Πετάει ο Κουβέλης έξω από την Κεντρική Επιτροπή τους βουλευτές!

Ο Φώτης Κουβέλης, κατά την εισηγητική του ομιλία, έδωσε τις συντεταγμένες για τον τρόπο που θα «κινηθεί» το κόμμα το επόμενο διάστημα. Αφού ανέφερε πως το 2014 θα είναι έτος πολιτικών εξελίξεων, περιέγραψε το στοίχημα της ΔΗΜΑΡ η οποία «καλείται να πείσει για την εναλλακτική της πολιτική πρόταση μέσα σε δύσκολες συνθήκες». Εστιάζοντας στο ζητούμενο αυτής της συνεδρίασης, που ήταν η εκλογή των εσωκομματικών οργάνων, ξεκαθάρισε πως: «Η Κεντρική Επιτροπή… καλείται να οργανώσει το αμέσως επόμενο διάστημα την υλοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου. Καλείται να ηγηθεί στη μεγάλη προσπάθεια για τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του προοδευτικού πόλου ώστε αυτός να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας». Ο κ. Κουβέλης μίλησε αναλυτικά για τα ζητήματα που αφορούν τον προγραμματισμό των επόμενων μηνών, έθιξε μία γκάμα θεμάτων και όπως ήταν αναμενόμενο δεν παρέλειψε να επαναλάβει ορισμένες καίριες επισημάνσεις που αφορούν τις «συμμαχίες». Βάζοντας φρένο στα σενάρια που τον θέλουν να επιστρέφει στην κυβέρνηση είπε πως: «Δεν συναινούμε στις συντηρητικές πολιτικές που ασκούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως: «Είμαστε αντίθετοι όμως στον αριστερό λαϊκισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τροφοδοτεί αυταπάτες και υποστηρίζει τη διατήρηση παθογενειών του παρελθόντος».

Το παρασκήνιο, ωστόσο, παραμονές της εν λόγω συνεδρίασης, υπήρξε ζωηρό και οι αντιδράσεις και οι ζυμώσεις έντονες μετά και την απόφαση του προέδρου να θέσει «εκτός» από τη σύνθεση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής τους βουλευτές του κόμματος. Η παρουσία στελεχών και μόνο στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, ερμηνεύεται από τον στενό προεδρικό πυρήνα ως «ανάγκη ανανέωσης» για το εσωτερικό της παράταξης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο η ηγεσία εξηγεί ότι θα δίνεται η ευκαιρία στους βουλευτές να ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με το κοινοβουλευτικό έργο, ενώ αποσαφηνίζουν πως θα έχουν την ευκαιρία λόγου σε κάθε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, η παραπάνω πρωτοβουλία προκάλεσε σειρά αντιδράσεων από πρωτοκλασάτους βουλευτές οι οποίοι, ως έχουν τα δεδομένα μέχρι την ώρα που τυπώνονται αυτές οι σελίδες -και εφόσον υιοθετηθούν τα παραπάνω μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής-, δεν θα έχουν από εδώ και πέρα τη δυνατότητα ψήφου στις συνεδριάσεις. Γι’ αυτό και «κατηγορούν» τον Φώτη Κουβέλη πως με την απόφασή του αυτή επιχειρεί να ελέγξει και να αποκλείσει από τις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής βουλευτές που διαφωνούν με τη γραμμή του κόμματος, ούτως ώστε, όπως αναφέρουν στο «Π», να «παίζει μπάλα με τους δικούς του».

Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση Κουβέλη να δομήσει ένα όργανο στο οποίο δεν θα συμμετέχουν βουλευτές σχετίζεται και με το σκηνικό που διαμορφώθηκε βάσει των συσχετισμών στο πρόσφατο συνέδριο. Έτσι, η παρουσία, για παράδειγμα, από τη μία των κ. Λυκούδη και Ψαριανού στην Εκτελεστική Επιτροπή σημαίνει ότι θα καταγράφονταν συνεχώς διαφωνίες καθώς από το μπλοκ των εκσυγχρονιστών επιζητούν διάλογο με τους «58» και το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη οι βουλευτές Γιάννης Πανούσης και Μαρία Ρεπούση είναι γνωστοί για τα φιλικά τους αισθήματα απέναντι στην Κουμουνδούρου, κάτι που επίσης δεν θα εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς της ηγεσίας.

Αιχμηρότερος όλων εμφανίστηκε στον δημόσιο λόγο του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Οικονόμου και με δηλώσεις του στο «Π» εξέφρασε τη διαφωνία και τη δυσαρέσκειά του για την υποβάθμιση, όπως είπε, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «με τέτοιου είδους κινήσεις εξοβελίζεται η λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος».

Σταυρόλεξο και η εκλογή γραμματέα

Η κινητικότητα στην Αγίου Κωνσταντίνου, πάντως, είναι δεδομένη. Η εκλογή του νέου γραμματέα συνιστά σταυρόλεξο για γερούς λύτες και οι καλά γνωρίζοντες τα εσωτερικά της ΔΗΜΑΡ διαμηνύουν εδώ και καιρό πως ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι ο «εκλεκτός» του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος παρότι δεν γνωρίζει τόσο καλά την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος αποτελεί μία επιλογή ούτως ώστε να βγει μπροστά ένα φρέσκο πρόσωπο που δεν εμπλέκεται στα ήδη διαμορφωμένα «στρατόπεδα». Η πλευρά του κ. Λυκούδη, στην οποία βρίσκονται 26 από τα 110 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, για άλλη μία φορά ξεκαθάρισε πως θα δώσει λευκή ψήφο, ενώ κάτι ανάλογο λέγεται πως θα έκαναν και όσοι τάσσονται υπέρ της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ (Αριστερό Δίκτυο) που επίσης αριθμεί 26 μέλη καθώς η δική τους πρόταση είναι ο γραμματέας να συμβολίσει την απαρχή της προγραμματικής σύγκλισης με τον κ. Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που θα διαβάζονται αυτές οι γραμμές θα έχει εκλεγεί ο «διάδοχος» του Σπύρου Λυκούδη και κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανοίξει εκ νέου το κεφάλαιο «συνεργασίες», κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει νέα εσωκομματικά μέτωπα. Όπως πληροφορείται το «Π» από αξιόπιστες πηγές, «η συνεργασία με τον Ανδρέα Λοβέρδο βρίσκεται στον αέρα» ενώ εκφράζονται φόβοι για ένα πιθανό φιάσκο. Σωρεία αρνητικών σχολίων ακολούθησε την επιλογή του κ. Κουβέλη να μην παραστεί στην επίσημη τελετή για την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Ορισμένοι δεν φοβήθηκαν να πουν ότι σύρθηκε πίσω από τη λανθασμένη επιλογή Τσίπρα και πως δεν παρέστη για μικροπολιτικούς λόγους, υιοθετώντας για ακόμη μία φορά τη στάση «παρών», παρά το γεγονός ότι άπαντες γνωρίζουν πως ο κ. Κουβέλης είναι ένας πολιτικός εγνωσμένου ευρωπαϊκού προσανατολισμού.


Σχολιάστε εδώ