Χαροπαλεύουμε με τις δημοσκοπήσεις…

Αυτό φανερώνει πως οι «συμμαχίες» είναι πιο αναγκαίες από ποτέ για την Αγίου Κωνσταντίνου, γιʼ αυτό και η ηγεσία από τις αρχές του νέου χρόνου ενεργοποιεί όλο τον κομματικό μηχανισμό ώστε βήμα βήμα να υλοποιηθούν και οι αποφάσεις του δεύτερου συνεδρίου. «Χαροπαλεύουμε με τις δημοσκοπήσεις», δηλώνει βουλευτής και δίχως να κρύψει τα λόγια του περιγράφει την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, εξηγώντας πως οι συνεργασίες για τον χώρο είναι κομβικής σημασίας, αφού δυνάμει μεταφράζονται σε θετικές μονάδες τις οποίες έχει ανάγκη να εισπράξει ο χώρος εν είδει τονωτικής «ένεσης». Την ίδια ώρα, ο Φώτης Κουβέλης, παραμένει κατηγορηματικά αντίθετος στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχθεί συντηρητικές επιλογές και μία λογική στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία. «Η επιλογή συμπόρευσης μαζί του θα άλλαζε τον πολιτικό χαρακτήρα και θα εξουδετέρωνε την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης και αφού εκτίμησε ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα επιταχυνθούν τόνισε σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών: «Η εξάντληση ή μη της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση συνδέεται με τις πολιτικές που θα ασκηθούν και τις επιπτώσεις που θα έχουν».

Όσο για τα ζωηρά σενάρια που τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας περί επαναφοράς της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος ξεκαθάρισε: «Παραμένουμε κυβερνώσα Αριστερά και μέρος της προσπάθειας εξόδου από την κρίση. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων συνεργασίας δεν πρέπει να επικαθορίζονται από το πρώτο κόμμα και μάλιστα όταν η απήχησή του είναι μειοψηφική. Απαιτούνται πράγματι ευρύτερες συναινέσεις και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Προγραμματική σύγκλιση, δεσμευτική προγραμματική συμφωνία προοδευτικού περιεχομένου, κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης, αποφυγή αιφνιδιασμών και πνεύμα συνεργασίας των συμμετεχόντων είναι μερικές παράμετροι μιας επιτυχούς κυβέρνησης συνεργασίας».

Οι συμμαχίες της ΔΗΜΑΡ

Οι ημέρες περνούν και ο πολιτικός «γάμος» της ΔΗΜΑΡ με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκεται προ των πυλών. Οι δύο άντρες προχωρούν στη δημιουργία κοινού μετώπου δράσης, ξεκινώντας από το προγραμματικό επίπεδο, για θέματα που αφορούν τον πολίτη, την ύφεση και την ανεργία, «χωρίς πλάγια λόγια», όπως αναφέρει στο «Π» στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη. Οργανικά στο κόμμα θα ενταχθούν πρόσωπα που ήδη έχουν προσεγγίσει τη ΔΗΜΑΡ, όπως οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης και Πάνος Μπεγλίτης. Ο τελευταίος άλλωστε, που δεν εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2012, διέρρηξε τις σχέσεις του με τη Χαριλάου Τρικούπη και προσχώρησε στην Αγίου Κωνσταντίνου αφού γράφτηκε στην τοπική του κόμματος στην Αγία Βαρβάρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εκλογή του προερχόμενου από το «Παπανδρεϊκό μπλοκ» Θανάση Οικονόμου στην 23η θέση στην Κεντρική Επιτροπή συμβολίζει την πρόθεση της ΔΗΜΑΡ να προσεγγίσει στελέχη του χώρου που έχουν διαφοροποιηθεί από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Σημειωτέον, ότι το όνομα του Θαν. Οικονόμου και οι πυκνές του εμφανίσεις κάνουν αρκετούς να τον θεωρούν «φαβορί» για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, μόλις αποχωρήσει από τη θέση ο Ανδρέας Παπαδόπουλος (απόφαση που θεωρείται ειλημμένη).

Διάχυτη, επίσης, υπήρξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα η φημολογία για τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον εξʼ απορρήτων του Γιώργου Παπανδρέου, πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση. Πρόσφατα, μάλιστα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε ξαναβρεθεί σε παρουσίαση βιβλίου στο ίδιο πάνελ με τον Φώτη Κουβέλη, ωστόσο, όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, «δεν πρόκειται με τα μέχρι τώρα δεδομένα να δούμε επισημοποίηση συνεργασίας, αν και είναι γεγονός ότι οι επαφές και οι ζυμώσεις υπάρχουν». Στην ίδια κατεύθυνση της προσέγγισης στελεχών που προέρχονται από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο κινείται και η παρουσία στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ των τριών ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Άννυ Ποδηματά, Μαριλένα Κοππά, Σπύρος Δανέλης), δεδομένο που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνεργασίας. Συμπερασματικά, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται ακόμη πιο έντονες οι ζυμώσεις και μεγάλη η κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αφού πολλές συνεργασίες θα επισημοποιηθούν και μάλιστα διόλου «αναίμακτα». Ο πολιτικός χρόνος για τη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών κυλάει αντίστροφα και συνιστά καταλυτικό παράγοντα, αφού φέρνει την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ενώπιον γενναίων αποφάσεων για την πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα. Και εντέλει, στην πράξη θα κριθεί εάν θα τα καταφέρει να κερδίσει τον αγώνα που δίνει για την επιβίωσή της.


Σχολιάστε εδώ