Παίρνει το υπουργείο Οικονομικών ο Σαμαράς

Άλλωστε, η θητεία του κ. Προβόπουλου λήγει τον Μάιο και είναι άγνωστες οι… βουλές της κυβέρνησης και του Ντράγκι για το αν θα ανανεωθεί η θητεία του ή θα επιλεγεί άλλος. Ακόμη, ο ορισμός των νέων Επιτρόπων στην ΕΕ θα γίνει μετά τον προσεχή Νοέμβριο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο κ. Στουρνάρας θα παραμείνει μετέωρος για αρκετούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων πολλά μπορεί να συμβούν και να αλλάξουν.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η εγκυρότητα των οποίων δεν αμφισβητείται, αν δεν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης, όπως είχε ακουστεί πριν από δυο τρεις εβδομάδες, και τότε είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι θέλουν να τον “φάνε”, πλην όμως εγώ δεν πρόκειται να τους βοηθήσω σ’ αυτό», αν και στην πολιτική αυτό που έλεγες χθες δεν ισχύει την επομένη, είναι πάρα πολύ πιθανή, για να μην πούμε αποφασισμένη, μια κίνηση-έκπληξη: Να αναλάβει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς το υπουργείο Οικονομικών, συνεπικουρούμενος από έναν αναπληρωτή υπουργό και τρεις υφυπουργούς. Με βάση όλες τις ενδείξεις, οι εξελίξεις δεν θα βραδύνουν πολύ, το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου, και το πιθανότερο είναι η απομάκρυνση του Στουρνάρα να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού της κυβέρνησης, που ούτως ή άλλως σχεδιάζει ο κ. Σαμαράς εν όψει των εκλογών του Μαΐου. Και όλα αυτά παρά τις διαδοχικές δηλώσεις του κ. Στουρνάρα ότι έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και ότι θα παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Στις αρχές της εβδομάδας έκανε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «δεν είναι αναλώσιμος» και πως θα συνεχίσει μέχρι να ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει. Δήλωση που κινείται στα όρια της αλαζονείας και εξόργισε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν τρέφουν τα καλύτερα αισθήματα για αυτόν. Είναι πολύ πιθανό ο κ. Στουρνάρας να μην έχει ιδέα τι μαγειρεύεται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην αντικατάσταση του Στουρνάρα. Η έλλειψη πολιτικού τακτ, η υπεροψία έναντι των πάντων αλλά και η κυνικότητά του ως προς τις κακουχίες στις οποίες υποβάλλονται οι πολίτες λόγω της πολιτικής λιτότητας τον έχουν καταστήσει «persona non grata» στο σύνολο σχεδόν των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Και ήταν αυτή η συμπεριφορά του που σε αρκετές περιπτώσεις δυσκόλεψε τις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις για την εξεύρεση λύσεων σε σημαντικά ζητήματα. Σε άλλες, δε, περιπτώσεις με την κυνικότητα των απόψεών του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας χρεώνεται εμμονή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της «τρόικας», ακόμη κι όταν αυτές ήταν μη υλοποιήσιμες λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και της δεινής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες. Μόλις το τελευταίο διάστημα άρχισε να διατυπώνει ορισμένες επιφυλάξεις για τη στάση της «τρόικας», ωστόσο στην επιστολή που απέστειλε προς την Επιτροπή που διερευνά τα πεπραγμένα του κ. Τόμσεν και της παρέας του… υπογράμμισε ότι η συνεργασία μαζί τους ήταν μέχρι σήμερα καλή και αποτελεσματική. Ο κ. Στουρνάρας χρεώνεται ακόμη τα πενιχρά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου σε υποθέσεις όπως αυτή της λίστας Λαγκάρντ κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.


Σχολιάστε εδώ