Η Δικαιοσύνη σάς φταίει τώρα;

Έστησαν στον τοίχο ο μεν Πρόεδρος τους δικαστές που εξέδωσαν την αθωωτική απόφαση (αποκρουστική τη χαρακτήρισε) για το μέγα σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου επί πρωθυπουργίας Σημίτη, ο δε υπουργός τους δικαστές που ευθύνονται για την αποφυλάκιση λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου του Μαζιώτη και της συντρόφου του, που κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις, αλλά και για τη χορήγηση άδειας στον κατάδικο τρομοκράτη Χριστόδουλο Ξηρό.

Οι αντιδράσεις του κ. Παπούλια δεν είναι καθόλου συνηθισμένη ενέργεια για τον αρχηγό του κράτους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον κ. Δένδια, με δεδομένο ότι έχει θητεύσει υπουργός Δικαιοσύνης και γνωρίζει άριστα τους νόμους και πολύ περισσότερο την τεράστια καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων λόγω του αυξημένου όγκου μηνύσεων και αγωγών, με αποτέλεσμα σήμερα να ορίζεται δικάσιμος για το… 2025 (ναι, καλά διαβάσατε), αλλά και των ελλείψεων σε υποδομές και μέσα, καθώς και σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους.

Ακόμη και δίκιο να είχατε, κύριε Πρόεδρε και κύριε υπουργέ, αντιλαμβάνεστε τι μήνυμα περάσατε στον κόσμο, στον κάθε πολίτη που έχει καταφύγει στη Δικαιοσύνη για να λύσει το πρόβλημά του αλλά και γενικά στην κοινή γνώμη; «Από τη στιγμή που αμφισβητεί ο κ. Παπούλιας και ο κ. Δένδιας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, γιατί εγώ να την εμπιστεύομαι;», θα πει κάποιος. Και θα έχει χίλια δίκια έτσι και χάσει μια δίκη να βγει στον δρόμο και να καταγγείλει τον δικαστή. Κι άντε μετά να τον κάτσουν στο σκαμνί και να μην πει «γιατί δεν παραπέμψατε και τον Πρόεδρο και τον υπουργό;».

Οι Ενώσεις των Δικαστών σήκωσαν το γάντι:

• «Ανεπίτρεπτους» θεωρεί τους χαρακτηρισμούς του Προέδρου σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία υπογράφουν η πρόεδρος κυρία Βασιλική Θάνου, αρεοπαγίτης, και ο γενικός γραμματέας κ. Γεώργιος Μανωλίδης, πρόεδρος Εφετών, επισημαίνοντας ότι «η άσκηση του λειτουργήματός τους επιβάλλει στους δικαστικούς λειτουργούς να απονέμουν το δίκαιο με τρόπο συνετό και αντικειμενικό, και όχι να παίρνουν κεφάλια».

• «Το σχετικό νομικό πλαίσιο (ανώτατα όρια προσωρινής κράτησης και ταχεία περαίωση της ανάκρισης) είχε πλήρη την ευχέρεια ο καταγγέλλων νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη να το μεταρρυθμίσει επί το ταχύτερον ενώ διατελούσε υπουργός Δικαιοσύνης, πλην όμως ουδέν έπραξε», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της κ. Κων. Τζαβέλλας, Αντιεισαγγελέας Εφετών, και ο γενικός γραμματέας κ. Δημ. Ζημιανίτης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτή η πρωτόγνωρη επιθετικότητα κατά αποφάσεων δικαστών από κορυφαίους θεσμούς εντάσσεται σε κάποιον σχεδιασμό. Στη δημιουργία ενός ακόμη αντιπάλου, κάτι που ζούμε συνεχώς κατά τη διαδρομή της κυβέρνησης. Αν αυτό συμβαίνει και αποτελεί συνειδητή επιλογή, έχουν ανοίξει μια πολύ επικίνδυνη πόρτα, που μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες τη χώρα.

Η Δικαιοσύνη δεν αποτελεί εμπόδιο σε μια δημοκρατική πορεία, με σεβασμό στους νόμους από την εξουσία, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται. Δεν είπε τυχαία ο Γέρος της Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ότι η Δικαιοσύνη είναι το οχυρό της Δημοκρατίας. Και πρέπει να είναι σεβαστή και από τους λειτουργούς της. Λάθη γίνονται. Παντού όπου υπάρχει ζωή. Αρκεί να μην είναι εσκεμμένα. Και να μην υπάρχει ούτε κατά διάνοια ίχνος σπέρματος αμφιβολίας ότι κάποιοι δικαστές μπορεί να σκέφτονται πως είναι η εξουσία που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Σε αυτήν τη θύελλα που πέντε χρόνια δεν έχει αφήσει τίποτε όρθιο, η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο αποκούμπι για τον πολίτη που έχει χάσει τα πάντα και ο δικαστής θα πρέπει να δικάζει με ανθρωπιά. Και με ανοιχτά τα μάτια, για να βλέπει τη δυστυχία που έχει απέναντί του. Όπου ο πολίτης έφτασε χωρίς δικό του φταίξιμο. Προτεραιότητα έχει να μείνουμε ζωντανοί. Δεν θα καταστραφεί η Ελλάδα αν κάποια Μνημόνια, κάποιοι απάνθρωποι νόμοι και κυβερνητικές αποφάσεις κριθούν παράνομα.


Σχολιάστε εδώ