Ονόματα και διευθύνσεις, υπουργέ Εργασίας…

Όχι, αντίστροφη πορεία δεν είδε να παίρνει ο δείκτης της ανεργίας, αλλά να σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ. Στην πενταετία κτύπησε στο 68 με 69% το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά χωρίζει τις μετρήσεις (;) του κ. Βρούτση από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο κ. Μίχαλος. Κάποιος από τους δυο κάνει λάθος, ή μετράει ίσως… ανάποδα τα συμβαίνοντα στην Αγορά. Πάντως, με τα νούμερα του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος συμφωνεί η ΓΣΕΕ και άλλοι φορείς των εργαζομένων. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο στοιχείο που κοντράρει με τους πανηγυρισμούς του υπουργού Εργασίας. Τα λουκέτα όχι μόνο δεν λιγόστεψαν αλλά αντίθετα πολλαπλασιάστηκαν, που σημαίνει ότι χάθηκαν θέσεις εργασίας, αφού κάθε λουκέτο φέρνει απολύσεις.

Το θαύμα…

Επειδή σε καμιά περίπτωση δεν περνάει από το μυαλό μας ότι είναι παραποιημένα τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνης» που δημιούργησε ο κ. Βρούτσης για να μετράει την πορεία της μισθωτής εργασίας, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, η λύση είναι να δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα οι καταστάσεις με τα ονόματα των επιχειρήσεων που προσέλαβαν προσωπικό και εκείνων που απέλυσαν και από εκεί θα φανεί αν πράγματι μέσα στο χρόνο που έφυγε έγινε το… θαύμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και αν το ισοζύγιο για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια του μαρτυρίου γύρισε θετικά. Το περιμένουμε υπουργέ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας σημειώνονται τα εξής:

«Το 2013 έκλεισε με μία ευχάριστη και αισιόδοξη καταγραφή του “Εργάνη” καθώς τον Δεκέμβριο το ισοζύγιο των θέσεων απασχόλησης βρέθηκε, μετά από 10 χρόνια, θετικό με 19.999 νέες θέσεις ενώ το συνολικό ισοζύγιο της χρονιάς που “έφυγε” είναι επίσης θετικό καθώς δημιουργήθηκαν 133.488 περισσότερες νέες θέσεις απασχόλησης. Ρεκόρ δεκαετίας!

Η αγορά εργασίας σταθεροποιείται ενώ οι ρυθμοί εξέλιξης της ανεργίας φθίνουν συνεχώς, καθώς από το 44,4% του Ιουνίου του 2012 είχαν πέσει το Σεπτέμβριο του 2013 στο 5,9%. Για πρώτη φορά μέσα στο 2013 υπήρξε πτώση του ποσοστού της ανεργίας μετά από 60 μήνες συνεχούς αύξησης ενώ οι δείκτες της απασχόλησης ήδη από τον Απρίλιο του 2013 και έπειτα εμφανίζουν αυξητική τάση».

Είναι δε τόσο βέβαιος ο υπουργός Εργασίας για την ακρίβεια των στοιχείων του εργαλείου του, που διαβεβαιώνει ότι «η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει για πρώτη φορά στον νέο χρόνο στην σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας».

Άραγε η ΓΣΕΕ συμφωνεί με τα παραπάνω στοιχεία; Μειώθηκε η ανεργία και μέσα στο 2013 δημιουργήθηκαν 133.488 θέσεις εργασίας;


Σχολιάστε εδώ