Δεν βλέπει το ναρκοπέδιο ο Σαμαράς

Στην κυβέρνηση στοχεύουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν ούτως ώστε να βελτιώσουν τις προοπτικές της οικονομίας και σε δεύτερο επίπεδο να αντιστρέψουν το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. «Ευκαιρίες» όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, η αποφυγή νέων μέτρων, οι ρυθμίσεις για το δημόσιο χρέος έστω και υπό τη μορφή εξαγγελίας. Παράλληλα, θα επιχειρήσουν να υποβαθμίσουν την απειλή των κινδύνων που ελλοχεύουν και να περιορίσουν τις όποιες παρενέργειες. Η πολιτική αστάθεια, η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι δημοσκοπήσεις σχηματίζουν ένα «τρίγωνο διαβόλου» και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα δεδομένα της χώρας και η αισιοδοξία του στηρίζεται σε δύο άξονες: Έξοδος από το Μνημόνιο – Απαλλαγή από την «τρόικα». Προαπαιτούμενα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η επιστροφή στην ανάπτυξη και δευτερευόντως η ανάσχεση της ανεργίας. Στο μήνυμά του για το 2014, ο κ. Σαμαράς δήλωσε βέβαιος για όλα τα παραπάνω, ανεξαιρέτως, χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους. Αν το πιστεύει πραγματικά ή επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας σε μία χώρα που το 50% των κατοίκων της θέλει να μεταναστεύσει, αυτό είναι άλλης τάξης πρόβλημα. Γεγονός είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν (ή θέλουν να πιστεύουν) ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα υπάρχει μία ακολουθία θετικών εξελίξεων: Θα επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και θα ανακοινωθεί, ενδεχομένως και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η διανομή του 70% σε κατηγορίες πολιτών που έχουν αδικηθεί ή πληγεί περισσότερο από την πολιτική των τελευταίων χρόνων. Ακόμη, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής – μείωση των επιτοκίων) που θα ολοκληρωθούν μετά τις εκλογές.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν ότι αν πληρωθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις θα μπορέσει ο κ. Σαμαράς να εξαγγείλει το τέλος των Μνημονίων και την αποχώρηση της «τρόικας»… Παράλληλα, πιστεύουν ότι οι εξελίξεις αυτές θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του κλίματος και σε συνδυασμό με τη θετική δημοσιότητα που θα προσφέρει η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιστρέψουν τις τάσεις στις δημοσκοπήσεις. Εκεί ακριβώς δεν αποκλείεται ο κ. Σαμαράς να κάνει δεύτερες σκέψεις ακόμη και για τριπλές εκλογές.

Τα σχέδια της κυβέρνησης απειλούν να τινάξουν στον αέρα δύο αστάθμητοι παράγοντες και μία αβεβαιότητα. Η πολιτική αστάθεια λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που καθιστά θρίλερ τις ψηφοφορίες στη Βουλή καθώς και η αλλαγή κλίματος στις δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι παρά τις αναταράξεις που υπάρχουν, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει ενωμένο να στηρίζει την κυβέρνηση, διότι οι βουλευτές του έχουν συνείδηση και θα θέσουν πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της χώρας. Με πλειοψηφία 153 βουλευτών ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» σε κάποια από τις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσεγγίζουν το πρόβλημα από διαφορετική πλευρά. Θεωρούν ότι έτσι οριακά που είναι τα πράγματα κανείς βουλευτής δεν θα ρισκάρει τη συνοχή της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο ανατροπής, κάτι που θα έχει δραματικά επακόλουθα για την οικονομία και τη χώρα γενικότερα.

Ο κάβος

Προκειμένου να φτάσει αισίως στον Απρίλιο η κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει τον κάβο των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» που θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Εκτός απροόπτου, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 13 με 15 Ιανουαρίου, οπότε και θα διαφανούν οι προθέσεις τους. Τα ανοιχτά θέματα δεν είναι πολλά είναι ωστόσο κρίσιμα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, το δεύτερο κύμα κινητικότητας, το δημοσιονομικό κενό για το 2014 κ.ά. Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι θέμα απελευθέρωσης των απολύσεων δεν τίθεται, ότι το ζήτημα της κινητικότητας είναι διαχειρίσιμο, ενώ για το δημοσιονομικό κενό λένε ότι θα καλυφθεί μόνο με διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα. Αν και δεν το παραδέχονται επίσημα στην κυβέρνηση, ελπίζουν ότι οι δανειστές θα ρίξουν για ένα διάστημα, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, την ένταση των πιέσεων προκειμένου να μη δυναμιτίσουν περισσότερο το πολιτικό και το κοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα παραμονές μίας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Έτσι, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα πάρουν μία βαθιά ανάσα για να διεκδικήσουν από καλύτερη θέση τις ψήφους των πολιτών.


Σχολιάστε εδώ