Οργή κατά Τατσόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ

Πλέον, ο Π. Τατσόπουλος (είναι συνεργαζόμενος και όχι μέλος του κόμματος) θεωρείται ξένο σώμα και η μη διαγραφή του την περασμένη Παρασκευή έγινε για να μην «ηρωοποιηθεί», ενώ στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν ότι ο βουλευτής θα αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μόνος του.

«Η υπόθεση Τατσόπουλου «έσκασε» τη χειρότερη στιγμή», τόνιζαν στελέχη του κόμματος και διευκρίνιζαν: Είχαμε κερδίσει τις εντυπώσεις με την απουσία Τσίπρα από τη φιέστα της προεδρίας της ΕΕ που έστησε η κυβέρνηση και από την ακύρωση -με κυβερνητική παρέμβαση- της έλευσης του κλιμακίου του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τις ευθύνες της «τρόικας» σε όσες χώρες έχουν Μνημόνια και καταλήξαμε να απολογούμαστε για το εάν είμαστε ή όχι υπέρ της τρομοκρατίας!

Η οργή στο επιτελείο του κόμματος ξεχειλίζει πολύ περισσότερο μάλιστα που οι δηλώσεις Τατσόπουλου έριξαν νερό στον μύλο της ΝΔ η οποία με επίσημες ανακοινώσεις ταύτιζε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη «συνιστώσας της τρομοκρατίας» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ!

Πριν την «καταιγίδα Τατσόπουλου», που άλλαξε την ατζέντα στον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι με τις πρωτοβουλίες του κόμματος την εβδομάδα που πέρασε.

Παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης και κυρίαρχων Μέσων Ενημέρωσης τα στελέχη του κόμματος εκτιμούσαν ότι ο Αλ. Τσίπρας βγήκε κερδισμένος από τη μη παρουσία του στην φιέστα για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας. Δείξαμε, λένε, στον κόσμο ότι δεν είμαστε «κομπάρσοι» σε μία παράσταση που ανεβάζουν αυτοί που έχουν επιβάλει στον λαό τα καταστροφικά Μνημόνια. Στείλαμε, τόνιζαν, το μήνυμα ότι οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρουν με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έναν δυνατό αντίπαλο που δεν θα λέει συνέχεια «ναι» στις καταστροφικές απαιτήσεις των δανειστών και της «τρόικας». Υπενθυμίζουν δε, με νόημα, ότι δεν ήταν πρωτόγνωρα «αντιθεσμική» η απουσία του Αλ. Τσίπρα αφού ανάλογη στάση είχε τηρήσει το 1980 ο Ανδ. Παπανδρέου όταν αρνήθηκε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραστεί στην τελετή ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ η οποία έγινε και τότε στο Ζάππειο.

Η παρουσία, ξεκαθαρίζουν, του Αλ. Τσίπρα στη φιέστα θα έστελνε το μήνυμα ότι εν τέλει και αυτός είναι με όσους έχουν επιβάλει τα Μνημόνια και ως εκ τούτου θα εμφανιζόταν αναξιόπιστος για όσα λέει ότι, δηλαδή, θα καταγγείλει τα Μνημόνια και θα συγκρουστεί με την κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης δήλωσε ότι η απουσία Τσίπρα ήταν «μία καθαρά πολιτική στάση η οποία θέλει με αυτό τον τρόπο να καταθέσει την πλήρη διαφωνία μας με τους προσανατολισμούς και τις διακηρύξεις της σημερινής κυβέρνησης σε σχέση με το πώς σκέπτεται να αξιοποιήσει την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξοργισμένοι με τη συμπεριφορά του Π. Τατσόπουλου γιατί εκτός των άλλων, έριξε σε δεύτερη μοίρα την καταγγελία του κόμματος ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς παρενέβη προκειμένου να μη συμπέσει με τη φιέστα της προεδρίας η έλευση της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τις ευθύνες της «τρόικας» για τα καταστροφικά προγράμματα που ακολούθησε όπου πήγε (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία).

Η στάση του Αντ. Σαμαρά, λένε, δείχνει τον πανικό μίας κυβέρνησης που απέρχεται και η οποία αντί να αξιοποιήσει την έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για τις ευθύνες της «τρόικας» προκειμένου να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προτιμάει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο κουρνιαχτός της υπόθεσης Τατσόπουλου θα κατακάτσει τις επόμενες μέρες και η κυβέρνηση θα έχει να αναμετρηθεί με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και τα αδιέξοδα της πολιτικής της.

Επαναλαμβάνουν ότι οι ευρωεκλογές θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη σημερινή συγκυβέρνηση αφού τα αποτελέσματα θα είναι συντριπτικά αρνητικά για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που θα καταποντιστούν και δεν θα μπορούν να σταθούν την επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζουν ότι ακόμα και εάν η κυβέρνηση αντέξει μέχρι το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν προηγουμένως δεν γίνουν βουλευτικές εκλογές που θα αποτυπώσουν τον νέο συσχετισμό δυνάμεων της χώρας.

Για αυτό, λένε, από τώρα ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να θέσει το παραπλανητικό δίλημμα ότι στις ευρωεκλογές θα αναμετρηθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις με τις αντιευρωπαϊκές στις οποίες αυθαίρετα κατατάσσει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τονίζουν, επιστράτευσε και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο, ο οποίος στην κοινή συνέντευξη Τύπου έσπευσε να καλέσει τους Έλληνες να μην ψηφίσουν «αντιευρωπαϊκά κόμματα».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα την επίθεση στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγορούν ότι προκειμένου να διασωθεί από την επικείμενη ήττα γίνεται «σκιάχτρο του Μπαρόζο και της Μέρκελ». Δεν προτάσσει, λένε, τα συμφέροντα της χώρας και του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά την προσωπική του επιβίωση μέσω της στήριξης που του παρέχουν οι ισχυροί της Ευρώπης.

Μέσα στον Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει για τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές και ήδη έχουν αρχίσει οι σχετικές ζυμώσεις. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται σχεδόν σίγουρη η υποψηφιότητα της Σ. Σακοράφα για την Περιφέρεια Αττικής ενώ ο Δ. Παπαδημούλης με ανακοίνωσή του διέψευσε τις πληροφορίες που τον έφεραν να διεκδικεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τον Δήμο της Αθήνας. Η Κουμουνδούρου αναζητά δυνατές υποψηφιότητες ειδικά για την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Δήμοι οι οποίοι παραδοσιακά δείχνουν «που πάει το πράγμα» όσον αφορά τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν στην κοινωνία.

Πάντως τα κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος δεν δείχνουν διάθεση να κατέλθουν στον αυτοδιοικητικό στίβο αφού, όπως είναι φυσικό, προσδοκούν σε μία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές και ως εκ τούτου προτιμούν έναν μελλοντικό υπουργικό θώκο, από την επισφαλή θέση ενός δημάρχου.

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει δυνατά το χαρτί της υποψηφιότητας του Αλ. Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν (τον προτείνει το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς) και έτσι ο πρόεδρος του κόμματος προετοιμάζει περιοδείες στην Ευρώπη, κάτι που εκτιμούν στην Κουμουνδούρου ότι θα ενισχύσει το κύρος συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα εν όψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.


Σχολιάστε εδώ