Συνεχίζει το πρόγραμμα ο Σενέρ…

Ο διπλωμάτης συνοδευόταν από τον υποπρόξενο Μουράτ Ερτάς (για να μαθαίνει), τον ψευδομουφτή Αχμέτ Μέτε (για να μην ξεχνάει) και τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεμπέκ (για να θυμάται)…

***

Περί τουρκολογίας….

Συνέδριο πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες στο πανεπιστήμιο Βαγιαζήτ στην Άγκυρα με θέμα «Δ. Θράκη: από το παρελθόν στο παρόν»…

Μη φανταστείτε όμως ότι ήταν καμιά επιστημονική ημερίδα. Παρουσίαση του παράνομου τουρκοσυλλόγου «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» ήταν. Γιʼ αυτό πήγε και ο πρόεδρός της Αχμέτ Κουρτ και ενημέρωσε για τη… σπουδαία δουλειά που κάνει η «ΤΕΞ» στη Θράκη…

Επίσης συμμετείχαν και 45 μέλη της ίδιας οργάνωσης. Εμ, κάποιοι έπρεπε και να χειροκροτούν…

***

Περί τουρκολογίας το ανάγνωσμα

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο ιστορικός-συγγραφέας Ρετζέπ Πατσαμάν, ο οποίος θα πρέπει να πούμε πως κατάγεται από την ελληνική Θράκη και είναι υπάλληλος της Διεύθυνσης Απόδημων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων.

Θαυμάσια καριέρα…

***

Βόλτα, μετά το «συνέδριο»

Φυσικά οι «ΤΕΞ»ανοί μετά το συνέδριο επισκέφτηκαν τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Προφανώς για να «στανιάρουν» ιδεολογικώς…

***

Πού πας καραβάκι…

Ε, εδώ που τα λέμε, έπρεπε να ανταμειφθεί. Και οι Τούρκοι κάτι τέτοια δεν τα αφήνουν. «Καλοπληρωτές» να τους πω… – θα τους πω.

Έτσι, λοιπόν, μετά τις δηλώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου περί της μεγαλοσύνης του Κεμάλ και του μεγάλου έργου ειρήνης που άφησε πίσω του, έρχεται και η ανταμοιβή από το τουρκικό κράτος.

Έλαβε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα (μάζευε κι ας είναι και ρόγες) από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη για την προσφορά του στην… οικολογία.

Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου απένειμε αυτή την τιμητική διάκριση στον Οικουμενικό Πατριάρχη «για τον πρωτοποριακό ρόλο του σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα, όπως η προστασία της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας στον κόσμο, την παροχή καθαρού πόσιμου νερού, αλλά και για τη δράση του στην ευαισθητοποίηση ως προς την κλιματική αλλαγή».

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη τιμητική διάκριση που δέχεται από την Τουρκία…

***

Η δικαιολογία

Γιατί αποφάσισε το πανεπιστήμιο να τον τιμήσει; Διότι σύμφωνα με τη δήλωση του πρύτανη: «Συνειδητοποίησε ότι ο Πατριάρχης δεν είχε λάβει ποτέ ανάλογο τιμητικό βραβείο από τουρκικό πανεπιστήμιο, παρά το γεγονός ότι τον έχουν τιμήσει πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Λίγο αφελής η δικαιολογία, αλλά τι να κάνεις…

***

Ο λόγος

Φυσικά ο λόγος είναι άλλος και λίγο πολύ γνωστός. Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και πήγε και στο «σπίτι» του Κεμάλ – πρωτότυπο.

Φεύγοντας έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων: «Νοιώθουμε χαρά που επισκεπτόμαστε την ανακαινισμένη οικία στη Θεσσαλονίκη του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Ατατούρκ. Ευχόμενοι ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του, ικετεύουμε τον Μεγαλοδύναμο οι μεταρρυθμίσεις του να ζουν για πάντα και ο λόγος του «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στην Οικουμένη» όσο περνάει ο χρόνος να γίνεται πραγματικότητα. Με τις ευλογίες μας».

Και με τις υγείες μας…

***


Σχολιάστε εδώ