από το Περιστύλιο…
Η Δέσποινα Φώλα, μετακλητή υπάλληλος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, μονιμοποιήθηκε στις αρχές του 2010 με έξι μήνες προϋπηρεσία… Από τον περασμένο Μάιο και για τρία χρόνια αποσπάστηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες λαμβάνοντας, επιπλέον του μισθού της από τη Βουλή, το 60% των αποδοχών του έλληνα πρέσβη στο Βέλγιο. Εκεί, στο Γραφείο Διασύνδεσης της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπηρετούσε ήδη με απόσπαση από το 2010 η πρώην συνεργάτης του Χρ. Παπουτσή Ελένη Ζερβού, όπου θα παραμείνει έως τη λήξη της προεδρίας μέχρι να αντικατασταθεί, όπως σχεδιάζεται, με υπάλληλο της επιλογής της ΝΔ. Η κ. Ζερβού αμείβεται, επιπλέον του κανονικού της μισθού, με το 65% του μισθού του έλληνα πρέσβη στο Βέλγιο, ως αποζημίωση αλλοδαπής αλλά και με το επίδομα της βαθμολογικής της εξέλιξης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο! Οι δύο υπάλληλοι λαμβάνουν επιπλέον επιδόματα κατοικίας, τέκνων κ.λπ., σε εποχές που οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά των υπάλληλων της Βουλής έχουν περικοπεί δραματικά.
• Ούτε μία διάταξη για τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών δεν συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ρυθμίζει τα πάντα στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων, των αδέσποτων ζώων, τις στειρώσεις, την επαναφορά του… μπόγια μέχρι και αν θα κόβεται και πότε η ουρά των σκύλων! «Ό,τι δεν έκανε ενάμιση χρόνο ο Τσαυτάρης, το κάνει με ένα νομοσχέδιο που έχει της Παναγιάς τα μάτια, εκτός από αυτά που καίνε τους αγρότες», σχολίαζαν οι βουλευτές, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γ. Βλάχος, όπου συζητείτο το νομοσχέδιο, έκανε το σταυρό του… Τι θα γίνει, ας πούμε, με τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, που είναι το μεγάλο ζητούμενο; Αν κρίνουμε από την τοποθέτηση του υπουργού ότι μπορεί να έρθει ρύθμιση σε μία ώρα, σε μία εβδομάδα ή σε ένα μήνα, μάλλον καταλήγουμε ότι το θέμα παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, οδεύει προς τις καλένδες. Θα το δούμε, λέει, γενικώς και αορίστως το ζήτημα όταν και όποτε πάρει την έγκριση της «τρόικας»…
• Κατά καιρούς, ο Απόστολος Κακλαμάνης έχει απουσιάσει από ονομαστικές ψηφοφορίες κρίσιμων νομοσχεδίων και διατάξεων που συνεπάγονταν επώδυνα αποτελέσματα για τον λαό. Τον περασμένο Νοέμβριο καταψήφισε τη ρύθμιση για τις ψηφιακές συχνότητες και προαναγγέλλει ένα ακόμα ηχηρό «όχι» στην ονομαστική ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης στα άρθρα με τα οποία αρμοδιότητες του δημοσίου εκχωρούνται στο ΤΕΕ.
Όπως κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης τα συμφώνησε με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΤΕΕ εν όψει των -προ μηνός- εκλογών νέας διοίκησης. Αυτό έγινε εν αγνοία μάλιστα και του αρμόδιου για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υφυπουργού Μεταφορών κ. Μιχ. Παπαδόπουλου, ο οποίος ως εισηγητής της ΝΔ είχε εισηγηθεί την απόρριψή του όταν είχε επανυποβληθεί στη Βουλή -επί κυβέρνησης Παπαδήμου- και ο οποίος συνεχίζει να διαφωνεί με αυτό. Θεωρεί ότι εξυπηρετούνται οι επιδιώξεις μιας «διακομματικής» ομάδας συνδικαλιστών του ΤΕΕ που αναπαράγεται επί έτη στη διοίκησή του προκειμένου να περάσει υπό τον έλεγχό της η πιστοποίηση του συνόλου του τεχνικού κόσμου, ο έλεγχος των τιμών της αγοράς υλικών και αμοιβών, η διαμόρφωση των τιμολογίων, το κόστος των μελετών και της παραγωγής, εν γένει, των δημοσίων και ιδιωτικών έργων που ωφελούν τα μεγάλα μελετητικά γραφεία και κατασκευαστικές εταιρείες -εις βάρος της εθνικής οικονομίας, του ΠΔΕ, των «πακέτων» της ΕΕ και του απλού πολίτη, στον οποίο μετακυλείται το διογκούμενο κόστος των έργων στην Ελλάδα που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για σκάνδαλο. «Το σκάνδαλο είναι μόνο στο μυαλό του», απάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Και πήρε πληρωμένη απάντηση από τον Νέστορα του ΠΑΣΟΚ: «Ο υπουργός που ζήτησε να πάρω πίσω τη λέξη σκάνδαλο όφειλε να βουτήξει τη γλώσσα στο μυαλό»!
• Στον απόηχο των δηλώσεων που προκάλεσε η απουσία του Αλ. Τσίπρα από την τελετή ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ερμηνεύτηκε και η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά την υποδοχή του γερμανού υπουργού Εξωτερικών ότι οι πολίτες πρέπει να στηρίξουν τα ευρωπαϊκά κόμματα στις ευρωεκλογές και να μην προωθήσουν με την ψήφο τους δυνάμεις που αντιτίθενται στο ευρωπαϊκό όραμα. Λίγο αργότερα, κόβοντας την πίτα των κοινοβουλευτικών συντακτών στο σαλόνι του γραφείου του, στις εύλογες απορίες που δημιούργησε στους δημοσιογράφους η παρότρυνση ενώπιον του γερμανού αξιωματούχου «να αποφύγουμε τυχόν συμπεριφορές και ψήφους οι οποίες μπορεί να μας απογοητεύσουν», ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι οι δηλώσεις του στόχευαν τη Χρυσή Αυγή και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρέπεμπε μάλιστα σε παλιότερες δηλώσεις του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρωπαϊκό κόμμα.
Προς επίρρωσιν, όπως πληροφορούμαστε, ανώτατος θεσμικός παράγοντας ο οποίος ζήτησε να δει τα σχετικά δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο σχετικά με αυτές τις δηλώσεις που ερμηνεύτηκε ότι στρέφονται κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμβούλευσε να τα βάλουν στον κ… τους!
• Κατά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας της Βουλής με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο Β. Σταϊνμάγερ τα άκουσε για τα καλά. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά διαγραφή μεγάλου μέρους του επαχθούς χρέους, το οποίο προέρχεται από άχρηστα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν υπάρξει μέσω συναλλαγών και μιζών από πολλές χώρες και από τη Γερμανία. Αναφέρθηκε, επίσης, στην τραγική κοινωνική πραγματικότητα και στο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής. «Είναι παράλογο να συνεχίζεται η ίδια λάθος συνταγή με νέες μεταρρυθμίσεις που μυρίζουν αίμα», είπε χαρακτηριστικά. Η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της είπε ότι είναι άλλο οι διαρθρωτικές αλλαγές και άλλο η «τρόικα» και κατέληξε «ότι δεν έχει άλλα να δώσει ο ελληνικός λαός». Πάντως, ο Ν. Βούτσης τόνισε στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόθυμος να έχει συνάντηση μαζί του στο μέλλον.
• «Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στο χειρότερο στάδιο από πλευράς του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού της, από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Και το δυστύχημα είναι ότι προσωπικά δεν βλέπω άμεση βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας στη συνάντηση που είχε μαζί του με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Του θύμισε μάλιστα τις δηλώσεις του αρχηγού του κόμματός του κ. Στάινμπρουκ που είχε πει ότι αν δεν υπάρξει ένα μεγάλο αναπτυξιακό δάνειο, τύπου Μάρσαλ, το οποίο θα αρχίσει να αποπληρώνεται μόλις αρχίσει να αποδίδει, η Ελλάδα δεν θα σωθεί. Τότε είχε επικαλεστεί το παράδειγμα της Γερμανίας, λέγοντας ότι αν δεν είχε πάρει το σχέδιο Μάρσαλ μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θα είχε αναπτυχθεί όπως αναπτύχθηκε και είναι σήμερα η πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης. Στο ερώτημα δε εάν μπορεί να επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις της Γερμανίας σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ο κ. Στάινμαγιερ απάντησε ότι θα κινηθεί άμεσα για τη χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα διαβιβάσει το σύνολο των απόψεων της ελληνικής πλευράς στη γερμανική κυβέρνηση.