Αιθαλομίχλη: νέφος πολλαπλώς επικίνδυνο

Οι συνέπειες από το νέφος αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρές και για τον τομέα της δημόσιας υγείας και για τον οικονομικό τομέα. Τα αίτια που προκάλεσαν την εμφάνιση του νέφους της αιθαλομίχλης είναι γνωστά και δυστυχώς βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο τις ανάλγητες αποφάσεις της κυβέρνησης. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και η εξομοίωσή του με τον φόρο του πετρελαίου κίνησης προκάλεσε την αύξηση της τιμής του πετρελαίου που προοριζόταν για τη θέρμανση σε ύψος απαγορευτικό για τους πολίτες. Έτσι, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, που με δυσκολία αντιμετώπιζε τα έξοδα διατροφής, αναγκάστηκε για να εξασφαλίσει θέρμανση να χρησιμοποιεί σε ευρύτατη κλίματα τζάκια, ξυλόσομπες, μαγκάλια, όπως γινόταν στην εποχή του Κολοκοτρώνη. Εκεί μας κατάντησαν οι κυβερνήσεις Παπαδήμου – Παπανδρέου – Σαμαρά. Και για να εξασφαλίσει ο κόσμος μια υποτυπώδη θέρμανση, χρησιμοποιεί όλα τα υλικά που καίγονται: από ζωντανά δένδρα μέχρι σαμπρέλες και λάστιχα αυτοκινήτων. Έτσι δημιουργήθηκε το επικίνδυνο αυτό νέφος που έχει καλύψει ολόκληρη την ατμόσφαιρα της Ελλάδος. Και όπως μας λένε οι ειδικοί επιστήμονες, το νέφος αυτό περιέχει ραδιενεργά σωματίδια, πολύ επικίνδυνα, που τα αποτελέσματά τους στην υγεία θα εμφανιστούν μακροπρόθεσμα. Και τώρα με τις βροχές τα σωματίδια αυτά πέφτουν στο έδαφος, περνάνε στο υπέδαφος και εν συνεχεία μολύνουν το κύκλωμα διατροφής.

Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης ουσιαστικά κατάργησε το πετρέλαιο θέρμανσης ως θερμαντικό μέσο για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών. Δυστυχώς, αυτό το άστοχο μέτρο κατέστησε το πετρέλαιο είδος πολυτελείας, ενώ τον χειμώνα είναι απαραίτητο για την ικανοποίηση βασικών αναγκών στην οικογένεια. Οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας εάν είχαν ευρύτερη αντίληψη της σημασίας του πετρελαίου θέρμανσης, θα έπρεπε να αγωνιστούν να πείσουν και την «τρόικα» να συγκατατεθεί στην άρση της τόσο άστοχης αυτής απόφασης του Βενιζέλου ως υπουργού των Οικονομικών.

Έχουμε τη γνώμη ότι δεν ήταν έμπνευση της «τρόικας» η αύξηση του φόρου, αλλά επιθυμία της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου των Οικονομικών να πατάξει το λαθρεμπόριο που γινόταν στις συναλλαγές του πετρελαίου γενικά.

Και τώρα ο Στουρνάρας μη θέλοντας να μειώσει τον φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατηγορεί τους 40 βουλευτές της ΝΔ που ζητούν τη μείωση του φόρου, ότι τάχα παίζουν το παιγνίδι των λαθρεμπόρων του πετρελαίου. Ρίχνει λάσπη σε αυτούς τους τολμηρούς βουλευτές για να τους βουλώσει το στόμα. Πάντως, από τα δεδομένα που υπάρχουν, οι εισπράξεις από τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης έχουν μειωθεί περισσότερο από 300 εκατ. ευρώ κατά την περυσινή χειμερινή περίοδο. Το κράτος λοιπόν ζημιώθηκε από το μέτρο αυτό. Η ατμόσφαιρα μολύνθηκε, τα δάση αποψιλώθηκαν για να καούν και όλοι οι πολίτες βρίσκονται υπό την απειλή πολλών ασθενειών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστες για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης. Και γι’ αυτό τον λόγο προσπαθούν με γελοία μέτρα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το πρώτο μέτρο ήταν η έκκληση του υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτη, προς τους πολίτες να μην ανάβουν τα τζάκια τους. Σπουδαίο βέβαια μέτρο, αλλά είναι λιγάκι κωμικό. Μόνο που δεν μας είπε ο κ. Μανιάτης πώς θα αντιμετωπιστεί το ψύχος.

Μετά την αποτυχία της προσπάθειας να πεισθεί ο κόσμος να μη χρησιμοποιεί τα τζάκια ανακοίνωσαν μια σειρά μέτρων που αν εφαρμοστούν θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες για την οικονομία και για όσους επαγγελματίες πλήττονται. Για παράδειγμα αναφέρουμε το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των ταξί, μονά – ζυγά. Κάθε μέρα δηλαδή θα κυκλοφορούν τα μισά μόνο ταξί, με αποτέλεσμα να φουντώσει η ανεργία στον κλάδο αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των φορτηγών δημοσίας χρήσης.

Όλα όσα ανακοινώθηκαν αφενός μεν είναι ανεφάρμοστα, αφετέρου δημιουργούν οικονομικά προβλήματα σε πολλούς πολίτες. Όλα σχεδόν τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και έτσι καταντούν ανεφάρμοστα και δεν χτυπάνε το κακό στη ρίζα του. Είναι χωρίς αποτέλεσμα.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν έθεσε η κυβέρνηση με επιμονή το θέμα της μείωσης του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Το μέτρο δεν ήταν έμπνευση της «τρόικας» ούτε το ζήτησε η «τρόικα». Το πρότεινε η δική μας κυβέρνηση, το δέχτηκε η «τρόικα» και στη συνέχεια δεν θέλησε να το καταργήσει.

Βέβαια, το μέτρο αυτό δεν βαρύνει τον Σαμαρά. Έπρεπε όμως να είχε κατανοήσει ο πρωθυπουργός τις επιπτώσεις του μέτρου και όπως επέμενε για τη μείωση του ΦΠΑ των ειδών της εστίασης, να επιμείνει για τη μείωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης. Και έστω αν υπάρχουν αντιρρήσεις για την κατάργηση του φόρου του πετρελαίου θα μπορούσε η κυβέρνηση μονομερώς να καταργήσει αυτή την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, έχοντας ως επιχείρημα τις μεγάλες ζημίες που προκαλεί τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στη δημόσια υγεία με την εμφάνιση της αιθαλομίχλης.

Η οικονομία βλάπτεται σημαντικά όχι μόνο γιατί πλήττονται ορισμένες ομάδες επαγγελματιών και μισθωτών, βλάπτεται γιατί σε μακροπρόθεσμη βάση έχουμε σημαντικές ζημίες. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι πολίτες προκειμένου να εξασφαλίσουν θέρμανση προβαίνουν κυριολεκτικά στην καταστροφή του δασικού πλούτου.

Πετσοκόβουν τα δέντρα για να εξασφαλίσουν καύσιμη ύλη. Και τη μεγαλύτερη ζημία την κάνει η προμήθεια -ειδικά από τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών- ειδικών καυστήρων που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη μόνο ξύλα. Πράγμα που σημαίνει ότι τα λίγα δάση που απέμειναν από τις πυρκαγιές θα αφανίζονται και τον χειμώνα για θέρμανση.

Η δεύτερη μεγάλη ζημία για την οικονομία είναι ότι μολύνεται η γεωργική παραγωγή. Πράγμα που θα έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο και στις εξαγωγές και στον τουρισμό. Εάν διαδοθεί μεταξύ των τουριστών ότι το κύκλωμα διατροφής στην Ελλάδα είναι μολυσμένο τότε ασφαλώς αυτό θα επιδράσει αρνητικά στην επιλογή της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.

Η μεγαλύτερη ζημιά, όμως, θα γίνει στις εξαγωγές ελληνικών γεωργικών προϊόντων και μεταποιημένων γεωργικών. Στα άλλα κράτη που οι υπηρεσίες λειτουργούν σωστά τα εισαγόμενα ελέγχονται. Και κυρίως αυτά που προορίζονται για το κύκλωμα διατροφής. Γιατί εκεί σέβονται και προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Στη χώρα μας, όμως, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την προστασία του πολίτη. Και το χειρότερο είναι ότι η ελληνική νεολαία δεν έχει καμία μέριμνα εκ μέρους του κράτους. Η υγεία της δεν προστατεύεται, η εκπαίδευσή της κατέρρευσε και τα παιδιά διδάσκονται ό,τι συμφέρει το σύστημα. Και αυτό ισχύει για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ είναι φανερή η προσπάθεια να καταποντιστεί η θρησκεία, η ιστορία και η ελληνική γλώσσα στην εκπαίδευση.

Όλα αυτά δημιουργούν το ερώτημα: Τι επιδιώκει το σύστημα καθʼ όσον αφορά το μέλλον του ελληνικού λαού; Έχοντας ως δικαιολογία η ελληνική κυβέρνηση την πάταξη του λαθρεμπορίου, εφήρμοσε το μέτρο της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με τον αντίστοιχο φόρο στο πετρέλαιο κίνησης.

Υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση είναι ο υπουργός των Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου που δεν κατάφερε να επιμετρήσει σωστά τις επιπτώσεις του μέτρου αυτού. Είναι φανερό πλέον ότι το σύστημα πειραματίζεται στην περίπτωση της χώρας μας. Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι ο ελληνικός λαός με τη συγκατάθεση και των ελληνικών κυβερνήσεων έχει επιλεγεί για πολιτικοοικονομικούς πειραματισμούς. Διαφορετικά, δεν δικαιολογείται η επιμονή των δανειστών μας, δηλαδή της «τρόικας», σε ορισμένες επιλογές που είναι οφθαλμοφανώς καταστροφικές για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Επιμένει η «τρόικα» σε μια λάθος συνταγή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό της ελληνικής οικονομίας. Επιμένει η «τρόικα» στην εφαρμογή μέτρων που γιγαντώνουν την ανεργία και αφανίζουν την κοινωνική συνοχή. Αφού και οι ίδιοι οι δανειστές μας έχουν παραδεχτεί το εσφαλμένο της συνταγής που εφήρμοσαν εδώ, γιατί επιμένουν και συνεχίζουν να πιέζουν για την εφαρμογή των μέτρων αυτών; Αυτό είναι που προσδίδει τον δόλο σε όλες τις ενέργειες του ΔΝΤ, της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ.

Και δυστυχώς, παρ’ όλες τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού ότι μέσα στο 2014 θα βγούμε από τα Μνημόνια, δεν βλέπουμε να υπάρχει κανένα σημάδι που να δείχνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σημειωθεί. Ο πρωθυπουργός νομίζει ότι καθημερινά είναι Πρωταπριλιά. Ας ευχηθούμε ο καινούργιος χρόνος να μας φέρει καινούργιες αισιόδοξες εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ