Ψάχνουν για… μαξιλάρια!

Για τον λόγο αυτό στενοί συνεργάτες του προτρέπουν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στις ενδεδειγμένες κινήσεις ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξη βουλευτών που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και είτε είναι ανεξάρτητοι είτε μετέχουν σε «θνησιγενείς» πολιτικούς σχηματισμούς.

Στην πραγματικότητα η συζήτηση γίνεται για τους Γ. Κασαπίδη (Κοζάνης), Γ. Κουράκο (Β’ Πειραιά) και Ν. Σταυρογιάννη (Φθιώτιδας).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς εξετάζει σοβαρά τις σχετικές εισηγήσεις, αλλά είναι άγνωστο αν και πότε θα αναλάβει πρωτοβουλίες. Η τωρινή συγκυρία, πάντως, δεν προσφέρεται καθόσον η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση άμυνας λόγω των επικρίσεων που δέχεται για πτυχές της πολιτικής της που άπτονται των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών (πετρέλαιο θέρμανσης, αιθαλομίχλη κ.ά.). Επιπλέον, σε λίγες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει ένας ακόμη γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων με την «τρόικα», γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας. Οι δυο αυτές παράμετροι περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος -στην περίπτωση μάλιστα που το «άνοιγμα» του πρωθυπουργού προσκρούσει στην άρνηση των βουλευτών το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο. Άλλωστε από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι κ. Κασαπίδης, Σταυρογιάννης και Κουράκος είναι… έτοιμοι να ανέβουν ξανά στο τρένο της Νέας Δημοκρατίας. Το ακριβώς αντίθετο θα έλεγε κανείς. Ενδεικτικό του πόσο ρευστή είναι η κατάσταση λόγω των συγκυριών είναι το γεγονός ότι μέχρι κάποια στιγμή ο κ. Κασαπίδης εθεωρείτο ότι βρισκόταν «προ των πυλών» της Λ. Συγγρού. Ωστόσο, η κίνησή του να καταψηφίσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων τον απομάκρυνε εκ νέου. Όσο για τους άλλους δύο δεν φαίνονται διατεθειμένοι αυτή τη στιγμή να επιστρέψουν, ενδεχομένως να περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι τις ευρωεκλογές ή και αργότερα.

Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα οι βουλευτές και τα στελέχη που κινούνται στον χώρο των ανεξάρτητων ή μετέχουν σε μικρούς κομματικούς σχηματισμούς (π.χ. Νέα Μέρα) θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν σίγουρη πολιτική στέγη, αν και κάθε άλλο παρά ισχύει κάτι τέτοιο.

Κάνουν σχέδια…

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους για τον προσεταιρισμό βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά οι ως τώρα διερευνητικές επαφές δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας σενάρια σχετικά με τους Τ. Κουϊκ, Π. Χαϊκάλη και Μ. Τσαρούχα-Κόλλια, αλλά κάθε φορά διαψεύδονται με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση. Ο μόνος που αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως και με κατηγορηματικό τρόπο είναι ο κ. Κουϊκ και με τη στάση του κρατάει «ζωντανά» τα σενάρια. Ο κ. Χαϊκάλης πολύ πρόσφατα, από το βήμα του Κοινοβουλίου, είχε διαψεύσει τις σχετικές φήμες καταγγέλλοντας μάλιστα όσους τις διαδίδουν. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες η κ. Τσαρούχα-Κόλλια τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής της στη Νέα Δημοκρατία ενώ διαψεύδει και τις πληροφορίες που τη θέλουν να είναι υποψήφια για την τοπική αυτοδιοίκηση στην εκλογική της περιφέρεια, τις Σέρρες. Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες, αν δηλαδή συνεχισθούν οι τάσεις φυγής βουλευτών και στελεχών, αλλά κυρίως από την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.


Σχολιάστε εδώ