ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Η ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ;

Αυτός ο ποδοσφαιριστής, μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν ο πρώτος μιας «αφαίμαξης» του ιστορικού Πανιωνίου, που στην πορεία αποδείχτηκε καταστροφική για την ποδοσφαιρική Νέα Σμύρνη και θα το εξηγήσω.

Η ΑΕΚ, πρωτοπόρος στις σχέσεις με τον Πανιώνιο, κατάφερε με διάφορους τρόπους να αποκτήσει τον πρώτο Έλληνα σκόρερ -κατά την περίοδο της μεταγραφής του- Γιώργο Δέδε, αλλά και τους εκπληκτικούς πλάγιους μπακ Γιώργο Σκρέκη, Βίκτωρα Θεοφιλόπουλο, τον Μπάμπη Ιντζόγλου και στη συνέχεια (με αλχημείες των κανονισμών της ΕΠΟ…) τον ανήλικο Θωμά Μαύρο. Ένα αστέρι που ακόμη εξακολουθεί -στην στατιστική των σκόρερ- να λάμπει. Τελευταία σοδειά της «Ένωσης» από τη Νέα Σμύρνη ήταν οι Μάκος και Κοντοές, ποδοσφαιριστές ικανοί αλλά όχι του βεληνεκούς όσων ήδη σημειώθηκαν.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο κόλπο με την κυριαρχία των Βαρδινογιάννηδων. Είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Βαρδινογιάννης (ο καπετάνιος), πριν μπλέξει με την «πράσινη» ΠΑΕ, παρακολουθούσε αγώνες του Πανιωνίου. Μάλιστα αγόραζε εισιτήριο διαρκείας! Οπότε, μάλλον θεώρησε φιλικό σωματείο τους «κυανέρυθρους» και ότι μπορούσε με άνεση να πάρει όποιον και όσους ήθελε από τη Νέα Σμύρνη σε εξαιρετικά ευνοϊκές τιμές.

Πρώτος στη λίστα ήταν ο κορυφαίος νεαρός κυνηγός Δημήτρης Σαραβάκος. Οι παλιάς κοπής φίλαθλοι (θα) θυμούνται το άγχος του πρώτου μπαράζ το οποίο υποχρεώθηκε να δώσει στο γήπεδο του Βόλου ο Πανιώνιος, προκειμένου να μείνει στην κατηγορία. Αντίπαλος ο Μακεδονικός του μακαρίτη Θωμά Βουλινού, ομάδα που προηγήθηκε με τον Καραμίχαλο. Στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Σαραβάκος, ο Πανιώνιος ανέτρεψε την κατάσταση και παρέμεινε στην κατηγορία. Την επομένη του δραματικού αγώνα ο Σαραβάκος πήγε στον Παναθηναϊκό και ο Καραμίχαλος… στον Πανιώνιο. Το πόσο χρήσιμος αποδείχτηκε ο Σαραβάκος στην ομάδα του Βαρδινογιάννη είναι σε όλους γνωστό.

Όσοι «νεοσμυρνιοί» ποδοσφαιριστές μεταγράφηκαν ακολούθως στην Παιανία, δημιούργησαν μικρά και μεγάλα δράματα στον σύλλογο. Για τον Σπύρο Μαραγκό κηρύχτηκε «πόλεμος» διοικήσεων. Οι Φύσσας και Βόκολος φόρεσαν την πράσινη φανέλα (και αμέσως της Εθνικής) χωρίς να το πολυκαταλάβουν. Οι Τζιώλης και Μάντζιος, έχει ακουστεί ότι, κερδήθηκαν από τον καπετάνιο σε μια παρτίδα παιγνίου με τον Μπέο. Ο Λαγωνικάκης ήταν χρήσιμος και έπρεπε να μεταγραφεί, καθότι εκείνη την περίοδο είχε σκοράρει δύο φορές (το παλιόπαιδο…) στο ματς ΠΑΟ – Πανιώνιος 1-3 επί Μάρκοβιτς. Όσο για την μετά Βαρδινογιάννη εποχή; Μάλλον η σχέση έχει διαταραχτεί, αφού μόνο δύο πλάγιοι μπακ με το ίδιο επώνυμο πήγαν στον ΠΑΟ. Οι Σπυρόπουλοι!

Θα αναρωτηθείτε πώς και γιατί «ξέθαψα» σήμερα παλιές δυσάρεστες (για Νέα Σμύρνη) καταστάσεις. Υπάρχει λόγος. Οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πανιώνιος, μετά από μπόλικες δεκαετίες που είχε «ξεπουλήσει» τον Αναστόπουλο, εδώ και δύο χρόνια αποτελεί τον βασικό «πελάτη» του Ολυμπιακού. Έδωσε -αντί πινακίου φακής όπως ακούγεται στην Πλατεία…- Μανιάτη, Σάμαρη, Σιόβα, όλοι τους στελέχη σήμερα της εθνικής ομάδας και σε άριστη ηλικία για μπάλα, ενώ ετοιμάζεται να προσφέρει τον Αυλωνίτη, τον Ντούνη και -σημειώστε το όνομα- τον Κολοβό, ο οποίος θεωρείται ικανός να γράψει καταπληκτική καριέρα στα γήπεδα.

Τι συμπέρασμα βγαίνει; Μα, διάβολε, ότι ο Πανιώνιος ήταν και εξακολουθεί να είναι «υπηρέτης» αφεντάδων του πρωταθλήματος, οι οποίοι χρειάζονται έτοιμα και με ταλέντο φιντάνια.


Σχολιάστε εδώ