Σε τροχιά δημοτικών εκλογών ο Πειραιάς

Εδώ βέβαια υπάρχει ένα θέμα, μια και ο γιος του μοναδικού βουλευτή που έχει ο Καμμένος στην Α΄ Πειραιά, του Παναγιώτη Μελά, ο Γιάννης Μελάς, είναι αντιδήμαρχος του Μιχαλολιάκου! Τι θα κάνει; Θα ξανακατέβει με τον σημερινό δήμαρχο και δεν θα στηρίξει την επιλογή του κόμματός του ή θα αποχωρήσει από τον συνδυασμό του δημάρχου; Και αν μείνει με τον Μιχαλολιάκο τι θα κάνει ο πατέρας του; Ο Π. Καμμένος, μάλιστα, δύο μέρες μετά ξαναβρέθηκε στην πόλη μας και έκανε περιοδεία στα μαγαζιά του κέντρου, συνοδευόμενος από τον Π. Μελά, τον γιο του, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Ζησιμάτο και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Καλογερόγιαννη που είναι από τους υποψήφιους να πάρουν το χρίσμα του κόμματος για τον Δήμο Πειραιά. Η περιοδεία του Καμμένου σηματοδότησε την πρόθεσή του να μετέχει το κόμμα του στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Ανήμερα των Θεοφανείων, εξάλλου, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και Ν. Κούζηλος, που ήταν με παρέα σε μαγαζί της πλατείας Κοραή, έλεγαν ότι το κόμμα τους θα κατεβάσει σίγουρα υποψήφιο δήμαρχο στον Πειραιά και μάλιστα τόνιζαν ότι με βάση τα ποσοστά που τους δίνουν τα διάφορα γκάλοπ μπορούν να «χτυπήσουν» τον δήμο! Και εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να κάνει την έκπληξη στον Πειραιά. Ως υποψήφιος δήμαρχος ακούγεται ο βουλευτής Ν. Κούζηλος.

Την προπαραμονή των Θεοφανείων, ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Σπύρος Δριμυλής ανακοίνωσε μέσω του διαδικτύου ότι ανεξαρτητοποιείται και ότι θα διεκδικήσει τον Δήμο του Πειραιά με δικό του συνδυασμό. Στον συνδυασμό του θα μετέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος (επί Αγραπίδη) Γιάννης Σπυράκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει ποιον θα κατεβάσει υποψήφιο δήμαρχο στο τέλος του μήνα, ενώ ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος (φωτό) δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις προθέσεις του, επιμένοντας πως δεν θέλει να βάλει τον Πειραιά σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Δεν αποκλείεται πάντως να ανοίξει τα χαρτιά του μέσα στον μήνα καθώς κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη για τα μεγάλα έργα που θα ξεκινήσουν στην πόλη και για τις αλλαγές που θα γίνουν (μονοδρομήσεις, αλλαγές στην κυκλοφορία, κλείσιμο δρόμων κ.λπ.).

Τέλος, ο Αντώνης Καλογερόγιαννης, δήλωσε πως, αν δεν τον κατεβάσουν ως υποψήφιο δήμαρχο οι ΑΝΕΛ, θα κατέβει μόνος του ως ανεξάρτητος, επικεφαλής του συνδυασμού με τον οποίο ήδη έχει εκλεγεί.

****

// Φέτος ο Αγιασμός των Υδάτων στον Πειραιά ήταν από πλευράς παρουσίας θεσμικών παραγόντων ο φτωχότερος των τελευταίων ετών. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε κάποιος πολιτικός αρχηγός, ούτε και ο Αρχιεπίσκοπος παρευρέθηκαν. Μόνο ο υπουργός Παιδείας, ο Κ. Αρβανιτόπουλος, που είναι Πειραιώτης ήταν παρών με δύο-τρεις βουλευτές, τον δήμαρχο, τους Αρχηγούς Ναυτικού και Αεροπορίας και τον Μητροπολίτη. Ο γιορτασμός των Θεοφανείων είχε τα πάντα: Κατάνυξη, ευλάβεια, αγήματα που απέδωσαν τιμές, κωδωνοκρουσίες. Παλαιότερα ήταν αδιανόητο να μην κατέβουν στον Πειραιά τα Θεοφάνεια οι πολιτικοί αρχηγοί, τέσσερις-πέντε υπουργοί, ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός του κράτους, ο Αρχιεπίσκοπος, πρέσβεις ξένων χωρών, ο πρόεδρος της Βουλής και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες. Τώρα κανένας δεν ήταν. Ο πιο λαμπρός θεσμός της πόλης, υποβαθμίστηκε. Τα Θεοφάνεια πλέον είναι για τον Πειραιά όπως είναι στα υπόλοιπα λιμάνια. Δεν είναι ο Πειραιάς η έδρα του κεντρικού γιορτασμού της Βαπτίσεως.

// Πάντως ο φετινός γιορτασμός του Αγιασμού των Υδάτων στον Πειραιά είχε κάτι το ξεχωριστό, το ιδιαίτερο. Κι αυτό δεν ήταν άλλο από το ότι η παραδοσιακή δεξίωση έγινε μετά από 20 περίπου χρόνια στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου! Όσοι παρευρέθηκαν ένιωσαν ότι ζούσαν σʼ ένα… παραμύθι, σε μια άλλη εποχή, μεγαλόπρεπη, εντυπωσιακή, αλλιώτικη, εξωπραγματική! Για λίγες μόνο ώρες ζωντάνεψαν οι μνήμες του παλαιού Πειραιά, του Πειραιά της αρχοντιάς και της ποιότητας. Το Δημοτικό Θέατρο, καθώς μπαίνει σιγά σιγά στη ζωή μας, προκαλεί αίσθηση, κάνει τη διαφορά. Και σε κάθε περίπτωση, σε κάθε ευκαιρία δίνει τον δικό του, ιδιαίτερο και μεγαλόπρεπο τόνο στη μίζερη καθημερινότητά μας.

// Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης επιχείρησε να ανέβει στην εξέδρα όπου θα γινόταν η τελετή του Αγιασμού, αλλά άντρες του Λιμενικού δεν τον άφησαν γιατί δεν είχε επίσημη πρόσκληση από τον δήμο. Δεν φαίνεται να ενοχλήθηκε όμως και πολύ, γιατί αμέσως μετά τον είδαμε στη «Στάνη», κάτω από το δημαρχείο, να πίνει και να χαριεντίζεται με συμπατριώτες και φίλους του. Στην παρέα ήταν ο έτερος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο Ν. Κούζηλος, που εκλέγεται στην Α΄ Πειραιά, ο δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Σιγαλάκος, ο απόστρατος ναύαρχος Σταύρος Κούβαρης, ο δημοτικός υπάλληλος Ηλίας Κατσαφάδος κ.ά.

// Εκπρόσωπος του μανιάτικου στοιχείου του Πειραιά, που υπηρετεί στις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού, ο Γ. Πετράκος, έπιασε τον Σταυρό στο λιμάνι. Την περίμενε αυτή τη στιγμή γιατί θεωρεί ότι είναι ευλογία να φτάνει κάποιος πρώτος στον Σταυρό την ημέρα του Αγιασμού και τη χάρηκε ιδιαίτερα. Να ʼναι καλά…

// Στο γραφείο του, στον έβδομο όροφο, γιόρτασε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Ξυπολιάς, την ονομαστική του γιορτή. Τον επισκέφθηκε ο δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι, υπάλληλοι του δήμου, αλλά και πολλοί πολίτες που ήθελαν να του ευχηθούν. Τα κεράσματα ήταν παραδοσιακά: Νόστιμοι κεφτέδες, τυρί, ελιές, γνήσιο τσίπουρο και σπιτικό κρασί.

// Την πίτα του έκοψε την περασμένη Τετάρτη ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, στην αίθουσα δεξιώσεων του ΕΒΕΠ. Εντύπωση έκανε η μεγάλη συμμετοχή. Καρφίτσα δεν έπεφτε, αν και ο χώρος είναι τεράστιος. Ο πρόεδρος Γ. Ζησιμάτος και η αντιπρόεδρος κ. Πιττάκη κρατάνε τα μέλη τους ζεστά. Στην εκδήλωση που έγινε βραβεύτηκαν εθελοντές αιμοδότες, εθελοντές ερυθροσταυρίτες, πρόσκοποι, εκπρόσωποι οργανώσεων και σωματείων κ.ά. Το «φλουρί» έπεσε στην καμινιώτισσα καταστηματάρχη Μαρία Σκουλάξινου-Παρασκευά.

// Αυτός ο… περίεργος νόμος που επιβάλλει ότι όλα τα γηροκομεία, ακόμα κι εκείνα των εκκλησιών ή των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, θα πρέπει να λειτουργούν με τις προδιαγραφές Οίκων Ευγηρίας Α΄ κατηγορίας (αριθμό προσωπικού, ειδικότητες κ.λπ.) παραλίγο να στείλει στον… Κορυδαλλό τον Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ. Δεν φτάνει που ο νόμος αυτός οδήγησε σε κλείσιμο τα γηροκομεία των ναών, απειλεί να κλείσει και όσα απέμειναν. Οι άποροι γέροντες θεωρούνται περιττό βάρος από κάποιους και θέλουν να τους… ξεμπερδέψουν πριν την ώρα τους… Το Γηροκομείο Πειραιώς, το μοναδικό πλέον που λειτουργεί υπό την ευθύνη της Εκκλησίας, φιλοξενεί σήμερα περίπου 250 γέροντες και γερόντισσες. Από αυτούς οι 80 είναι εντελώς άποροι, δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ. Οι υπόλοιποι δίνουν τη σύνταξή τους, αλλά με τις μειώσεις που έγιναν η μεγαλύτερη σύνταξη των τροφίμων δεν ξεπερνάει τα 700-800 ευρώ. Ο κάθε υπερήλικας κοστίζει στο ίδρυμα 1.300 ευρώ τον μήνα, με βάση το προσωπικό που απαιτείται, σύμφωνα με τον νόμο που προαναφέραμε, το ρεύμα, το πετρέλαιο, τα φάρμακα κ.λπ. Δηλαδή το γηροκομείο μπαίνει μέσα με τα… τσαρούχια! Γύρω στα 800.000 ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται η ζημία του. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του, άμισθος βέβαια, όπως όλα τα μέλη της διοίκησης, είναι ο Μητροπολίτης Πειραιά, ο οποίος αν και γνώριζε τις δυσκολίες ανέλαβε την ευθύνη από την πρώτη στιγμή που παρέλαβε τα ηνία της Μητρόπολης. Επειδή με τον καιρό τα πράγματα χειροτερεύουν και τα έσοδα του γηροκομείου μειώνονται διαρκώς, προκειμένου να μην περικοπούν οι παροχές προς τους γέροντες, δεν πληρώνονται όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ. Στο παραπέντε αποφεύχθηκε η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Μητροπολίτη. Έγιναν τιτάνιες προσπάθειες για να βρεθούν χρήματα για να γίνουν ρυθμίσεις. Ο Μητροπολίτης Πειραιά δηλώνει ότι θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να διασφαλίζει τις υψηλού επιπέδου παροχές στους τροφίμους του γηροκομείου. Όσοι, Πειραιώτες και μη, έχουν τη δυνατότητα πρέπει να βοηθήσουν το γηροκομείο.

// Όσοι έχουμε δει την παλιά ελληνική ταινία «Ένας ήρωας με παντούφλες» με τον αξέχαστο Βασίλη Λογοθετίδη θυμόμαστε εκείνο το γραφικό δίπατο σπιτάκι με το μικρό μπαλκονάκι που «έβλεπε» στη μικρή πλατεία. Η πλατεία αυτή είναι στην περιοχή Αγίας Παρασκευής στην Κυψέλη και το σπίτι που γυρίστηκε το έργο είναι το πατρικό του Μητροπολίτη Πειραιά! Όπως αποκάλυψε ο ίδιος πάντα συγκινείται όταν βλέπει αυτή την ταινία γιατί είναι η μόνη ανάμνησή του από το σπίτι που γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια, μια και αργότερα οι συγγενείς του το έδωσαν αντιπαροχή και σήμερα στη θέση του βρίσκεται πολυκατοικία. Το σπίτι το είχε επιλέξει ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος, ο οποίος ήταν πολύ στενός φίλος του αείμνηστου πατέρα του Σεβασμιώτατου Πειραιώς.

// Με τα… χίλια ζόρια εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο. Το νεοκλασικό κτίριο με την τεράστια ιστορία και την ανυπέρβλητη κοινωνική προσφορά κινδύνευε να καταρρεύσει δεδομένου ότι εδώ και πολλά χρόνια παρέμενε χωρίς την αναγκαία συντήρηση μια και τα έσοδά του από τις διάφορες δωρεές μετά βίας κάλυπταν τις λειτουργικές του δαπάνες. Τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες και αφού παρακάμφθηκαν και ορισμένα σοβαρά θέματα –όπως ότι θα μπορεί να καταβάλει ανά μήνα το 30% της δαπάνης για ανακαίνιση και αναστήλωσή του– εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με ένα ποσό γύρω στα 17 εκατ. ευρώ και έτσι θα διασωθεί οριστικά. Αντίθετα άλλοι ναοί της πόλης μας που έχουν χτιστεί εδώ και πάνω από 100 χρόνια και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι, δεν είχαν την ίδια τύχη. Δεν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ όπως του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σπυρίδωνος, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και άλλων. Μάλιστα ο τρούλος του Αγίου Νικολάου, που ήταν τόσο παλαιάς κατασκευής, που είχε 8 σκεπές και κινδύνευε να πέσει, διασώθηκε τελικά μετά από παρέμβαση-δωρεά, της Cosco! Για να αντιληφθούμε δε το μέγεθος του προβλήματος, να αναφέρουμε πως «κατέβηκαν» από τον τρούλο του ιστορικού ναού 170 κυβικά μπάζα!

// Οικονομική ενίσχυση ύψους 315.290 ευρώ προκειμένου να διανεμηθούν σε εκατοντάδες οικογένειες του Περάματος που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας αποφάσισε να διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής κατόπιν εισηγήσεως του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δράσεις άμεσης ανακούφισης των πληγέντων από την οικονομική κρίση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι άνεργοι και τα παιδιά.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου τόνισε ότι: «Προχωρήσαμε στο πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης, σε μια προσπάθεια κάλυψης μέρους των στοιχειωδών αναγκών που στερούνται καθημερινά εκατοντάδες οικογένειες».

// Αναβαθμίστηκε ο αντιδήμαρχος-αναπληρωτής δήμαρχος Πειραιά Τάσος Κάρλες. Με απόφαση του Β. Μιχαλολιάκου, του ανατέθηκε η ευθύνη του Τομέα Καθαριότητας του δήμου, που μέχρι τώρα είχε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κατσαφάδος.

// «Εμφύλιος» στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ στο Κερατσίνι. Αιτία το γεγονός ότι η δημοτική παράταξη που τον εκπροσωπεί, ο «Άλλος Δρόμος», στηρίζει με φανατισμό την πολιτική του δημάρχου Λουκά Τζανή από τον οποίο έχει άρει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη της, σε κεντρικό επίπεδο, η Κουμουνδούρου! Μάλιστα στέλεχος του «Άλλου Δρόμου» είχε διοριστεί σε κομβική θέση στην Κοινωφελή Επιχείρηση από τον δήμαρχο και εφάρμοσε την πολιτική του Λουκά Τζανή, που τον οδήγησε στον όλεθρο, κατά γράμμα!

Τρεις βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της Β΄ Πειραιά Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατέθεταν επερωτήσεις στην Ελληνική Βουλή για τους εργαζόμενους της ΔΗΚΕΠΑ, ενώ η τοπική υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας δεχόταν βροχή καταγγελιών.

Το συγκεκριμένο στέλεχος υπηρέτησε στις διοικήσεις της ΔΗΚΕΠΑ όταν γινόταν χορός αδήλωτης και μαύρης εργασίας, όπου ο δήμαρχος τη βάφτιζε «εθελοντική», όταν τα πολιτιστικά τμήματα του δήμου και το Κολυμβητήριο έβαζαν λουκέτο, και όταν 200 εργαζόμενοι βρίσκονταν στο δρόμο, αντιμέτωποι με τη λαίλαπα της ανεργίας, της οικονομικής εξόντωσης και της φτώχειας.

Οι διοικήσεις, στις οποίες συμμετείχε το εν λόγω στέλεχος, που διατείνεται ότι εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο, αναμένεται να βρεθούν γρήγορα στο στόχαστρο εισαγγελικών αρχών και των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ενώ αναμένεται σε σύντομο διάστημα το πόρισμα του Λέανδρου Ρακιντζή, για το οποίο έγκυροι νομικοί αναφέρουν ότι οι διοικήσεις της ΔΗΚΕΠΑ θα παραπεμφθούν για τουλάχιστον τρία κακουργήματα!


Σχολιάστε εδώ