ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ

Η γλώσσα

Κι ενώ οι ιεροδιδάσκαλοι ετοιμάζονται να μπουν στα δημόσια σχολεία για να διδάξουν το Κοράνι στα παιδιά της μειονότητας, ένας πόλεμος μαίνεται για τη γλώσσα. Κοινώς, σε ποια γλώσσα θα γίνεται η μετάφραση του Κορανίου. Τώρα, η απάντηση: «Στην ελληνική, μια και αυτή είναι επίσημη γλώσσα της χώρας», θα μπορούσε να θεωρηθεί ρητορική από… Τρίκαλα και κάτω.

Διότι στην Κομοτηνή το τουρκικό προξενείο, στην προκειμένη περίπτωση, προσπαθεί να επιβάλει την τουρκική… Εμ, τέτοια ήττα με την υπόθεση των ιεροδιδασκάλων δεν κατάφερε να τη χωνέψει ο Σενέρ που προσπαθεί να κερδίσει πόντους, άρα και τις εντυπώσεις…

***

Ο παλιός

Αν και ο Σενέρ ήρθε πολύ επιθετικά στη Θράκη, τις σφαλιαρίτσες του δεν κατάφερε να τις αποφύγει και πολύ πιθανόν να βλέπει στους εφιάλτες του τον παλιό και σκληροπυρηνικό (επί της ουσίας) Χουσεΐν Αβνί Μποτσαλί να του κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο… Ο Μποτσαλί, πρώην πρέσβης στο Κάιρο, διορίστηκε στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην UNESCO και σύμφωνα με δηλώσεις του δεν ξεχνά ποτέ τη Θράκη…

***

Προπόνηση

Φυσικά και την είχε ξεχάσει, αλλά τώρα που διορίστηκε στην UNESCO αναγκαστικά θα την ξαναθυμηθεί…

Μία πρώτη προσπάθεια, εν είδει… προπόνησης μάλλον, έκανε με την ανάληψη των καθηκόντων του: «Κρατώ στο πιο πολύτιμο μέρος της καρδιάς μου την τουρκική παρουσία και τον τουρκικό πολιτισμό της Δυτικής Θράκης. Η Δυτική Θράκη στα Βαλκάνια έχει τη θέση της σημαίας μας».

Αλλά έτσι ήταν πάντα ο Αβνί. Εμμονικός…

***

Μέδουσα…

Ανοίγει στην Αδριανούπολη το 16ο παράρτημα του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD)»…

Η «ΒΤΤDD» είναι μία αλυτρωτική οργάνωση με παραρτήματα σε αρκετές τουρκικές πόλεις, με έμφαση στην Αδριανούπολη. Ο πρόεδρός της Τανέρ Μουσταφάογλου επισκέφθηκε πρόσφατα τον νομάρχη Αδριανούπολης και εξέφρασε την επιθυμία να ανοίξει εκεί το 16ο παράρτημα του συλλόγου διότι, όπως είπε, «αυτή είναι το κέντρο των Βαλκανίων».

Ο Μουσταφάογλου, βεβαίως, αφού επεσήμανε ότι στην Τουρκία υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο «Τούρκοι» της Δυτικής Θράκης, πρόσθεσε πως: «Εμείς συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας ως σύλλογος για να συγκεντρώσουμε τους ανθρώπους μας που ζουν εδώ υπό μία στέγη και να λύσουμε τα προβλήματά τους. Θεωρήσαμε πως σε μία σημαντική πόλη σαν την Αδριανούπολη πρέπει να υπάρχει παράρτημά μας. Εδώ υπάρχουν περίπου 600 φοιτητές μας που σπουδάζουν. Με σκοπό την επίλυση των θεμάτων τους και τη διασφάλιση της ενότητάς τους, σύντομα θα κάνουμε τα εγκαίνια του συλλόγου μας». Ας μην ξεχνάμε ότι για τις πόλεις της Δυτικής Ευρώπης υπάρχει το αντίστοιχο της λεγόμενης «ABTTF», δηλαδή της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης».

***

Κρυφή σημαία…

Ο Χατζηοσμάν, βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου (λέμε τώρα) με το ΠΑΣΟΚ δεν αρνήθηκε όχι μόνο να φωτογραφηθεί με φόντο τη σημαία της «ανεξάρτητης Θράκης» αλλά και να δημοσιοποιήσει την εν λόγω φωτογραφία.

Όχι όμως και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος συνεχίζει τις προκλήσεις ανεπηρέαστος και χωρίς φυσικά κανείς να του ζητά τον λόγο. Τελευταία ο Ζεϊμπέκ, που ως γνωστόν «κάνει» και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, πραγματοποίησε περιοδεία στους συλλόγους «Τούρκων Δυτικής Θράκης» στη Γερμανία, που προπαγανδίζουν ξεκάθαρα την αυτονόμηση της Θράκης.… Ωστόσο, η φωτό με τη σημαία της «ανεξάρτητης Θράκης» την οποία εθιμοτυπικά βγάζουν όλοι οι «βουλευτές» της μειονότητας όταν κάνουν αυτού του είδους τα ταξιδάκια, δε δημοσιοποιήθηκε. Γιατί την απέκρυψε ο «βουλευτής»; Τι συστολή τον έπιασε ξαφνικά; Άλλωστε δεν υπάρχουν και πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκτός που να νοιάζονται για το που πάει και που φωτογραφίζεται…


Σχολιάστε εδώ