ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ αν θα επανεκλεγώ!

Η αποστροφή αυτή του Αντ. Σαμαρά, στη διάρκεια πρόσφατης συνομιλίας του με υψηλά ιστάμενο κομματικό παράγοντα, αντανακλά την πεποίθησή του ότι εκπληρώνει έναν εθνικό στόχο, να βγάλει τη χώρα από το τούνελ της οικονομικής κρίσης. Αλλά και την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει στην πορεία που χάραξε από τον Ιούνιο του 2012.

Παράλληλα, όμως, από τις παραπάνω φράσεις του, προκύπτει ανάγλυφα η αβεβαιότητα και η αμφιβολία για το κατά πόσον οι προσπάθειες οι δικές του, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ώστε να τύχουν τις ανάλογης αναγνώρισης από την ελληνική κοινωνία. Αμφιβολία που συνδέεται άμεσα με τη στάση που τηρούν οι πιστωτές, ιδίως εκείνοι του ευρωπαϊκού τόξου, η έλλειψη μεγαλοψυχίας και η απροθυμία τους να ανταμείψουν την Ελλάδα για τις αιματηρές θυσίες των τελευταίων τεσσάρων ετών. Αμφιβολία που σταδιακά εξελίσσεται σε αγωνία λόγω των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και δείχνουν υποχώρηση της δύναμης των κυβερνητικών κομμάτων. Το φάντασμα της ήττας στις επικείμενες ευρωεκλογές πλανάται πάνω από τον ορίζοντα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το σενάριο της… άνετης επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ (με 5 μέχρι 8 μονάδες) προκαλεί «εφιάλτες» σε βουλευτές και κομματικά στελέχη. Η ηττοπάθεια έχει ήδη αρχίσει να διαχέεται σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος, χαρακτηριστική δε είναι η επισήμανση κορυφαίου υπουργού: «Ούτως ή άλλως χαμένοι είμαστε, παρ’ όλα αυτά εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας».

Αρκετοί είναι εκείνοι, υπουργοί και βουλευτές, που έχουν αρχίσει να κοιτάζουν προς την «επόμενη ημέρα», μετά τις ευρωεκλογές, καθώς αντιλαμβάνονται ότι μια βαριά ήττα της Νέας Δημοκρατίας θα έχει σοβαρές παρενέργειες σε πολλά επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι -κατ’ εντολήν προφανώς του πρωθυπουργού- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου έσπευσε να… διευκρινίσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου δεν θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες των στελεχών και πιθανόν να προετοιμάσει το έδαφος στην περίπτωση που επαληθευτεί το πολύ κακό σενάριο. Προσπάθεια που εκτός από επίπονη ενδεχομένως να αποδειχθεί και αναποτελεσματική, αφού ήδη έχουν αρχίσει να συζητούνται και να διακινούνται σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Σενάρια ήττας…

Πολιτικοί αναλυτές, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αποχρώσεων, εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που θα συνδυαστεί με μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη σαφή υποχώρηση των δυνάμεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, θα δρομολογήσει αναπόφευκτα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η κυβερνητική συμμαχία θα έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει θέμα διενέργειας εθνικών εκλογών και ο Αντ. Σαμαράς δεν θα μπορέσει να υποχωρήσει στις πιέσεις. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η προσφυγή στις κάλπες θα είναι θέμα εβδομάδων και η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και δεν θα κατορθώσει να βγάλει το 2014. Θεωρούν δε ότι το αποτέλεσμα θα είναι περίπου προδιαγεγραμμένο αφού η δικομματική κυβέρνηση θα συρθεί ως τις εκλογές, ενώ στο εσωτερικό των δύο κομμάτων θα έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για αλλαγές στην κορυφή. Ειδικώς δε στο ΠΑΣΟΚ μπορεί οι αλλαγές αυτές να έχουν προηγηθεί, δεδομένου ότι ο Ευ. Βενιζέλος τελεί υπό αμφισβήτηση κι ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα ανοίξει την πόρτα για την έξοδό του από την αρχηγία. «Βάση» και «αφετηρία» μιας βαριάς ήττας των κυβερνητικών κομμάτων στις εκλογές του Μαΐου, κυρίως αυτές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει κι ένα δεύτερο σενάριο που συζητείται σε πολλά γραφεία το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα και δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αντιξοότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, να αντικατασταθεί από μια… κυβέρνηση τεχνοκρατών. Μια επανάληψη δηλαδή του «μοντέλου Λ. Παπαδήμου» προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και να συνεχισθούν οι προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση. Είναι εφικτή μια τέτοια λύση; Οι πολιτικοί αναλυτές αλλά και στελέχη κομμάτων απαντούν αρνητικά. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά συγκριτικά με το 2011, δεν υπάρχουν και οι αναγκαίες προϋποθέσεις, παρ’ ότι στην πολιτική τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα.

Τριπλές εκλογές

Δημόσια ο κ. Σαμαράς έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει το ενδεχόμενο των τριπλών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του περί εξαντλήσεως της τετραετίας. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν, ωστόσο, ότι το σενάριο έχει συζητηθεί κι εξεταστεί αρκετές φορές στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου. Λέγεται μάλιστα ότι στενοί συνεργάτες του έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που αναμένουν ότι θα δημιουργηθεί λόγω των εξελίξεων σε οικονομικό επίπεδο (πρωτογενές πλεόνασμα, δημόσιο χρέος κ.ά.) και να διεκδικήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Προβάλλουν δε το επιχείρημα ότι ίσως στην πορεία να μην έχουν ανάλογη ευκαιρία στην πιθανή περίπτωση που το κλίμα αντιστραφεί. Άλλοι συνεργάτες όμως διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι οι θετικές εξελίξεις δεν αναμένονται νωρίτερα από το τέλος Απριλίου και το διάστημα που θα απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές θα είναι πολύ σύντομο για να εμπεδωθούν από τους πολίτες.

Ως εκ τούτου, η προσφυγή στις κάλπες πρέπει να καθυστερήσει ούτως ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη από τις αποφάσεις για το δημόσιο χρέος, το πρωτογενές πλεόνασμα (αφού θα έχει ανακοινωθεί η διανομή του σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών) κ.ά. Πληροφορίες, ωστόσο, από τις Βρυξέλλες δημιουργούν την εντύπωση ότι η… απροθυμία του κ. Σαμαρά να υλοποιήσει το σχέδιο των τριπλών εκλογών έχει να κάνει κυρίως -αν όχι αποκλειστικά- με τις επιθυμίες των πιστωτών. Λέγεται ότι του έχει διαμηνυθεί αρμοδίως να βγάλει από τους σχεδιασμούς του την εκδοχή των εθνικών εκλογών (τον Μάιο), τα αποτελέσματα των οποίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις και πολιτικές ανακατατάξεις και να θέσουν σε κίνδυνο την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Αν δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις, παραιτήσου να αναλάβει άλλος την πρωθυπουργία» ήταν το… βαθύτερο νόημα του μηνύματος που έστειλαν οι δανειστές.


Σχολιάστε εδώ