Κι όμως, ελπίζει…

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για το 2014 λέγοντας ότι η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο, θα βγει στις αγορές, θα δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης και θα υπάρξει ανάσχεση της ανεργίας. Υπογράμμισε ακόμη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιστρέψει στην κοινωνία και κυρίως στις τάξεις που αδικήθηκαν περισσότερο από την πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση και ότι το 2014 θα είναι χρονιά χωρίς την «τρόικα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατηγορεί το πολιτικό προσωπικό που κυβέρνησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ότι παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές, επισημαίνει ότι το 2014 θα είναι η χρονιά που «θα βάλουμε τέλος στα Μνημόνια», που «η δημοκρατία θα νικήσει τον αυταρχισμό» και που «οι ανάγκες των ανθρώπων θα μπουν πάνω από τις ανάγκες των δανειστών». Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «ψεύτικες υποσχέσεις» τόσο τα περί ανάκαμψης της κυβέρνησης όσο και τα περί ανατροπής του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 2014.

Επιφυλάξεις

Τα δύσκολα για την κυβέρνηση θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού στις 15 Ιανουαρίου, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της «τρόικας» για έναν νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων. «Αγκάθια» το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, το δεύτερο κύμα κινητικότητας, αλλά και το δημοσιονομικό κενό για το 2014 μετά και τις μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τον ΦΠΑ στην εστίαση. Από το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι το όποιο κενό θα αντιμετωπισθεί με διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα κι όχι με περικοπές μισθών και συντάξεων. Ο Γ. Στουρνάρας μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο δανεισμό και θα βγει στις αγορές το Β΄ εξάμηνο του 2014, κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα νέου Μνημονίου. «Προσπαθεί να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που σημείωσε ότι δεν μπορεί να μιλάει για ανάπτυξη, ανάσχεση της ανεργίας και έξοδο στις αγορές όταν ένας μεγάλος αριθμός -διαρκώς αυξανόμενος- πολιτών αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Διαφορετικού είδους είναι οι επιφυλάξεις που διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, που ναι μεν διαπιστώνει τις θετικές προοπτικές της χώρας, προειδοποιεί ωστόσο ότι αυτές είναι πιθανό να τεθούν σε κίνδυνο αν οξυνθεί το πολιτικό κλίμα δεδομένου ότι το 2014 είναι χρονιά εκλογών. Η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε.

«Προβοκάτσια»

Οι εξήντα σφαίρες από Καλάσνικοφ στην κατοικία του γερμανού πρέσβη ήρθαν να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις των Αρχών για αναζωπύρωση της τρομοκρατίας και τις ανησυχίες στην κυβέρνηση για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Πόσω μάλλον που το χτύπημα δείχνει καλά οργανωμένο και έμπειροι οι χειριστές των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν. Η επίθεση καταδικάσθηκε από κυβέρνηση και κόμματα, ενώ πολιτική και πολιτειακή ηγεσία προσπάθησαν να αμβλύνουν τις δυσμενείς εντυπώσεις και προς την πλευρά του Βερολίνου. Ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι οι τρομοκράτες, πέραν των άλλων, είχαν στόχο να «τραυματίσουν» την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας διεθνώς. Ο Β. Βενιζέλος μίλησε για «άνανδρη πράξη», ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «προβοκάτσια» και πως στόχος των δραστών είναι να συκοφαντήσουν το λαϊκό κίνημα. Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Αντιτρομοκρατική είναι πενιχρά και μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν ως προς την ταυτότητα των τρομοκρατών. Θετική ήταν η ανταπόκριση των γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης για τους χειρισμούς των ελληνικών Αρχών.

Ενδείξεις…

Νέος κύκλος διώξεων στην υπόθεση με τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, με αφορμή και τα όσα συνταρακτικά αποκάλυψε στη διάρκεια της απολογίας του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντ. Κάντας. Ο τελευταίος κατονόμασε μια σειρά προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και τα οποία θα κληθούν σταδιακά από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς να δώσουν εξηγήσεις και διευκρινίσεις. Ήδη συνελήφθη και κλήθηκε σε απολογία ο εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας Δ. Παπαχρήστος. Με φόντο τις εξελίξεις αυτές σημειώθηκε κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να τονίζει ότι από την κατάθεση του Αντ. Κάντα προκύπτουν ενδείξεις δικομματικής διαπλοκής που ενδεχομένως να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Απαντώντας η Νέα Δημοκρατία σημείωσε ότι πρώην συνεργάτες του Ά. Τσοχατζόπουλου και του Αντ. Κάντα έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε εμμέσως και στην παρουσία του Ν. Κωνσταντόπουλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντ. Κάντα, πριν από μερικά χρόνια.

«Ρέπει…»

Την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο σχετικός νόμος επέβαλε το δικαστήριο στον Μιχ. Λιάπη (απών από τη δίκη) για την πρωτοφανή πράξη του να κυκλοφορεί με Ι.Χ. με πλαστές πινακίδες, χωρίς ασφάλεια και δίπλωμα οδήγησης. Τέσσερα χρόνια εξαγοράσιμα, που θα του στοιχίσουν 73.000 ευρώ, συν 3.000 πρόστιμο. Ο εισαγγελέας ήταν σε βάρος του καταπέλτης, έκανε λόγο για «επικίνδυνο άτομο που ρέπει προς το έγκλημα» και ότι προσχεδίασε την πράξη του ενώ ενήργησε και με δόλο. Οι συνήγοροί του μίλησαν για απερισκεψία και ανοησία, αλλά δεν… έπεισαν το δικαστήριο. Λόγω της κατακραυγής, ο πρώην υπουργός είχε επιστρέψει εσπευσμένα από τη Μαλαισία, αλλά μετά την καταδίκη του αναχώρησε απτόητος για την Ευρυτανία. Η συμπεριφορά του έχει προκαλέσει τα επικριτικά σχόλια του πολιτικού κόσμου, ενώ εξοργισμένοι μαζί του είναι στη Νέα Δημοκρατία.


Σχολιάστε εδώ