Από το 1996 σφύριζαν οι μίζες για τα F-16
Από τότε οι μίζες έπεφταν με ρυθμό πολυβόλου και στον χορό που είχε στηθεί πήραν μέρος αρκετοί μεσάζοντες που είχαν πρόσβαση στα ΜΜΕ, ενώ ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ήταν απόλυτα γνώστης του πάρτι που γινόταν. Καθώς και των απίστευτων παρεμβάσεων για να επιλέγονται διαφορετικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπου η μίζα ήταν μεγαλύτερη. Σκοτωμός κυριολεκτικά είχε γίνει για το αν θα επιλεγούν τα F-15 ή τα F-16, με αντιμέτωπους τον Σημίτη και τον Άκη, και στην αρένα, σε διαφορετικά στρατόπεδα, τον Αρσένη, τον τότε Αρχηγό ΓΕΑ, πτέραρχο Γ. Αντωνετσή, ο οποίος παραλίγο να ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ευρυτανία, ενώ είχε διατελέσει μετά την αποστρατεία του πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, τον Ψυχάρη και τον Λιακουνάκο.
Τα περισσότερα από αυτά που σήμερα βγαίνουν στον αέρα από τον Κάντα είχαν αποκαλυφθεί τον Μάιο του 1999 από το «ΠΑΡΟΝ» και ίσως η ρεμούλα και η κατασπατάληση δισεκατομμυρίων να είχαν αποφευχθεί αν είχε προχωρήσει η εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί και ποτέ δεν έγινε γνωστό πού κατέληξε. Ίσως να αποδειχθεί πολύ χρήσιμος εκείνος ο φάκελος. Ας δώσει επομένως σήμερα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Κουτζαμάνη εντολή να αναζητηθεί ο φάκελος και ας ελπίσουμε να μην έχει κάνει φτερά…
Μπόινγκ κατά Λόκχιντ…
…ή Σημίτης κατά Άκη ήταν ο άγριος ανταγωνισμός για την επιλογή του μαχητικού αεροπλάνου F-15 ή F-16. Το ΚΥΣΕΑ, ύστερα από επιμονή του πρωθυπουργού, επέλεξε το F-16, σημείωνε τότε το «Π», με συνεργάτες του τότε υπουργού Άμυνας να λένε ότι «το θέμα δεν θα περάσει έτσι» και το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά ότι «ο Άκης καλά θα κάνει να σιωπήσει γιατί…», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάπου τον έχουν στο χέρι… Και χωρίς δισταγμό έλεγαν: «Σιγά μην αφήναμε τον Άκη να κάνει κόμμα μέσω της αγοράς των F-15».
Η υπόθεση της αγοράς των νέων μαχητικών είχε ανοίξει προς το τέλος του 1995, όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Γερ. Αρσένης. Η Επιτροπή Αξιολόγησης είχε ταχθεί υπέρ της αγοράς των F-16 και στο σημείο αυτό παραθέτουμε τι ακριβώς έγραφε το «ΠΑΡΟΝ» στο φύλλο της 9ης Μαΐου 1999:
«Παρέμβαση υπέρ των F-15 είχε κάνει και ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης με προσωπικό τηλεφώνημα που είχε κάνει στον τότε Αρχηγό του ΓΕΑ, πτέραρχο Αντωνετσή.
Μάλιστα, ο Γερ. Αρσένης σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ισχυρίζεται πως ο πόλεμος που δεχόταν τότε από το “Βήμα” οφειλόταν στην άρνησή του να ενδώσει στις πιέσεις…
Η απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης σταδιακά αλλάζει και η πρόταση είναι πλέον για την αγορά F-15. Μεταξύ των φανατικών υποστηρικτών της αγοράς F-15 περιλαμβάνεται και ο πρώην Αρχηγός ΓΕΑ κ. Αντωνετσής, που αρχικά, προ του τηλεφωνήματος του κ. Ψυχάρη, ήταν υπέρ της αγοράς του F-16!
Στο παρασκήνιο αρχίζει να εξελίσσεται ένας άλλος άγριος πόλεμος, με αλληλοκατηγορίες και σοβαρότατα υπονοούμενα.
Σ’ αυτόν τον βρώμικο πόλεμο εμπλέκονται:
• Πολιτικά πρόσωπα. Πέραν των πρωταγωνιστών, του πρωθυπουργού, των υπουργών Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας, του γενικού γραμματέα Προμηθειών του ΥΕΘΑ Γ. Σμπώκου, εμπλέκονται και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως οι Μ. Έβερτ και Κ. Μητσοτάκης, οι οποίοι φέρονται ως “ενδιαφερόμενοι” για τα F-15 και τα F-16 αντίστοιχα.
• Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΑ κ. Αντωνετσής, ο οποίος δέχεται παρασκηνιακά βαρύτατες κατηγορίες για το γεγονός ότι έριξε το βάρος του υπέρ των F-15.
• Πρόσωπα “φορτισμένα”, όπως ο Τζωρτζ Χάλαγκ, ο οποίος (γνωστές οι σχέσεις του με τον Ά. Τσοχατζόπουλο) κατηγορείται επίσης ότι “ενδιαφέρεται” για τα F-15 και ότι έριξε το βάρος του για να επηρεάσει τον υπουργό Άμυνας… Μια μυστηριώδης επιστολή “κεφαλαιοποιεί” και συγκεντρώνει όλες τις εις βάρος του Τσοχατζόπουλου υπόγειες και παρασκηνιακές μέχρι τότε καταγγελίες και “αποκαλύψεις” και τον κατηγορεί ευθέως για μίζες. Κατηγορούνται επίσης με την ίδια επιστολή ο Γ. Σμπώκος, ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ κ. Αντωνετσής, ο Τζ. Χάλαγκ, κάποιος επιχειρηματίας ονόματι Κρίστιαν Χατζημηνάς και ο επίσης επιχειρηματίας Βλ. Καμπούρογλου και φυσικά ο κ. Λιακουνάκος.
Οι “καταγγελίες” είναι βαρύτατες και δεν αφορούν μόνο την πρόταση του ΥΕΘΑ για την προμήθεια των F-15. Αναφέρονται επίσης στην προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος “Πάτριοτ”, στην προμήθεια των νέων εκπαιδευτικών αεροπλάνων, στην προμήθεια των πυροσωλήνων 60,81 απ’ τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και στην προμήθεια των πυροσβεστικών αεροπλάνων CL-215!
Η επιστολή με τις βαρύτατες κατηγορίες αποστέλλεται στον Κ. Σημίτη.
Κοινοποιείται επίσης και στους Εισαγγελείς Κολιοκώστα και Γεράκη, οι οποίοι διενεργούν έρευνα. Έκτοτε, ενώ τα υπόλοιπα γεγονότα είναι γνωστά (απόφαση ΚΥΣΕΑ για προμήθεια των F-16, δυσαρέσκεια Άκη), η τύχη της επιστολής αγνοείται».
Τα διπλά λεφτά στοίχιζαν τα F-15
Υπάρχει, όμως, και συνέχεια. Στο «ΠΑΡΟΝ» την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2004, στην ανάλυση Ειδικού Συνεργάτη, γράφαμε για ποιον λόγο κόπηκε η αγορά των F-15 που ήθελε ο Άκης Τσοχατζόπουλος:
«Ο Σημίτης, προς θλίψη της παρέας, “έκοψε” τα F-15 γιατί τον ενημέρωσε μεγάλη ξένη πολιτική προσωπικότητα του εξωτερικού και για την υψηλή υπερκοστολόγηση των F-15 αλλά και για την ακαταλληλότητά τους (έκτοτε δεν ξανακούσθηκαν, σταμάτησε η γραμμή παραγωγής). Το ΚΥΣΕΑ (Απρ. ’99) αποφάσισε την προμήθεια 50 F-16 με απευθείας ανάθεση στη Lockheed μέσω FMS με τα μισά λεφτά από αυτά που θα αγόραζε 30 F-15 του Θ. Λιακουνάκου… Ήταν η μόνη φορά στο ΚΥΣΕΑ που ο Σημίτης αντέδρασε. Όλες τις άλλες ήταν απλός θεατής. Άτολμος, εθελοτυφλών και στρουθοκαμηλίζων. Όταν ένας πρωθυπουργός έχει “νεφρά”, κανένας υπουργός δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Τον Σημίτη τον είχαν βάλει στο περιθώριο πολλοί: Άκης, Γιάννος, Βάσω, Λαλιώτης, Βερελής, Βενιζέλος κ.ά. Του αρκούσε η πρωθυπουργική πολυθρόνα…».