο του ελέγχου των τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες, να μειωθεί από το 9% στο 8% ο ελάχιστος δείκτης επάρκειας κεφαλαίων αλλά και να επιτραπεί στις τράπεζες να καλύψουν «τρύπες» στα κεφάλαιά τους κεφαλαιοποιώντας όλες τις επιστροφές φόρων που θα λάβουν σε βάθος δεκαετίας έναντι των ζημιών από το «κούρεμα» χρέους. Με αυτά τα τεχνάσματα ο υπουργός Οικονομικών περιμένει ότι θα μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ώστε να χρησιμοποιήσει κεφάλαια που έχουν δεσμευθεί για τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση του Δημοσίου. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμά ο κ. Στουρνάρας, ίσως να μη χρειαζόταν η χορήγηση ενός νέου δανείου που θα εξέθετε την κυβέρνηση στα… βασανιστήρια ενός νέου Μνημονίου. Προς το παρόν, όμως, η «τρόικα» απορρίπτει αυτές τις αλλαγές, με συνέπεια να βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην ανάγκη χορήγησης ενός νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Πιέσεις και έκκληση για… έλεος

• Μπροστά σε αυτό τον καταιγισμό πιέσεων, ο Γ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι πλέον δεν είναι αρκετές οι υπεραισιόδοξες δημόσιες δηλώσεις του. Μιλώντας στους «Financial Times» απηύθυνε ανοικτή έκκληση στην «τρόικα» να «μαλακώσει» στη διαπραγμάτευση, επειδή η κυβέρνηση έχει πλέον μια εξαιρετικά εύθραυστη πλειοψηφία τριών βουλευτών. Ο κ. Στουρνάρας είπε ανοικτά ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει πλειοψηφία για να ψηφισθεί στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση των περιορισμών στις απολύσεις. Και ζήτησε δημόσια από την «τρόικα» ορισμένα μέτρα, που κρίνονται «δύσκολα» πολιτικά, να περάσουν με υπουργικές αποφάσεις και όχι με νόμους, διότι αυτό θα εξέθετε την κυβέρνηση στον κίνδυνο κατάρρευσης.

Γερμανικός οδοστρωτήρας

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Στάινμαγερ επιδίωξε ευθέως να δώσει τέλος στις συζητήσεις για διάλυση της «τρόικας», αποδίδοντας μάλιστα εύσημα στην «τρόικα» για τη δουλειά που έχει κάνει ως τώρα. Ο γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας άφησε μόνο ένα μικρό παράθυρο για αναδιάρθρωση (όχι «κούρεμα») των διμερών δανείων που έχουν δοθεί με το πρώτο Μνημόνιο (53 δισ. ευρώ), απορρίπτοντας κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση των δανείων του Μηχανισμού. Και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχει ξεκαθαρίσει ότι προτιμά να δοθεί μια νέα βοήθεια στην Ελλάδα, αντί να αναζητήσουμε αλλού χρηματοδότηση, ώστε να υπάρχει συνεχής έλεγχος από την «τρόικα». Όλα αυτά δείχνουν ότι η γερμανική πολιτική κινείται με σταθερότητα… οδοστρωτήρα στην κατεύθυνση της υπογραφής ενός νέου Μνημονίου για ένα μικρό νέο δάνειο, ύψους 20 δισ. ευρώ.

Όσο για τις σκέψεις χρηματοδότησης από τις αγορές, ακόμη και ο Γ. Στουρνάρας παραδέχεται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαμε να ζητήσουμε το δεύτερο εξάμηνο 1-2 δισ. ευρώ, με μία έκδοση πενταετών ομολόγων. Πρόκειται για μια καθαρά συμβολική κίνηση, που δεν είναι καν βέβαιο ότι θα στεφθεί με επιτυχία, αφού οι τίτλοι θα πρέπει να εκδοθούν με υψηλό επιτόκιο. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ακόμη και τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει το Δημόσιο έχουν επιτόκιο πάνω από 4%, όταν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δανείζονται με επιτόκια κοντά στο… μηδέν.

«Ξέχνα το κούρεμα, Γιάννη»

Στο μεταξύ, ο Γ. Στουρνάρας προχώρησε σε δηλώσεις που προκαλούν έκπληξη καθώς αποκαλύπτουν πως οι έλληνες υπουργοί Οικονομικών «τρέμουν» τον Β. Σόιμπλε και ενεργούν στις διαπραγματεύσεις με τρόπο που, τελικά, εξυπηρετεί μόνο το συμφέρον της Γερμανίας.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times, είχε δεχθεί, σε προηγούμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης, ανοικτή πρόταση από τον Πόουλ Τόμσεν και την Κριστίν Λαγκάρντ να συντονιστεί στη διαπραγμάτευση μαζί τους ώστε να ασκηθούν πιέσεις στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για μία διαγραφή χρέους που θα έκανε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.

Μπροστά σε αυτή την πρόταση, για κοινή γραμμή Ελλάδας-ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών απλώς πήρε τηλέφωνο τον Β. Σόιμπλε, αυτός του είπε: «Ξέχασέ το, Γιάννη» και ο κ. Στουρνάρας το ξέχασε, αφήνοντας μετέωρη την προσπάθεια του Ταμείου για μία διαγραφή χρεών…


Σχολιάστε εδώ