Καβγάς για την… X-ousia

Το δημοσίευμα εστίαζε σε όσα είναι γνωστό το «Πρώτο Θέμα» για αντίστοιχα ρεπορτάζ: Προσωπικές απόψεις, φωτογραφίες νέων στο περιθώριο, έμφαση στους επικεφαλής (Τσίπρα και Χρονόπουλο), λεζάντες και πόζες από νεαρές συντρόφισσες. Τα κείμενα ήταν στο γνωστό ελαφρό ύφος, με έμφαση στην ανεμελιά και τη σύγχρονη μορφή της Αριστεράς. Όμως το ύφος και η σημασία δινόταν, φαίνεται, στα λάθος πράγματα. Και οι σύντροφοι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ παρεξηγήθηκαν. Ίσως γιατί απουσίαζε πλήρως η πραγματική κομματική δουλειά που έγινε, η ζύμωση και οι αντιπαραθέσεις, τα πολιτικά προτάγματα της νέας οργάνωσης.

Η αντίδραση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονη και άμεση. Εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση το Κεντρικό Συμβούλιο (σε ανώτατο επίπεδο δηλαδή) με την οποία καταγγέλλει το «Πρώτο Θέμα» σχεδόν για.. όλα! Σταχυολογήσαμε: «“Χυδαίες” και “επιτηδευμένες” αναφορές», «στρεβλών εντυπώσεων αναφορικά με την πολιτική δραστηριότητα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ», «συνολική στρατηγική υπονόμευσης και συκοφάντησης της Αριστεράς», «ενίσχυση της κυβερνητικής προπαγάνδας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ», «ηδονοβλεπτικού ύφους δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ», «αναπαράγει τα κυρίαρχα σεξιστικά πρότυπα για το φύλο», «απαξίωση και διαστρέβλωση του πολιτικού χαρακτήρα της διαδικασίας ίδρυσης της ενιαίας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ»! Αλλά δεν έμειναν σε αυτά. Η πιο σκληρή παράγραφος της ανακοίνωσης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει βαριές μορφές προς την εφημερίδα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Δεν θα περιμέναμε βέβαια κάτι καλύτερο από το έντυπο που μέχρι πρότινος είχε επιλέξει να “ξεπλύνει” την εικόνα των βουλευτών και των κεντρικών στελεχών της Χρυσής Αυγής ή που ακόμη δεν δίστασε να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί εμπορικά την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, με τη δημοσίευση φωτογραφίας που τραβήχτηκε στον τόπο που είχε συντελεστεί το έγκλημα προσβάλλοντας τη μνήμη του νεκρού αλλά και τους πενθούντες συγγενείς και φίλους του. Εξάλλου, αυτό που κάνει από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του είναι με ένα life style προσωπείο να υπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών και την κυβερνητική βία του Μνημονίου, να υμνεί τον φόβο και το μίσος προς το διαφορετικό και να μετατρέπει το γυναικείο σώμα σε αντικείμενο». Η ανακοίνωση καταλήγει με μία προειδοποίηση: «Ο εκδότης και οι υπεύθυνοι για τη σύνταξη του δημοσιεύματος πρέπει να γνωρίζουν πως στο εξής τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο», διότι «πασχίζουν να εξομοιώσουν την Αριστερά με το διεφθαρμένο αστικό πολιτικό σύστημα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα από την πλευρά της επέλεξε να δημοσιεύσει στις ηλεκτρονικές της σελίδες τόσο το άρθρο όσο και την απάντηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Ως ανταπάντηση στις κατηγορίες επέλεξε να παραθέσει ένα αρκετά προκλητικό σχόλιο του Δημήτρη Δανίκα για το θέμα, το οποίο ξεκινά με την ατάκα: «Η υποκρισία πορεύεται με τη νεοελληνική μακακία» και κατηγορεί τους νέους του ΣΥΡΙΖΑ ως υποκριτές. Αιτιολογεί μάλιστα την άποψη αυτή με τρία επιχειρήματα: «Πρώτο λοιπόν. Το κείμενο πάσχει αφόρητα από υπέρβαρη σεμνότητα», «Δεύτερο λοιπόν. Οι φωτογραφίες επίσης σεμνότατες. Ούτε μία έστω σε πόζα ναζιάρικη και ερωτική», «Και τρίτο λοιπόν. Το εν λόγω δισέλιδο συνιστά πλάγια, καραμπινάτη και φυσικά δωρεάν διαφήμιση για το κόμμα και τις συνιστώσες της παράταξης». Και σαν να μην έφταναν αυτά ο Δημήτρης Δανίκας συνέχισε:

«Μεταξύ μας παιδιά. Κόβω το σβέρκο μου. Ότι άπαντες οι συγγραφείς και πνευματικοί «πατέρες» της εν λόγω καταγγελίας, το μοναδικό πράγμα που έχουν στο νου τους καθώς σουλατσάρουν ανάμεσα στα κορίτσια είναι καμάκι, αγκαλίτσες και κρεβάτι. Πάντα οι ινστρούχτορες, ειδικά όλων των παραλλαγών της Αριστεράς, αντάλλασσαν τη θεογνωσία τους με τον έρωτα. Το λέει και το σύνθημα Sex and revolution. Καθόλου κακό. Καλύτερο και πιο παραγωγικό αφροδισιακό όλων για την synousia είναι η ορμή προς την κατάληψη της X-ousias».

Η αντίδραση που προκάλεσαν και αυτά τα σχόλια του Δημήτρη Δανίκα δεν περιγράφονται. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε νέα ανακοίνωση αλλά τα κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά και τα στελέχη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονταν πολύ απαξιωτικά στις μεταξύ τους επαφές. Η κόντρα φαίνεται ότι θα έχει σύντομα συνέχεια.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Παρατεταμένες διακοπές

Έκλεισαν 20ήμερο οι πολυήμερες διακοπές της διοίκησης (τουλάχιστον) της ΟΝΝΕΔ. Στα προηγούμενα (λίγα) χρόνια δεν μας είχαν συνηθίσει έτσι. Φέτος, με τον Σάκη αρχηγό, ο Δεκαπενταύγουστος και τα Χριστούγεννα είναι μάλλον μέρες οικογενειακής γαλήνης και περισυλλογής. Άντε να δούμε και το Πάσχα τι θα κάνουν…

Αυτοδιοικητικές συζητήσεις

Βέβαια, τα γαλάζια παιδιά λένε ότι ασχολούνται συνέχεια με την προώθηση νέων στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, οπότε αναμένουμε να δούμε πολλούς ΟΝΝΕΔίτες. Τους προωθεί άλλωστε και ο γραμματέας του κόμματος και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος για να ανανεώσει το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος σε όλη τη χώρα. Και να έχει στο μέλλον τους ανθρώπους του, προσθέτουν μερικοί…

Αγνοούμενοι

Και οι άλλες νεολαίες όμως δεν πάνε πίσω… Εξαφανισμένες είναι οι περισσότερες από τα Χριστούγεννα και μετά. Ας είναι καλά τα «κάλαντα» της ΚΝΕ.

Μνήμη

Πάντως η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε επίσημα πρώτη για το νέο έτος. Με ανακοίνωση για την επέτειο της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα. Και στο διαδίκτυο τα μέλη της ζητούσαν τον λόγο από τους άλλους που την… ξέχασαν! Πάντως στην πράσινη ανακοίνωση δεν είδαμε (νομίζουμε για πρώτη φορά…) τη λέξη ΟΝΝΕΔ…

Εκπαίδευση

Η ΚΝΕ είναι γνωστό ότι δεν εστιάζει μόνο στις αγωνιστικές δράσεις. Επιμορφώνει και εκπαιδεύει τα μέλη της, πάντα με κομμουνιστικό πρόταγμα. Πάντως άλλη Νεολαία να διοργανώνει οργανωμένες εκδρομές για τα μέλη της που είναι μαθητές στο Πλανητάριο, δεν είδαμε! «Όλα τα λεφτά» μάλιστα είναι η καθοδήγηση προς τα παιδιά: «Πρέπει να μάθουμε καλά τον κόσμο για να μπορέσουμε να κάνουμε την δουλειά μας: Να τον αλλάξουμε». Όταν προάγεται η γνώση, όλα επιτρέπονται!


Σχολιάστε εδώ