Υποκρισίας το απίστευτο…

Η είδηση έρχεται από δημοσίευμα του «Anadolu Αjansi» σύμφωνα με το οποίο στις αρχές Ιανουαρίου ανοίγει φροντιστήριο στην Πόλη, στο πλαίσιο συνεργασίας του Πομακικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης με το Κέντρο Πολιτισμού και Ακτιβισμού Geoaktif.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Geoaktif Τζεμάλ Ατίλα, «θα επιχειρηθεί να διδαχθεί για πρώτη φορά στην Τουρκία η πομακική γλώσσα» και «καθώς δεν υπήρχε κάποια διδακτέα ύλη για τα πομάκικα, προηγήθηκε μία σειρά από συναντήσεις και σε αυτές το θέμα συζητήθηκε από κάθε πλευρά. Σε αυτές τις συναντήσεις προετοιμασίας καθορίστηκαν τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, οι μέθοδοι που θα ακολουθηθούν».

Επίσης, ότι: «Αποφασίστηκε η διδακτέα ύλη να καθοριστεί σύμφωνα με αυτές των συγγενικών γλωσσών που είναι τα βουλγαρικά και τα λεγόμενα σλαβομακεδονικά, όπως επίσης για τον ίδιο λόγο, αλλά και λόγω του μορφολογικού χαρακτήρα της πομακικής, προκρίθηκε η χρήση του κυριλλικού αλφαβήτου».

Το δημοσίευμα επισημαίνει: «Τα πομακικά που παρουσιάζουν, ιδιαίτερα με τα βουλγάρικα, μεγάλη ομοιότητα, διατηρούνται ως ομιλούμενη γλώσσα. Καθώς ποτέ δεν υπήρξε εκπαίδευση στα πομακικά και δεν υπήρξε επίσημη γλώσσα, κατά καιρούς διαφοροποιήθηκε από τις άλλες σλαβικές γλώσσες. Υπό την παρούσα μορφή της υπολογίζεται πως μιλιέται από ένα πληθυσμό περίπου δύο εκατομμυρίων που ζουν σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Σκόπια και Αλβανία. Στην Τουρκία πομακικοί πληθυσμοί ζουν περισσότερο σε Αδριανούπολη, Ραιδεστό, Σαράντα Εκκλησιές, Τσανάκκαλε, Προύσα και Μπαλικεσίρ».

Η είδηση είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς πως για το καθεστώς της Άγκυρας που δρα ανενόχλητο στη Θράκη, το Πομακικό αποτελεί «κόκκινο πανί». Αλλά και για την ελληνική Πολιτεία αποτελεί ταμπού το οποίο, δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, συνέχισε επί δεκαετίες να κρύβει κάτω από το χαλί…

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, φαίνεται πως ακολουθείται η ίδια τακτική παρά το γεγονός ότι διάφοροι φορείς και… αμφορείς συνεχίζουν να παίζουν το παιγνίδι της Άγκυρας στη Θράκη. Εδώ, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για σλαβόφωνους και σλαβογενείς πληθυσμούς στα Βαλκάνια αναφερόμενος στους Πομάκους και τη γλώσσα τους.

Βεβαίως, η διγλωσσία που χαρακτηρίζει την τουρκική πολιτική σκηνή, κυρίως στα ζητήματα που αφορούν τη Θράκη, είναι πλέον παγιωμένη και εις γνώσιν και του τελευταίου κατοίκου της ελληνικής επικράτειας, που γνωρίζει ακροθιγώς το ζήτημα στη Θράκη.

Κι έτσι, ενώ έχουμε τις δηλώσεις Ερντογάν προ μερικών μηνών, αλλά και την είδηση περί λειτουργίας του φροντιστηρίου εντός τουρκικής επικράτειας, η ελληνική Πολιτεία αδιαφορεί για το γεγονός ότι το «καθεστώς» –σε συνεργασία πάντα με «αρμόδιους φορείς» της πατρίδας μας– «πολεμάει» το δικαίωμα των Πομάκων να μαθαίνουν και να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα.

Θα πρέπει, βεβαίως, να υπογραμμιστεί και η «συμβολή» των «γενίτσαρων» –μια και όλοι είναι Πομάκοι αλλά δηλώνουν «Τούρκοι». Ο ψευδομουφτής Μέτε, ο Τζεγκίζ Ομέρ της τουρκοφυλλάδας «Μιλλέτ» αλλά και ο γνωστός από τα καραγκιοζιλίκια του το περασμένο καλοκαίρι όταν μετέτρεψε ένα φεστιβάλ νέων Πομάκων σε τουρκομπαρόκ εκδήλωση –ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ– οι οποίοι λειτουργούν με ακραίο φανατισμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως όχι μόνο προσπαθούν να επιβάλουν τη χρήση της τουρκικής στη θέση της πομακικής σε κάθε έκφανση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των ντόπιων πομακικών πληθυσμών, αλλά δεν αντέχουν να ακούν τη λέξη «Πομάκος»… (όπως δηλαδή θα έκανε κάθε γενίτσαρος που… σέβεται τον εαυτό του).


Σχολιάστε εδώ