Σωσίβιο στην Αριστερά ψάχνουν Σαμαράς – Βενιζέλος

Υπό τον όρο, βέβαια, ότι θα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, καθότι η πολιτική αστάθεια και η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία διατηρούν ενεργό το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών εντός του 2014. Στο πλαίσιο αυτό οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος προσανατολίζονται, ορισμένοι μιλούν για οριστική απόφαση, στο να προτείνουν για το ύπατο αξίωμα προσωπικότητα από τον χώρο της Αριστεράς. Με διπλό στόχο: Πρώτον, να εγκλωβίσουν πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανακόψουν για ένα διάστημα τη δυναμική που -σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα- προϊόντος του χρόνου θα αυξάνεται. Και δεύτερον, να αποφύγουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μεταθέτοντας την κρίσιμη αναμέτρηση σε καταλληλότερο χρόνο, ενδεχομένως και στο τέλος της τετραετίας.

Σε ανύποπτο, άλλωστε, χρόνο, ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με όλα τα κόμματα στο πρόσωπο ενός ανθρώπου καταξιωμένου ο οποίος θα προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς. Ενδεικτική της αγωνίας που διακατέχει τους κυβερνητικούς εταίρους ήταν η… πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να προτείνει για το αξίωμα τον Μ. Θεοδωράκη, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συνεννόηση μαζί του. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος έχει ασκήσει κατά καιρούς ιδιαίτερα σκληρή κριτική τόσο στη σημερινή κυβέρνηση, όσο και σ’ αυτές που προηγήθηκαν, για την πολιτική άγριας λιτότητας που εφαρμόζουν κατ’ εντολήν της «τρόικας».

Χρησιμοποίησε, μάλιστα, βαρύτατους χαρακτηρισμούς όπως «υποτελείς» και «υποταγμένοι» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στις Βρυξέλλες. Όταν προ τριετίας δε, είχε ιδρύσει κίνημα με την ονομασία «Σπίθα» κηρύσσοντας ανένδοτο αγώνα κατά του Μνημονίου, είχε καταγγείλει ότι στη χώρα δρούσε ένα «συμπαγές αντεθνικό και αντιλαϊκό μέτωπο εθνικής υποτέλειας και αντιλαϊκής λαίλαπας».

Η πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου, πέραν της οργισμένης και με σκληρές φράσεις απάντησης του Μ. Θεοδωράκη, προκάλεσε απορίες κι ερωτηματικά, αλλά και επικριτικά σχόλια από όλες τις πολιτικές πτέρυγες.

Η άρνηση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, αναμενόμενη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να πτοήσει τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, αφού έχουν αποφασίσει να παραμείνουν προσανατολισμένοι προς τον χώρο της Αριστεράς αναζητώντας το πρόσωπο εκείνο στο οποίο θα συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το γεγονός ότι ανεπισήμως από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν μέσα στο 2014, αλλά αν παρά ταύτα φθάσουμε στην άνοιξη του 2015 το κόμμα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιοδήποτε πρόσωπο αν δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαρ. Τρικούπη ποντάρουν πολλά στον παράγοντα δημοσκοπήσεις. Όπως λένε, αν οι έρευνες εκείνη την περίοδο -αρχές του 2015- δείχνουν ισοπαλία, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να συναινέσει στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να αποφύγει το ρίσκο των εκλογών. Στο πλαίσιο του κυβερνητικού δόγματος «αριστερός πρόεδρος για να αποφύγουμε τις εκλογές» είχε συζητηθεί παλαιότερα το όνομα του Φ. Κουβέλη, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες θα συμφωνούσαν στην Κουμουνδούρου.

Μόλις πρόσφατα από κυβερνητικούς κύκλους κυκλοφόρησε το σενάριο περί πιθανής υποψηφιότητας της επιτρόπου Μ. Δαμανάκη, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι οι σχετικές φήμες είχαν βάση αληθείας ή επρόκειτο απλώς για ένα ακόμη «τεστ» με… διαγωνιζόμενο τον ΣΥΡΙΖΑ. Η περίπτωση του Μ. Γλέζου, που συζητήθηκε σε κάποια φάση στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει αποκλειστεί. Εκτός από το προχωρημένο της ηλικίας του και τα προβλήματα υγείας υπάρχει και η κατηγορηματική άρνησή του.

Είναι πολύ πιθανό πάντως τα ονόματα που ακούστηκαν ή πρόκειται να ακουστούν τους προσεχείς μήνες από την πλευρά της κυβέρνησης, να εξυπηρετούν άλλο σκοπό. Δηλαδή, να λειτουργούν ως προπέτασμα καπνού ούτως ώστε η προσοχή των κομμάτων, αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης, να μη στραφεί στα πρόσωπα των πραγματικών υποψηφίων. Για παράδειγμα, το 2005 το επιτελείο του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή είχε σκοπίμως στρέψει τις «υποψίες» στο πρόσωπο του Νίκου Κωνσταντόπουλου, προκειμένου να κλείσει χωρίς προσκόμματα η συμφωνία με τον Κ. Παπούλια.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ