Μπλόκαρε το Ελεγκτικό Συμβούλιο τη σκανδαλώδη πώληση των 28 ακινήτων

Τη σκυτάλη πήρε προχθές το Ελεγκτικό Συνέδριο που αρνήθηκε να επικυρώσει τη σκανδαλώδη σύμβαση πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ με συνοπτικές διαδικασίες 28 ακινήτων του Δημοσίου. Και μάλιστα όχι μόνο έναντι πινακίου φακής, αλλά και της δέσμευσης να νοικιάσει το Δημόσιο τα 28 ακίνητα που πούλησε! Και όπως αποκάλυψε το «Π» την περασμένη Κυριακή, η τιμή πώλησης είναι 261,31 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο θα τα νοικιάσει για 20 χρόνια έναντι 600 εκατ. ευρώ!

Στην πράξη του αρμόδιου τριμελούς κλιμακίου του Ελεγκτικού Συμβουλίου, που κοινοποιήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρεται ότι «κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης». Η πράξη αυτή έπεσε ως κεραυνός στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Έχει, βέβαια, τη δυνατότητα το ΤΑΙΠΕΔ να καταθέσει αίτηση ανάκλησης κατά της εν λογω πράξης. Πλειοδότριες του διαγωνισμού έχουν μεν ανακηρυχθεί η Εθνική Πανγαία και η Eurobank Properties, θυγατρικών της Εθνικής Τράπεζας και της Εurobank, όμως ποτέ δεν έγινε γνωστό αν συμμετείχαν και άλλες εταιρείες, δηλαδή αν αναπτύχθηκε ανταγωνισμός.

Να σημειώσουμε ότι η πώληση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και μια από αυτές ήταν η ενυπόγραφη καταγγελία πέντε καθηγητριών, την οποία δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο. Συγκεκριμένα τονίζονταν τα εξής: «Παράνομη, αντισυνταγματική, αδιαφανής και επιβλαβής για την εθνική οικονομία είναι η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ των 28 δημοσίων ιδιόχρηστων κτιρίων στις εταιρείες Εθνική Πανγαία και Eurobank Properties, θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank αντίστοιχα, τονίζουν σε εξώδικο που έστειλαν στον πρόεδρο και τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και στις δύο εταιρείες που πήραν τα 28 ακίνητα η Ελένη Παρταλιού, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, η Λήδα Καζαντζάκη, ιστορικός τέχνης, δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, η Τόνια Κατερίνη, αρχιτέκτων, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, η Κωνσταντίνα Βαΐου, καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου».

Για το ίδιο θέμα έχει κάμει καταγγελία και η «Κίνηση 75 ΠΑΣΟΚ», στην οποία επισημαίνουν ότι «ο λαός πληρώνει από το υστέρημά του, φτωχοποιείται μέρα με τη μέρα περισσότερο, όχι για να διασωθεί η χώρα αλλά για να συνεχίσουν κάποιοι να κάνουν μπίζνες».

Εξάλλου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαλαβάνη, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι: «Χαιρόμαστε που το Ελεγκτικό Συνέδριο εν έτει 2014 επιμένει «αναχρονιστικά» ότι η πώληση δημόσιας περιουσίας σε ομίλους επιχειρήσεων που είναι ταυτόχρονα σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της ίδιας δημόσιας περιουσίας, δεν στερείται μόνο ηθικής, αλλά και νομιμότητας».

Και καταλήγει: «Δεν μπορεί παρά να επαναλάβει κανείς ότι η διακοπή της πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και η αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου υπέρ των ζωτικών κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών του λαού και της χώρας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, που μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι σε θέση να εγγυηθεί και να παλέψει γι’ αυτήν».

Και για τον Αστέρα

Πρόβλημα υπάρχει και για την πώληση του μοναδικού φιλέτου της Μεσογείου, του Αστέρα της Βουλιαγμένης, σε επενδυτικό fan στο οποίο μετέχουν όμιλοι από το Ντουμπάι, τα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Νίκος Γαλανός, με επιστολή του προς τον υπουργό ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη και τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, αιτείται για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με την οποία ενέκρινε την αλλαγή χρήσης που επιτρέπει τη δυνατότητα με δημόσια πολεοδόμησης της ανέγερσης κατοικιών συνολικού εμβαδού 39.600 τ.μ.

Χαρίζουν υπεραξίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ

Σημειώνει μάλιστα ο κ. Γαλανός ότι: «… η απόφαση αυτή, που δίδει τεράστιες υπεραξίες στο ως άνω ακίνητο, πάρθηκε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης – Μικρό Καβούρι. Άρα τις υπεραξίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τις καρπούται παρανόμως ο ιδιώτης, ενώ ζημιώνεται αντιστοίχως η Εθνική Τράπεζα και το Δημόσιο» και προσθέτει: «Υπέβαλα μηνυτήρια αναφορά προς τους Εισαγγελείς Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Η Εισαγγελία μετά τον χαρακτηρισμό της υπόθεσης ως ιδιαιτέρως σοβαρής, και με κατεπείγουσα παραγγελία της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Ράικου, διετάχθη να πραγματοποιηθεί από τον Εισαγγελέα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και συνεπίκουρο Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Γ. Δραγάτση κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται».

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει και ο δήμος

Την κατηγορηματική αντίθεση του δήμου στο σχέδιο που προωθείται για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, εξέφρασε ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης Σπύρος Πανάς στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρο Τουρκολιά, σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή. Ο κ. Πανάς επεσήμανε στον κ. Τουρκολιά ότι ουδέποτε ζητήθηκε η άποψη του δήμου και πάρα τις συνεχείς οχλήσεις οι «πόρτες» των υπευθύνων παρέμεναν κλειστές. Ξεκαθάρισε δε ότι ο δήμος δεν είναι αντίθετος στην πώληση του Αστέρα, είναι όμως κάθετα αντίθετος στους όρους της πώλησης αυτής, καθώς μέσω του σχεδίου που προωθείται προβλέπεται η τσιμεντοποίηση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης, μέσω της αλλαγής των χρήσεων γης και των όρων δόμησης στην έκταση αυτή. «Ο δήμος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει σε νομικό επίπεδο, για να αποτρέψει την καταστροφή της περιοχής και να μην χτιστεί στην έκταση αυτή ουσιαστικά μια νέα πόλη στα όρια της», σημείωσε ο δήμαρχος Σ. Πανάς.


Σχολιάστε εδώ