Αφύλακτη είχαν αφήσει την κατοικία του γερμανού πρέσβη

Έριξαν με Καλάσνικοφ 60 σφαίρες και έφυγαν σαν κύριοι, με τον δυστυχή ειδικό φρουρό, τον μοναδικό που φύλαγε την πρεσβευτική κατοικία, να μη μπορεί να αντιδράσει και έπεσε κάτω στο φυλάκιο για να γλιτώσει. Έφθασαν, μάλιστα, στο σημείο να χτυπήσουν το δωμάτιο που έμενε η δεκαπεντάχρονη κορούλα του πρέσβη και βρέθηκαν κοντά στο κρεβάτι της πέντε κάλυκες. Πάλι καλά που δεν υπήρξαν θύματα, από τη στιγμή που η Αστυνομία άφησε αφύλακτο τον κατ’ εξοχή πρώτο και κύριο στόχο, καθώς ακόμη και άσχετοι γνωρίζουν ότι ο «εχθρός» για τη σκληρή μνημονιακή πολιτική είναι η Γερμανία και οι τρομοκράτες μπορούσαν να δράσουν με άνεση… Αν σκοτωνόταν κάποιος της πρεσβείας θα είχαν κρεμάσει την Ελλάδα ανάποδα…

Την ώρα που επιστρατεύουν ολόκληρη σχεδόν τη δύναμη της Αστυνομίας κατά της Χρυσής Αυγής, το να διαθέτουν έναν μόνο ειδικό φρουρό για να προστατεύσει από τρομοκρατικό κτύπημα τον γερμανό πρέσβη και την οικογένειά του, όχι μόνο είναι ακατανόητο αλλά κι εκείνοι που έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού των μέτρων φύλαξης των στόχων είναι ακατάλληλοι γιʼ αυτό το κρίσιμο πόστο. Και εκείνοι που τους επέλεξαν θα έπρεπε να είχαν υποβάλει την παραίτησή τους και αν δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες θα έπρεπε ο υπουργός να τους είχε απαλλάξει των καθηκόντων τους.

Στο μεταξύ, από τις έρευνες που έχουν γίνει μετά το χτύπημα, δεν έχει εντοπιστεί κανένα στοιχείο ως προς την ταυτότητα των δραστών, όλες όμως οι εκτιμήσεις καταλήγουν ότι είναι έργο Μαζιώτη – Επαναστατικού Αγώνα και των Πυρήνων της Φωτιάς.

Ανησυχούν για νέο κτύπημα

Στο μεταξύ, φόβους για έξαρση των τρομοκρατικών χτυπημάτων τους επόμενους μήνες και όσο διαρκεί η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες, μετά το κτύπημα κατά της κατοικίας του γερμανού πρέσβη. Εκτιμούν ότι οι διάφορες οργανώσεις ακραίων θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία έτσι ώστε οι όποιες ενέργειές τους να προσλάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις καθότι θα τύχουν ευρύτερης δημοσιότητας και από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης. Στην προσπάθειά τους αυτή, το πιθανότερο είναι να επιλέξουν στόχους υψηλού συμβολισμού όπως στην περίπτωση της κατοικίας του γερμανού πρέσβη. Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του υπογράμμισε ότι στόχος των τρομοκρατών είναι να αμαυρώσουν την ελληνική προεδρία και να πλήξουν την εικόνα της χώρας.

Παρά τη δημόσια διαβεβαίωσή του ότι δεν θα τα καταφέρουν, ο προβληματισμός περισσεύει στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού κάθε τρομοκρατικό χτύπημα μέχρι τον Ιούνιο θα παίρνει μεγαλύτερες από ό,τι συνήθως διαστάσεις με το ανάλογο κόστος για τη χώρα. Ο κ. Σαμαράς έδωσε σαφείς εντολές προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια ώστε να ενταθούν στο ανώτερο δυνατό σημείο τα μέτρα ασφαλείας και οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας να επεκταθούν προς κάθε κατεύθυνση.

Τόσο ως προς την επίθεση στην πρεσβευτική κατοικία όσο και για να αποτρέψουν μελλοντικές ενέργειες. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αρχές είναι ο μακρύς κατάλογος των πιθανών στόχων σε βαθμό που να μη μπορούν να ληφθούν σε όλες τις περιπτώσεις τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Επιπλέον πρόβλημα, όπως προέκυψε από το τελευταίο χτύπημα, είναι ότι οι τρομοκράτες έδειξαν απόλυτα εξοικειωμένοι κι εκπαιδευμένοι στη χρήση των Καλάσνικοφ.


Σχολιάστε εδώ