Επικίνδυνες ακροβασίες στην Τουρκία

Έτσι, η σύγκρουση αυτή που ξεκίνησε ως μία διερεύνηση οικονομικοπολιτικών σκανδάλων μετατρέπεται τελικά σε μία υπαρξιακή σύγκρουση για την ίδια την Τουρκία, καθώς όλοι οι πόλοι εξουσίας συγκρούονται σε έναν αγώνα που δεν δείχνει να έχει περιθώρια συμβιβασμών.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ έγινε με αφορμή τις καταγγελίες και του στενού συμβούλου του Ερντογάν Γιαλτσίν Ακντογκάν ότι «υπήρξε συνομωσία εναντίον του Στρατού, της ΜΙΤ, των κρατικών τραπεζών και της λαϊκής εντολής» και ότι «εκατοντάδες αξιωματικοί που καταδικάστηκαν για τη συνομωσία εκτροπής του Ερντογάν, είχαν ενοχοποιηθεί από ομάδες με πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, που ενορχήστρωσαν την υπόθεση των σκανδάλων εναντίον του Ερντογάν…»

Είναι πλέον προφανές ότι ο Τ. Ερντογάν βρίσκεται σε δεινή θέση και επιχειρεί να πιαστεί από οπουδήποτε προκειμένου να διασωθεί από ένα τσουνάμι αποκαλύψεων για σκάνδαλα που έγιναν με πρωταγωνιστές ακόμη και ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντός του, που πιθανόν να ακουμπούν ακόμη και τους γιους του.

Έτσι ξαφνικά ο Τ. Ερντογάν σε μία κίνηση απελπισίας, επιχειρεί να αναζητήσει τη στήριξη του στρατιωτικού κεμαλικού κατεστημένου και των πιο χαρακτηριστικών εκπροσώπων του, των στρατιωτικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του πρώην συμμάχου του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αυτή όμως η κίνηση περιπλέκει πολύ την ήδη ευαίσθητη κατάσταση στην Τουρκία. Ο Στρατός και το κεμαλικό κατεστημένο, που ξεδοντιάστηκε ουσιαστικά μέσα σε μερικούς μήνες από τους δικαστές και τους αστυνομικούς που ελέγχονται από τον Φ. Γκιουλέν, περιμένει και υπομένει όλο αυτό το διάστημα τη διαπόμπευση κορυφαίων αξιωματικών, όπως του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ι. Μπασμπούγ, ο οποίος κρατείται στις φύλακες για την υπόθεση «Βαριοπούλα» και παρακολουθεί την αντικατάσταση του κοσμικού κράτους από ένα όλο και πιο ισλαμικό σύστημα εξουσίας…

Το κεμαλικό κατεστημένο έχει κάθε λόγο να επενδύει τώρα στον αγώνα αλληλοεξόντωσης δύο μεγάλων του εχθρών, του Τ. Ερντογάν και του Φ. Γκιουλέν.

Ο Τ. Ερντογάν ελπίζει ότι θα χρησιμοποιήσει τον Στρατό για να εξουδετερώσει τους δικαστές που ξεσκεπάζουν τώρα τα δικά του σκάνδαλα. Είναι όμως οι ίδιοι δικαστές που πριν τρία χρόνια έστειλαν την ηγεσία του Στρατού στη φυλακή εξυπηρετώντας έτσι τον Τ. Ερντογάν να κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα για την προώθηση της απόλυτης πολιτικής ηγεμονίας του στην Τουρκία.

Εάν βεβαίως η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή του Στρατού εναντίον των δικαστών, θα υποχρεωθεί αμέσως μετά να αποκαταστήσει πλήρως όλους αυτούς τους αξιωματικούς τους οποίους όμως για το ΑΚΡ και ο Τ. Ερντογάν αποτελούν θανάσιμη απειλή.

Συγχρόνως όμως, αν το ΑΚΡ επιχειρήσει να υλοποιήσει τις απειλές του για σημαντικές αλλαγές στο δικαστικό σύστημα με στόχο προφανώς να το ελέγξει πλήρως και να περιορίσει την επιρροή των Γκιουλενιστων, τότε θα προκληθεί σύγκρουση όχι μόνο με την αντιπολίτευση και το κοσμικό κατεστημένο της Τουρκίας αλλά ακόμη και με τη «σειρά» των κεμαλικών αξιωματικών που θα έχουν μόλις αποφυλακισθεί και θα επιδιώξουν να αποτρέψουν την ενίσχυση και την πλήρη επικράτηση του Ερντογάν.

Και τότε τα διδάγματα της Αιγύπτου και της σύγκρουσης του Στρατού με τον ισλαμιστή Πρόεδρο Μόρσι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα επικίνδυνο μοντέλο και για την ίδια την Τουρκία.…

Κωσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ