Το τέλος της μιζέριας και της υποταγής

Όποτε κι αν γίνουν εκλογές μέσα στο 2014 (πιο αργά δεν φαίνεται…) οι ψηφοφόροι, παρά τις παραινετικές διαπιστώσεις στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού, δεν πρόκειται να δείξουν… «ωριμότητα» και «σωφροσύνη». Αν μάλιστα οι δύο έννοιες συνδυάζονται με την επικράτηση του φόβου και την ανάδειξη στην εξουσία εκ νέου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τότε σίγουρα είναι έννοιες καταργημένες.

Ο κ. Σαμαράς στο διάγγελμά του διαβεβαίωσε ότι τα δύσκολα τέλειωσαν, ότι μπαίνουμε σε ανάπτυξη, ότι έπιασαν τόπο οι θυσίες, με αποτέλεσμα να δίνει την εντύπωση ότι είναι ηγέτης άλλης χώρας που όντως τα πράγματα πάνε μια χαρά.

Δεν είπε φυσικά τίποτα για τις χιλιάδες αυτοκτονίες, τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεων, το μαζικό κλείσιμο εταιρειών και καταστημάτων, τα σπίτια χωρίς ρεύμα, τις οικογένειες που πεινάνε χωρίς να είναι περιθωριακές, τις δουλειές που δεν υπάρχουν.

Ούτε για τα απλήρωτα δάνεια που γίνονται «κόκκινα», τους πλειστηριασμούς, τις απλήρωτες δόσεις των καρτών και τις τράπεζες που εκβιάζουν υπό το πρόσχημα της… ενημέρωσης των οφειλετών-πελατών μέσω εισπρακτικών εταιρειών. Των ίδιων οφειλετών που οι τράπεζες παρακαλούσαν να πάρουν δάνεια (καταναλωτικά, στεγαστικά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια κ.ά.) και τον παγίδευαν σε (και με) προσφορές.

Μέχρι να ξεσπάσει η κρίση εισέπρατταν κανονικά τις τοκογλυφικές τους δόσεις γιατί οι αφελείς πελάτες είχαν τα στοιχειώδη για τις υποχρεώσεις τους χρήματα.

Εδώ και τρία χρόνια δεν τα έχουν.

Ίσως μια καλή ιδέα είναι να μηνυθούν οι κυβερνήσεις για την απώλεια εισοδημάτων των πολιτών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αδυνατούν να αποπληρώσουν δάνεια, κάρτες και λογαριασμούς. Όλα αυτά, δηλαδή, που πλήρωναν μια χαρά με τα εισοδήματα που τους αφαίρεσε η πολιτική των κυβερνήσεων από το τέλος του 2009 και μετά. Ας ζητήσουν οι τράπεζες και οι ΔΕΚΟ τα χρήματα από τις κυβερνήσεις.

Αυτές δεν τα αφαίρεσαν από το λαό προκειμένου να δημιουργήσουν εκτεταμένη φτώχεια και να ισοπεδωθούμε με στόχο την προσαρμογή στο γερμανικό μοντέλο «καταναλώνατε περισσότερα απ’ όσα παράγατε και γι’ αυτό από τώρα και στο εξής θα φυτοζωείτε»;

Ο κόσμος λοιπόν, σε ό,τι εκλογές γίνουν μέσα στο 2014, θα ψηφίσει με βάση αυτά τα κριτήρια, αυτά τα δεδομένα. Όχι τα εικονικά των πλεονασμάτων, όχι των κατασκευών Στουρνάρα και άλλων σημιτοεκσυγχρονιστών που στελεχώνουν σήμερα την κυβέρνηση Σαμαρά. Και τα δεδομένα είναι συντριπτικά για όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις στελέχωσαν από το 2009 και μετά.

Όχι γιατί έκαναν λάθη. Αλλά γιατί συνειδητά επέλεξαν τον δρόμο της υποταγής στη γερμανική τιμωρητική πειθαρχία και δεν προάσπισαν τα ελληνικά συμφέροντα.

Εκτός αν είδαν τα ελληνικά συμφέροντα άμεσα προσαρτημένα στο γερμανικό άρμα και θέλησαν να ακολουθήσουν συρόμενοι από σύγχρονα άρματα των νέων Γότθων. Και έτσι να είναι, πάλι λάθος έκαναν.

Μοιάζει με τις σκηνές που αναπαράγονται στον κινηματογράφο, παλιοί βάρβαροι και σκληροί λαοί πριν δυο-τρεις χιλιάδες χρόνια να σέρνουν στα άλογα και στα άρματα τον ηττημένο ημιθανή ή νεκρό προς παραδειγματισμό των λοιπών μελλοντικών ηττημένων που παρακολουθούν, αναγκαστικά ή όχι, το δράμα άλλων που σε λίγο θα γίνει και δικό τους αν δεν συμμορφωθούν με τις αρχές και τους στόχους του νικητή. Λοιπόν, αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει.

Αρκετά κράτησε για τέσσερα χρόνια. Διέλυσε τον κοινωνικό ιστό, έσπειρε τη φτώχεια και την ανεργία, χώρισε τον κόσμο σε άτυπες τάξεις και ομάδες, γύρισε σε αρκετές περιπτώσεις τον ένα κατά του άλλου. Αντί να είναι όλοι κατά της επιβαλλόμενης λύσης.

Αν αυτό είχε συμβεί εγκαίρως η άθλια λύση θα είχε πολεμηθεί και θα είχε ηττηθεί, με απώλειες φυσικά αλλά χωρίς το

εκτεταμένο δράμα της κοινωνικής αποδιάρθρωσης που ζούμε τώρα.

Αυτή την αλλαγή θα την κάνουμε μέσα στο 2014. Και δεν πρόκειται για πολιτική. Πρόκειται για τη συλλογική και προσωπική αξιοπρέπεια και τη σωτηρία της ίδιας της χώρας.


Σχολιάστε εδώ