«Μεγάλες Προσδοκίες» από το 2014

Τα έργα που αφορούν βελτίωση υποδομών (όπως το δίκτυο αποχέτευσης στο Ε΄ Διαμέρισμα) αλλά και της εικόνας της πόλης (ανακατασκευή του παραλιακού «μετώπου» στο λιμάνι και τους κάθετους προς αυτό οδικούς άξονες, πλατεία Πηγάδας, πλατεία Αλεξάνδρας, παραλία Πασαλιμανιού, κατασκευή ποδηλατόδρομου στις γραμμές του ΟΣΕ από Άγ. Διονύσιο μέχρι Λεύκα, ανακατασκευή πλατείας Λεγάκη στα Καμίνια και διαμόρφωση πάρκου στον χώρο των μύλων Μοίρα που κατεδαφίζονται κ.λπ.). Υπάρχουν επίσης τα μεγάλα έργα όπως η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι το λιμάνι, η κατασκευή της υπόγειας οδικής αρτηρίας που θα ξεκινάει από το Φάληρο, θα περνάει κάτω από το λιμάνι και θα «βγαίνει» στην Ακτή Βασιλειάδη, η διαμόρφωση του χώρου γύρω από το ΣΕΦ και η ανάδειξη των Μακρών Τειχών.

Για όλα αυτά τα έργα έχουν ξεκινήσει οι μελέτες προκειμένου να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ίσως σε κάποιους να φανούν ως προεκλογικά «πυροτεχνήματα». Όμως τα μεν πρώτα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται αφού έχουν εγκατασταθεί οι εργολάβοι ενώ τα δεύτερα βρίσκονται στο στάδιο των μελετών. Όμως τα τελευταία έργα στην πόλη έγιναν επί δημαρχίας του αείμνηστου Γιάννη Παπασπύρου με την κατασκευή γιγαντιαίου αποχετευτικού συστήματος και την αναμόρφωση της παραλίας της Πειραϊκής. Από τότε έργα έγιναν πέρυσι και πρόπερσι κι αυτά από τα συνεργεία του δήμου. Τα σημαντικότερα από τα έργα αυτά είναι η διαμόρφωση τουλάχιστον 10 χώρων που ήταν χωματερές σε παιδότοπους και πάρκα (όπως το οικόπεδο του ΙΚΑ απέναντι από το παλαιό ταχυδρομείο, το οικόπεδο του ΟΣΚ στην οδό Χατζηκυριακού, το άλλο οικόπεδο του ΟΣΚ στην Τζαβέλλα) η κατασκευή νέων βρεφονηπιακών σταθμών (όπως αυτόν στο Νέο Φάληρο που παραχωρήθηκε από τους ΗΣΑΠ, που φιλοξενεί 150 παιδιά) η ανακατασκευή 30 παιδικών χαρών και η δημιουργία 10 νέων, σʼ όλα τα Διαμερίσματα, η κατασκευή του πάρκου Δηλαβέρη, η οριστική απόκτηση του κτιρίου-φαντάσματος της Ραλλείου, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, μετά από εκκρεμοδικία 45 χρόνων, η οριστική απόκτηση του στρατοπέδου Παπαδογεωργή, η απόκτηση του στρατοπέδου Σακελίωνα, η συμφωνία με τον ΟΛΠ για την παραχώρηση στον δήμο της Παγόδας και της έκτασης στο Παλατάκι κ.λπ. Μεγάλο επίτευγμα όμως της Δημοτικής Αρχής Μιχαλολιάκου είναι η καθαριότητα. Ο Πειραιάς είναι από τις καθαρότερες, αν όχι η καθαρότερη, πόλη της χώρας. Εκεί που παλαιότερα «κολυμπούσε» στα σκουπίδια.

Πολλοί –και ιδίως η αντιπολίτευση– καταλογίζουν στον δήμαρχο αυταρχισμό, μονοδιάστατη πολιτική και εμμονές σε διάφορα θέματα (όπως η απόφασή του να μην επιτρέψει την πώληση διάφορων προϊόντων χωρίς μεσάζοντες). Κανένας όμως δεν αμφισβητεί ότι ο Β. Μιχαλολιάκος είναι από τους ελάχιστους δημάρχους ο οποίος «περπατά» καθημερινά στην πόλη, βρίσκεται από το πρωί μέχρι το βράδυ στο γραφείο του και δεν λείπει ούτε Κυριακές ούτε αργίες από τον Πειραιά. Όπως και ότι προσπαθεί με όποια μέσα διαθέτει, ακόμα και με την καλή σχέση που έχει με τον πρωθυπουργό, να προωθήσει θέματα της πόλης. Κάπως έτσι κατάφερε να πετύχει την επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου. Κάποιοι είπαν ότι είναι περιττή πολυτέλεια, κάποιοι άλλοι μίλησαν για «πεταμένα λεφτά». Όμως η λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου έδωσε πολλά στην πόλη. Ο… λογαριασμός βέβαια για όλα θα βγει στο τέλος. Τον Μάιο που θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές. Εκεί θα φανούν όλα.

****

// Όλος ο Πειραιάς, υπουργοί, βουλευτές, σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και το ιερατείο της πόλης παραβρέθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Μητρόπολη Πειραιά στον ναό της Αγίας Τριάδας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στον κατάμεστο ναό παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές Κ. Κατσαφάδος και Π. Μελάς, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Χρήστου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Ξυπολιάς, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Στ. Μανουσάκης με το μέλος του ΔΣ Τάκη Δέγλερη και πολλοί άλλοι.

// Χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες προηγούμενων ετών (σ.σ.: τότε που τα χρήματα έρρεαν στον δήμο αλλά κανένας δεν φρόντισε να τα αξιοποιήσει), υποδέχθηκε ο Πειραιάς τον νέο χρόνο. Με λίγα πυροτεχνήματα έγινε η υποδοχή του 2014, γιορτάστηκε δηλαδή η μοναδική στιγμή, η μία στιγμή που συναντάται ο παλιός χρόνος με τον καινούργιο. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς οι αρχές της πόλης και πλήθος επισήμων παρέστησαν στην καθιερωμένη δοξολογία ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί μετέβησαν στο δημαρχείο όπου ο δήμαρχος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος πήγε με καθυστέρηση στο δημαρχείο γιατί ήταν στο Προεδρικό Μέγαρο για τις καθιερωμένες ευχές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην ομιλία του ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στο έργο της Δημοτικής Αρχής.

// Πολλοί Πειραιώτες έσπευσαν στο δημαρχείο την Πρωτοχρονιά για να ευχηθούν «Χρόνια Πολλά» στον δήμαρχο που γιόρταζε.

// Μία ώρα μετά την αλλαγή του χρόνου όποιος Πειραιώτης επιχείρησε να διασχίσει τη λεωφόρο Αθηνών-Πειραιώς κυριολεκτικά «μαρτύρησε». Ένα «τσουνάμι» αυτοκινήτων είχε κατακλύσει δρόμο και πεζοδρόμια και ειδικά μετά τον Ταύρο (τη γέφυρα της Χαμοστέρνας) που βρίσκονται τα διάφορα νυχτερινά κέντρα δεν… έπεφτε καρφίτσα! Από τον Ταύρο στην Ομόνοια ένα ΙΧ χρειαζόταν μία ώρα περίπου για να πάει!

// Στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά (Καμίνια, Παλιά Κοκκινιά, Μανιάτικα) το ρεβεγιόν έγινε στα σπίτια. Πολλές οικογένειες συγκεντρώθηκαν σε σπίτια φίλων ή συγγενών κι ο καθένας έβαλε από κάτι. Άλλος το ένα φαγητό, άλλος το άλλο φαγητό, άλλος τις πίτες, άλλος τα γλυκά, άλλος τα κρασιά. Έτσι πέρασαν όμορφα την Πρωτοχρονιά οικογένειες που άλλες χρονιές στριμώχνονταν σε κέντρα και διάφορα άλλα ποικιλώνυμα μαγαζιά αμφίβολης ποιότητας, ξοδεύοντας έναν… σκασμό χρήματα. Είναι κι αυτό μια συνέπεια της κρίσης που θα μας… βγει σε καλό, θα μάθουμε να γιορτάζουμε λιτά μεν, αλλά ανθρώπινα. Τις παλαιότερες εποχές, τη δεκαετία του ʼ60 και του ʼ70 δεν γνωρίζαμε στον Πειραιά τι θα πει ρεβεγιόν. Όλες οι οικογένειες μαζεύονταν σε σπίτια συγγενικά και φιλικά και διασκέδαζαν με την ψυχή τους! Και παλαιότερα διασκέδαζαν ακόμα περισσότερο με ψωμί, ελιές και κρασί! Την καλή διάθεση δεν τη φέρνουν η χλιδή, τα λεφτά και τα πλούσια εδέσματα. Η ανθρωπιά τη φέρνει και η σιγουριά ότι ο διπλανός σου σε αντιμετωπίζει σαν άνθρωπο και όχι σαν… πορτοφόλι.

// Με την υποστήριξη του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων που είναι και ο Πολιτιστικός Χορηγός του, λειτουργεί το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του δήμου Πειραιά από τις 13 Δεκεμβρίου 2013 και θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι και την Τρίτη (Πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι).

Σε καθημερινή βάση μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, από τις 16:00 έως τις 20:00 και κάθε Σαββατοκύριακο από τις 11:00 έως τις 14:00 και από τις 16:00 έως τις 20:00 στην ονειρεμένη Παραμυθούπολη του Αϊ-Βασίλη παρουσιάζεται πολυποίκιλο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα θεατρικά και εικαστικά δρώμενα.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης σε δήλωσή του τόνισε «σας προσκαλούμε όλους, μικρούς και μεγάλους να ψυχαγωγηθείτε και να διασκεδάσετε δίνοντας πνοή στον μοναδικό μας στόχο: Να ενωθούμε όλοι με ένα χαμόγελο ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που όλοι μας βιώνουμε τις δυσμενείς συνθήκες της οικονομικής κρίσης».

// Η έγκαιρη κινητοποίηση και ο συντονισμός της Αντιπεριφέρειας Νήσων, του υπουργείου Υγείας και του Λιμενικού έσωσαν τη ζωή 16χρονου από την Αίγινα, ο οποίος το απόγευμα της Παρασκευής μετά τα Χριστούγεννα κινδύνευσε σοβαρά από επιπλοκή της υγείας του. Ο 16χρονος μαθητής πήγε στο νοσοκομείο του νησιού όπου διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως σε μεγαλύτερη μονάδα με εντατική, για να έχει πιθανότητες να σωθεί. Ειδοποιήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Δημ. Κατσικάρης, ο οποίος κινητοποίησε το Λιμενικό και το ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο ασθενής να μεταφερθεί με σκάφος του ΛΣ ταχύτατα στον Πειραιά, όπου τον ανέμενε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο Κρατικό Νίκαιας που ήταν σε ετοιμότητα. Εκεί αντιμετωπίστηκαν αμέσως από τους γιατρούς τα προβλήματα που παρουσίαζε και βρίσκεται εκτός κινδύνου.

// O βραβευμένος συνθέτης της νεότερης γενιάς, με σημαντική παρουσία στους χώρους του θεάτρου και του κινηματογράφου, ο Σταύρος Γασπαράτος, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το ομορφότερο θέατρο της Ελλάδας, με την multimedia συναυλία με surround ήχο και Videos που αλληλεπιδρούν με τη μουσική, παρουσιάζοντας τα «Επτά θανάσιμα αμαρτήματα | Seven», την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014 (ώρα έναρξης συναυλίας 21.00).

Τα «Επτά θανάσιμα αμαρτήματα | Seven» αποτελούν τη συνέχεια του ομώνυμου έργου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 2011 σε χορογραφία-σκηνοθεσία της Αγγελικής Στελλάτου και σύλληψη-μουσική του ιδίου.

// Με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Κηφισιάς Νίνας Βλάχου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του «Εκάλη Κλαμπ» την περασμένη εβδομάδα ημερίδα για τα αδέσποτα ζώα. Στην ημερίδα παρέστησαν και ανέλυσαν τις πτυχές του προβλήματος εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης και της ΤΑ. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση έκανε η δράση του ΠΕΣΥΔΑΠ με το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) που παρουσίασε ο πρόεδρός του Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ δέχθηκε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τις δραστηριότητες του ΔΙΚΕΠΑΖ και ανέλυσε διεξοδικά τις ενέργειες και τη λειτουργία του ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αρνητική έως εχθρική στάση του υπουργείου Γεωργίας απέναντι στα αδέσποτα ζώα.

Να σημειώσουμε ότι μετά τη διαπίστωση των ωφελειών που έχουν οι ΟΤΑ, που είναι ενταγμένοι στον ΠΕΣΥΔΑΠ, άλλοι τρεις δήμοι έκαναν αίτηση για να γίνουν μέλη του. Παράλληλα από τον νέο χρόνο ενεργοποιείται και πάλι, και μάλιστα με εμφαντικό τρόπο, ο Δήμος Περιστερίου.

// Το προεκλογικό κλίμα έχει «ανάψει» για τα καλά στον Κορυδαλλό. Οι «υπόγειες διαδρομές» και τα χτυπήματα κάτω απʼ τη μέση άρχισαν. Ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Δημόπουλος, που ανεξαρτητοποιήθηκε, είδε την περασμένη Κυριακή δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν το έργο του στον δήμο και άφηναν υπονοούμενα για το πού βρίσκει πόρους να εμφανίζεται ως «δελφίνος» κ.λπ.

Ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης ετοιμάζεται κι αυτός για τις εκλογές, δηλώνει αισιόδοξος, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Μελάς, πιστεύουν ότι το 2014 θα είναι η δική τους ώρα! Από κει και πέρα ρόλο θέλει να διαδραματίσει και ο Γιάννης Διάκος που έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και φιλοδοξεί να συσπειρώσει τις ψήφους της Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί στάση αναμονής και μάλλον προσανατολίζεται, όπως και στους περισσότερους δήμους, να ανακοινώσει τι θα κάνει προς το τέλος του μήνα.


Σχολιάστε εδώ