Κι όμως αισιοδοξούν…

Τονίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν θα υπάρξει νέος δανεισμός, νέο Μνημόνιο, άρα και νέα μέτρα. Η οικονομία βγαίνει από την κρίση, υπερθεμάτισε ο Γ. Στουρνάρας που βλέπει παράλληλα ανάκαμψη και βελτίωση των εισοδημάτων. Αντίθετα, τόσο το Βερολίνο όσο και διάφοροι οικονομικοί οίκοι προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές και ως εκ τούτου θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας. Εκτιμούν μάλιστα ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, την ίδια στιγμή που ορισμένοι επαναφέρουν το σενάριο της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Με φόντο τις εκδηλώσεις για την προεδρία εξελίχθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Αντ. Σαμαρά και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απουσία του Αλ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, ενώ η Κουμουνδούρου τον κατηγόρησε για πλήρη υποταγή στη πολιτική της Άνγκ. Μέρκελ.

«Θεωρίες συνωμοσίας»

Είχε προηγηθεί η κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης στην Αθήνα της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της «τρόικας» στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως μετά από δική του παρέμβαση αναβλήθηκε η επίσκεψη προκειμένου να μη χαλάσουν οι φιέστες για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και για να μη συζητηθούν οι επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής. «Θεωρίες συνωμοσίας», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για «απόπειρα δυσφήμισης» της χώρας. Η καθυστερημένη διευκρίνιση εκ μέρους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς ότι δική του ήταν η απόφαση για την αναβολή της επίσκεψης της Επιτροπής δεν άμβλυνε τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κι ήταν αυτός ένας από τους λόγους που ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέστη στις εκδηλώσεις για την προεδρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας, στην επιστολή που έστειλε στην εν λόγω Επιτροπή, σημειώνει μεταξύ των άλλων ότι η «τρόικα» δεν έκανε έγκαιρη διάγνωση της κρίσης στην Ελλάδα, έθεσε πολύ φιλόδοξους στόχους ως προς τη μείωση του χρέους, έκανε λάθος υπολογισμούς στους δημοσιονομικούς υπολογισμούς κ.λπ., αλλά κατά τ’ άλλα η συνεργασία μαζί της (με την «τρόικα») είναι αποτελεσματική.

Ανακαινίσεις

Στον… αστερισμό των σκανδάλων συνεχίζει να κινείται η χώρα. Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο Μ. Λιάπης ανακαίνισε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το εξοχικό στο Καρπενήσι, είχαμε την άσκηση δίωξης κατά 25 προσώπων για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Έχουν, μάλιστα, εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για επτά. Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται μέλη των διοικήσεων της περιόδου 2007-2012, υπάλληλοι, αλλά και επιχειρηματίες, ενώ υπολογίζεται ότι η «μαύρη τρύπα» φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Οι κατηγορίες αφορούν απιστία σε βάρος του δημοσίου, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.ά. Ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο στις αποφάσεις και στις ενέργειες που έγιναν και αποδίδουν τη δίωξη σε «πόλεμο συμφερόντων». Το ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έβαλε δε δεύτερη μοίρα το θέμα με το εξοχικό του Μιχ. Λιάπη, ενώ «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ του Άδ. Γεωργιάδη και του Π. Καμμένου. Κι αυτό μετά την καταγγελία του πρώτου ότι η πεθερά του δεύτερου ανακαίνισε κατά τον ίδιο τρόπο το σπίτι της στην Ικαρία. Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και των Βρυξελλών που αφήνουν ανοιχτό να ζητήσουν από τη χώρα μας την επιστροφή των χρημάτων που δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που δόθηκαν. Το κλίμα σκανδαλολογίας που διαμορφώνεται λόγω των παραπάνω γεγονότων επιβαρύνει την ήδη βαριά πολιτική ατμόσφαιρα.

Άνω-κάτω…

Ένταση και αντιπαραθέσεις σε πολλά επίπεδα προκάλεσε η «απόδραση» του Χρ. Ξηρού, ενώ από ορισμένες πλευρές εκφράζονται ανησυχίες για νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων. Ενώ οι αστυνομικές αρχές αναζητούν στο στενό συγγενικό περιβάλλον του τα πρόσωπα που τον βοήθησαν να «εξαφανιστεί», στην κυβέρνηση προωθούν ρυθμίσεις που θα καθιστούν πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις άδειες των φυλακισμένων. Οι αιχμές που διατύπωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας για τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας για τα κριτήρια αδειοδότησης των κρατουμένων, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων. Οι τελευταίοι υποστήριξαν ότι τηρούν πιστά τον νόμο και κατηγόρησαν τους επικριτές τους για άγνοια του αντικειμένου. Την ίδια στιγμή η αποκάλυψη ότι ο Χρ. Ξηρός έκανε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς δημιούργησε «σάλο» ενώ οι αρμόδιοι φύλακες στον Κορυδαλλό τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξαν πυρά με τη Λ. Συγγρού να κατηγορεί την Κουμουνδούρου για στενές σχέσεις με την τρομοκρατία κι εκείνους να μιλούν για έλλειψη σοβαρότητας.

«Αλαλούμ»

Την ύστατη ώρα αποφεύχθηκε κυβερνητική κρίση με αφορμή το θέμα του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία που προωθούσε μετ’ επιτάσεως ο Άδ. Γεωργιάδης. Λόγω της γενικής κατακραυγής που είχε προκαλέσει το μέτρο αλλά και της κατηγορηματικής διαφωνίας του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αναστείλει την εφαρμογή του. Ως ισοδύναμο μέτρο, προκειμένου να καλυφθεί το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, αποφασίσθηκε η αύξηση κατά 5 λεπτά της τιμής των τσιγάρων αλλά και γενικότερα όλων των ειδών καπνού. Για έλλειψη συντονισμού και κακούς χειρισμούς κάνουν λόγο ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές.


Σχολιάστε εδώ