Χριστούγεννα ανέχειας αλλά και ελπίδας…

Είναι γεγονός πάντως πως σʼ όλες τις εκκλήσεις για βοήθεια ανταποκρίθηκαν άμεσα, τόσο ο δήμος όσο και η Εκκλησία αλλά και οι διάφορες οργανώσεις, όπως ο Όμιλος UNESCO Πειραιά και Νήσων που έχει δημιουργήσει δομές αγάπης και αλληλεγγύης, τόσο στον Δήμο Πειραιά με τη συνεργασία του δημάρχου, όσο και στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος. Ωστόσο ανταπόκριση υπήρξε και από δημότες του Πειραιά, που έδωσαν από το υστέρημά τους οι περισσότεροι ό,τι είχαν για να συνεχιστούν οι φιλανθρωπικές δράσεις του δήμου και της Εκκλησίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τον Δεκέμβρη μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων στον Πειραιά από διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένων δήμου και Εκκλησίας, μοιράστηκαν πάνω από 150.000 μερίδες φαγητού και σακούλες με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και δώρα σε ανθρώπους που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να νιώσουν το νόημα των ημερών.

Αυτά τα Χριστούγεννα πάντως πολύ λίγοι Πειραιώτες εγκατέλειψαν την πόλη για να γιορτάσουν στην επαρχία, κυρίως στους τόπους καταγωγής τους, τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Κάτι τα έξοδα, κάτι οι υποχρεώσεις, οι Πειραιώτες έκαναν τα Χριστούγεννα «εντός των τειχών». Μαζί τους και ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, που τέτοιες μέρες δεν εγκαταλείπει ποτέ την πόλη. Την παραμονή από τις 8.30 το πρωί ήταν στο δημοτικό ραδιόφωνο, μετά πήγε στο γραφείο του όπου άκουσε τα κάλαντα από πολλές τοπικές χορωδίες αλλά και μεμονωμένα παιδιά με τριγωνάκια και στη συνέχεια μέχρι αργά το απόγευμα γύρισε όλη την αγορά και τις πλατείες. Ανήμερα των Χριστουγέννων ο δήμαρχος έκανε περιοδεία στην Καλλίπολη και στην περιοχή του Τζάνειου Νοσοκομείου, στην κεντρική λεωφόρο της οποίας, στη Ζανή, θα αρχίσουν άμεσα έργα αποκατάστασης και ανάπλασης της νησίδας και των πεζοδρομίων.

Ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ ήταν κι αυτός όλες τις μέρες κοντά στο ποίμνιό του και τα Χριστούγεννα χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στην Αγία Τριάδα. Να σημειώσουμε πως οι εκκλησίες του Πειραιά ήταν γεμάτες τα Χριστούγεννα από ανθρώπους κάθε φύλου και ηλικίας και κάποιες απʼ αυτές έκαναν δύο και τρεις λειτουργίες για να μπορέσει όλος ο κόσμος που το επιθυμούσε να λειτουργηθεί.

Η κίνηση στην αγορά την παραμονή ήταν μεγάλη, μεγαλύτερη όμως ήταν την περασμένη Κυριακή, αλλά ο τζίρος κυμάνθηκε σε επίπεδα τουλάχιστον 10% χαμηλότερα από πέρυσι. Έβλεπες στην αγορά ανθρώπους να αγοράζουν δύο χοιρινές μπριζόλες ή μισό κιλό κιμά από λάπα και 200 γραμμάρια φέτα. Ίσα ίσα για να δοκιμάσουν δηλαδή. Οι τιμές ήταν στα περυσινά επίπεδα αλλά σε μερικά είδη, κυρίως γαλακτοκομικά 10% ακριβότερες, ενώ οι εγχώριες γαλοπούλες ήταν πανάκριβες και δεν τις… πλησίαζε κανένας. Όσοι πήραν γαλοπούλα –κι αυτοί ήταν λίγοι- προτίμησαν τις εισαγόμενες που είχαν μέχρι 2,30 ευρώ το κιλό.

Πάντως το πνεύμα των ημερών, είτε μέσω των εκκλησιών, είτε μέσω των πολλών εκδηλώσεων του δήμου, είτε μέσω των παραστάσεων του Δημοτικού Θεάτρου που γνωρίζει μεγάλες… πιένες, το νιώσαμε στον Πειραιά. Μέσα από το πέπλο της ανέχειας και της φτώχειας οι Πειραιώτες κατάφεραν και βρήκαν τον τρόπο να δουν και φέτος το αστέρι της Βηθλεέμ. Να ευχηθούμε ολόψυχα να δώσει ο Θεός ώστε του χρόνου να μην υπάρχουν τέτοια πέπλα απελπισίας πάνω μας και να δούμε το φεγγοβόλο αστέρι της ελπίδας όχι μόνο στον ουρανό αλλά και στις καρδιές μας!


Σχολιάστε εδώ